Objavljeno u Nacionalu br. 415, 2003-10-28

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Izvrsno izdanje klasičnog pustolovnog serijala

Sjajna Spielbergova i Lucasova trilogija filmova o arheologu Indiani Jonesu potvrđuje svoje mjesto u samom vrhu pustolovnog žanra

Dean ŠošaDean ŠošaBoemski dani VIDEO/DVD
(Continental)

Prvijenac Burra Steersa, nećaka Gorea Vidala i Jacqueline Kennedy, s razlogom se našao na prošlogodišnjem top-tenu mnogih američkih kritičara. Gorkohumorna priča o newyorškoj odiseji neprilagodljivog adolescenta iz traumatizirane bogataške obitelji (otac je u ludnici) vođena je sigurno, s odličnim poznavanjem visokog društva i glumačkom ekipom koja uvjerljivo dočarava dokonost, blaziranost, ali i beznađe. Kieran Culkin, mlađi brat nekadašnje dječje superzvijezde Macaulyja “Sam u kući” Culkina, blista u ulozi antijunaka koji spremno asistira majčinu samoubojstvu.
Iako je film skromno prošao u američkim kinima, DVD je solidno opremljen: u dodacima su audiokomentar redatelja i njegova glavnog glumca, zanimljiv promotivni dokumentarac te nekoliko izbačenih scena. (N. P.)

Igby Goes Down, am. humor. drama, 2002. R: Burr Steers GL: Kieran Culkin, Susan Sarandon, Jeff Goldblum, Claire Danes, Amanda Peet

Film tri
Dvd dva

Osam ludih noći VIDEO/DVD
(Blitz)

Adam Sandler neumjereno je ambiciozan: u ovom crtiću sudjelovao je gotovo u svim aspektima realizacije, osim u animaciji. Da je u pitanju sandlerovski proizvod, vidi se ne samo po glavnom junaku koji je napravljen na njegovu sliku i priliku, nego i krutom spajanju sentimentalnosti i krajnjih vulgarnosti. Priča o bivšoj košarkaškoj nadi koja se za židovskog blagdana hanuka ponovno miri sa samim sobom krajnje je tanjušna, uostalom, kao i sam film.
Dodataka je na disku osam, po tradiciji hanuke u kojoj se svakog dana dobiva po jedan dar. (N. P.)

Eight Crazy Nights, am. crtić, 2002. R: Seth Kearsley GLAS: Adam Sandler, Rob Schneider GLAZBA: Marc Ellis

Film jedna
Dvd dva

Varalice VIDEO/DVD
(Issa)

Komedija o tinejdžerima koji se provlače kroz srednju školu varajući na testovima dvije je godine čamila u bunkeru New Lina prije nego što je puštena na video i DVD tržište. Iako neosporno simpatičan, sam film je kriv za takvu sudbinu, jer mu manjka tek malo oštrine i dramskog fokusa da bi se izdvojio iz matice sličnih ostvarenja.
U dodacima doznajemo da je debitant Andrew Gurland napisao autobiografski scenarij, a u kraćem dokumentarcu upoznajemo i ostale, sada već odrasle “prevarante”. Izbačene scene dopunjavaju podnošljiv disk. (N. P.)

Cheats, am. komedija, 2002. R: Andrew Gurland GL: Trevor Fehrman, Elden Henson, Matthew Lawrence, Mary Tyler Moore, Martin Starr

Film jedna
Dvd dva

Rijetko je koji suvremeni filmski lik bio predmetom tolikih analiza kao naizgled bezazleni arheolog Indiana Jones. Onima koji su pisali o konzervativnom Hollywoodu 80-ih Indiana je poslužio kao idealan primjer lika koji poziva na obnovu tradicionalnih vrijednosti, baš kao i njegov “ideolog” Steven Spielberg. Sam serijal dobro se uklopio u teze o novohollywoodskom filmu kao postmodernom, s obzirom na to da su, poput njihovih brojnih generacijskih kolega, i Spielberg i Lucas uspješno revalorizirali podcijenjene žanrove, u ovom slučaju pustolovne C filmove koje su kao klinci gledali na matinejama. Sama činjenica da je Indiana otvoren za najrazličitije interpretacije dovoljno govori o njegovoj veličini. A njegovo četverostruko DVD izdanje bez sumnje potvrđuje kako je riječ o jednom od vrhunaca pustolovnog žanra uopće.
Serijal o Indiani možda je vrhunac u opusu Georgea Lucasa. Iako nije režirao ni jedan dio sage, Lucas je mozak cijeloga projekta, baš kao i u slučaju Kershnerova filma “Imperij uzvraća udarac”. Spielberg je svirao, ali Lucas dirigirao: trilogije, mitologije, mačevi i bičevi predstavljaju prije svega ostvarenje njegovih dječačkih snova.
Potpuni doživljaj Indiane moguć je jedino u kontinuiranom gledanju cjelokupne trilogije. Prvi film vjerojatno je i najbolji, no i preostala dva imaju svoje adute; drugi recimo bizarnu scenu večere na kojoj su servirane žive zmije i majmunski mozgovi, a treći efektnu međuigru Forda i Conneryja ili bizarni susret njih dvojice s Hitlerom.
Paramountova izdanja obično oskudijevaju prilozima, međutim Lucas ništa nije prepustio slučaju. Pod njegovom i Spielbergovom supervizijom majstor za ovakve projekte Laurent Bouzereau (dokumentarci o snimanju “Umjetne inteligencije” i “Povratka u budućnost”) realizirao je sjajni dvosatni film o snimanju serijala u kojem se pojavljuju, iznimno raspoloženi, svi njegovi najvažniji protagonisti. Tako možemo čuti niz pikanterija, od toga da je Indiana ime dobio po Lucasovu psu, kako su Lucas, Spielberg i Lawrence Kasdan siže prvog filma sklepali za tri dana, nakon čega je Kasdan scenarij napisao olovkom, pa sve do podsjećanja na muke pri nabavi tisuća zmija za antologijsku scenu iz prvoga dijela. Isto tako možete vidjeti kako bi izgledalo da je glavnu ulogu dobio prvi Lucasov izbor, Tom Selleck, koji je ipak morao odustati zbog “Magnuma”. Osim briljantnog dokumentarca, četvrti disk nudi i četiri kraća priloga o kaskaderima, efektima, zvuku i glazbi.
Ukratko, DVD izdanje “Indiana Jonesa” pruža potpuni užitak u jednom od vrhunaca pustolovnog filma, ali i podsjetnik uoči najavljenog četvrtog dijela koji bi se u kinima trebao pojaviti na ljeto 2005.

VTI, DVD
Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom, Indiana Jones and the Last Crusaide; am. pustolovni spektakl; 1981.-1989.
R: Steven Spielberg
GL: Harrison Ford, Denholm Elliott, John Rhys-Davies, Karen Allen, Kate Capshaw, Sean Connery

FILMOVI: 3
DVD: 3

Boja purpura DVD
(Issa)

Steven Spielberg nazvao je ekranizaciju epistolarnog romana Alice Walker svojim prvim “filmom za odrasle”, što ne znači da je u pitanju ostvarenje superiorno “Raljama” ili “Otimačima izgubljenog kovčega”: epska priča o osvještavanju ugnjetene crnkinje suviše gubi svoje junake tijekom protjecanja vremena da bi uistinu impresionirala, no pojedine sekvence su doista blistave.
Na dvostrukom disku tri polusatna dokumentarca o snimanju filma režirao je majstor tog posla Laurent Bouzereau, pouzdan znak da je riječ o kolekcionarskom izdanju. (N. P.)

Color Purple, am. ep. soc. melodrama, 1984. R: Steven Spielberg GL: Whoopi Goldberg, Danny Glover, Margaret Avery, Oprah Winfrey

Film dva
Dvd tri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika