Objavljeno u Nacionalu br. 841, 2011-12-27

Autor: Srećko Jurdana

Šprajc je katalizator promjena na HTV-u

I gospodin Kovačević očito je na trenutak pomislio da bi bilo oportuno podići malo bure – "malo vitra" – oko Vukovara ili Vijeća, no, za razliku od Šprajca, brzo se preplašio i pokušao reterirati kad je već bilo prekasno. U svakom slučaju, Milanovićeva vlast dobila je snažan povod za primjenu programa dehadezeizacije Hrvatske televizije, jednako kao i hrvatskoga nogometa

Zabilježili smo već na ovome mjestu da je Zoran Šprajc povukao za naciju katarzičan potez, kad je u TV dnevniku na godišnjicu pada Vukovara Franju Tuđmana de facto označio kao osobu suodgovornu za katastrofalan razvoj historijskih događaja, koji je završio zločinom na Ovčari. Udaljavajući se od tradicionalne hadezeovske obljetničke jednostranosti, objavio je kratak zapis telefonskog razgovora Tuđmana s Dedakovićem-Jastrebom, u kojem vrhovnik zapovjedniku vukovarske obrane - koji ga s očajničkim prizvukom obavještava da Vukovar ne dobiva nikakvu pomoć - među ostalim nezainteresirano poručuje da mu "pošalje faks" o lokalnoj situaciji. Predočena televizijsko emitiranje razvilo se naknadno u nešto poput nacionalne medijsko-političke afere, koja je lagodno vegetiranje HTV-a u neuništivoj korektnosti prekinula u prijelomnom društvenom trenutku.


Hrvatska kulturološka kataklizma
Gospodin Šprajc platio je statusnu cijenu zbog odluke da državnu televiziju napokon odmakne od krivotvorene i zamorno netalasajuće interpretacije vukovarske tragedije (po kojoj je Tuđmanov režim učinio sve što je mogao, ali pomoći tu naprosto nije bilo). Smijenjen je s mjesta urednika TV dnevnika, prijete mu i drugim sankcijama, to više što je ulje na mozgovnu vatru hadezeovskih klasičara dodao naknadnom odlučnom reakcijom na lekcije iz Programskoga vijeća HRT-a. Većina u tom vijeću - čvrsto se držeći provjerenih tuđmanoidnih zasada - vukovarski prilog ocijenila je "neprofesionalnim i tendencioznim", a mudro se zapitala i "zašto je emitiran baš na godišnjicu pada Vukovara", običajno sugerirajući da iza Šprajcova istupa stoje neke neprijateljski raspoložene tajne službe. Šprajc je uzbuđenome vijeću hladno odgovorio da je prilog o Vukovaru objavljen zbog logike trenutka - na godišnjicu pada Vukovara, a ne na Dan žena, Praznik rada ili Novu godinu - a iskoristio je priliku i za prvo, "jubilarno", službeno televizijsko ironiziranje "vijećnika" Josipa Jovića, u povijesti režimskoga novinarstva legendarnog po objavljivanju potpuno izmišljenog veličajućeg intervjua s Mirkom Norcem.
Situacija kvalitetno odražava hrvatsku kulturološku kataklizmu. Za voditelja koji je, na dozirani način, odlučio prekinuti zadanu liniju režimske propagande i zatajivanja pozadinskih političkih činjenica o ikoničkoj hrvatskoj tragediji, disciplinske mjere iniciraju likovi koji su se u novinarstvu proslavili notornim falsifikatima, odnosno koji se televizijom bave kao misaono programirani partijski deputati. Razumljivo je što novinski humorist Ante Tomić nije mogao podnijeti takvu komitetsku farsu, i odlučio demisionirati iz originalnoga ideološko-umovnoga kluba zvanog Programsko vijeće. Kad je o generalnome položaju urednika Šprajca riječ, on bi na svome vukovarskome istupu i konfrontaciji s tim tragikomičnim vijećem mogao možda u konačnici ponešto profitirati, kao televizijski čovjek koji je prvi odlučio zajahati nepouzdanoga konja promjene duha vremena. Sada ga izoliraju, suspendiraju i prijete mu; hoće li ga u kasnijim fazama slaviti?

Dvadeset godina serviranja
Njegova vukovarska televizijska inicijativa nije se poklopila samo s obilježavanjem datuma pada grada, nego i s padom
hadezeovske vlasti u državi. Nesumnjivo je računao s tom
činjenicom. Ako postoji vrijeme da se o hipokritskom i vrlo destruktivnom odnosu Tuđmana prema Vukovaru prozbori nešto različito od onoga što režim preko medija publici servira dvadeset godina, onda je to sad. Jadranka Kosor - koja je pokušavala osvojiti većinske simpatije kao Tuđmanov ženski klon -
odletjela je s vlasti na krilima uvjerljive manjine. To što se na izborima ujedinila s Miroslavom Tuđmanom koji izigrava dragog vođu ili Sina, uz njega i sa Željkom Kerumom kao cvjetajućim simbolom Tuđmanove pretvorbe, značajno je pripomoglo
radikalnom porazu HDZ-a. Zoran Milanović i društvo
zakoračili su na scenu u ambicioznoj pozi nezaustavljivih nosilaca promjena, naoružanih odlučnošću da na svim poljima razbiju HDZ-ov deficijentni nacionalistički konzervativizam.



Procjenjujući vrijednost i snagu inovacija u općoj političkoj situaciji, artikulirani gospodin Šprajc mogao je razmjerno jednostavno zaključiti kako je nastupio trenutak i za televizijsko razbijanje tuđmanovske mitologije o vukovarskoj tragediji. Iskorak će vjerojatno proizvesti ljute reakcije, no taktičkom žrtvom osvajaju se izgledi za dugoročni dobitak. Bez obzira na skrivenu političku logiku koja mu ponešto govori u prilog, Šprajcov postupak čin je uredničke hrabrosti i autora afirmira kao jednog od profesionalno najkompetentnijih među likovima koji trenutačno dominiraju na HTV-u. Preko njega se ujedno uspjela manifestirati i cjelokupna konfuzija kakva caruje u toj ubavoj grotesknoj instituciji.

Potpuni gubitak orijentacije
Vijeće je potpuno izgubilo orijentaciju u vremenu i prostoru, i javnosti počelo slati poruke u stilu Kubrickova HAL-a. Bolje nije nastupio ni novi glavni urednik HTV-a (Bruno Kovačević), koji se najprije suglasio sa Šprajcovim energičnim odgovorom na predbacivanja Vijeća zbog vukovarskog priloga, a potom je utrčao u studio dok se već emitirao taj kritični Dnevnik i pokušao stvar zaustaviti, kao Brozov komesar svojedobno Reuters. I gospodin Kovačević očito je na trenutak pomislio da bi bilo oportuno podići malo bure - "malo vitra" - oko Vukovara ili Vijeća, no, za razliku od Šprajca, brzo se preplašio i pokušao reterirati kad je već bilo prekasno. U svakom slučaju, Milanovićeva vlast dobila je snažan povod za primjenu programa dehadezeizacije Hrvatske televizije, jednako kao i hrvatskoga nogometa.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika