26.12.2011. / 14:41

Autor: Hina

Teški propusti u slučaju Fukushima

Izvješće navodi da Tepco nije poduzeo potrebne korake, jer je podcijenio mogućnost tsunamija s valovima višim od 14 metara, iako su procjene pokazale da je takva opasnost bila realna

ArhivaArhivaSkupina stručnjaka je istaknula nedostatnu pripremu i organizaciju za slučaj nesreće nuklearne centrale Fukushima koju je izazvao potres i tsunami 11. ožujka na sjeveroistoku Japana, prema izvješću objavljenom u ponedjeljak.

"Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe", naglašava se u tom dokumentu.

"Valovi tsunamija viši od predviđenih ne mogu biti isprika Tokyo Electric Power (Tepco) za reagiranje na nesreću najtežu od one u Černobilu 1986.", ocijenili su istražitelji.

Izvješće optužuje Tepco da nije pravilno procijenio i upravljao stanjem, jer je imao nedostatna saznanja o opremi i o odgovarajućem načinu reagiranja.

"Tepco nije očekivao situaciju u kojoj bi svi električni izvori bili istovremeno prekinuti u nekoliko reaktora zbog nuklearne nesreće i nije sastavio svoje ekipe za takve uvjete", piše u izvješću.

Taljenje goriva u reaktorima i ostaci radioaktivnih tvari su se mogli ograničiti da su tehničari smanjili pritisak u reaktorima 1 i 3 i počeli ranije ubrizgavati vodu.

Zbog slabe komunikacije među radnim ekipama u Fukushimi male interventne skupine nisu o svojim postupcima informirale nadležne.

Odgovor vlade u ranom stupnju krize je također bio problematičan, stoji u izvješću koji ukazuje na nedostatne komunikacije među dužnosnicima i uredom premijera.

Ministarstvo industrije i agencija za nuklearnu sigurnost zamjeraju Tepcu sporost u davanju informacija, ali istovremeno te vlasti nisu poslale svoje osoblje u sjedište kompanije, stoji u izvješću.

Odbor također ukazuje na pogreške u vezi uputa evakuacije stanovništva, pošto su neki biti poslani u područja više koncentracije radioaktivnih tvari.

Izvješće navodi da Tepco nije poduzeo potrebne korake, jer je podcijenio mogućnost tsunamija s valovima višim od 14 metara, iako su procjene pokazale da je takva opasnost bila realna.

Taj dokument na više od 500 stranica se temelji na razgovorima s 456 osoba. Definitivna verzija će biti objavljena u ljeto 2012.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika