27.12.2011. / 09:41

Autor: Hina , Nacional.hr

CEBR:

Brazilsko gospodarstvo prestiglo Veliku Britaniju

CEBR u svojoj najnovijoj Tablici svjetske gospodarske lige pokazuje uspon azijskih i nazadovanje europskih zemalja, prenosi BBC

IlustracijaIlustracijaBrazil je prestigao Veliku Britaniju i postao šesto najveće svjetsko gospodarstvo, objavio je u ponedjeljak Centar za ekonomiju i poslovna istraživanja (CEBR) iz Londona.

CEBR u svojoj najnovijoj Tablici svjetske gospodarske lige pokazuje uspon azijskih i nazadovanje europskih zemalja, prenosi BBC.

CEBR također predviđa da će gospodarstvo Velike Britanije prestići Francusku do 2016.

Centar prognozira da će se gospodarstvo eurozone smanjiti za 0,6 posto u 2012. "ako problem eura bude riješen", ili za 2 posto ako ne bude.

Izvršni direktor CEBR-a Douglas McWilliams izjavio je za BBC Radio 4 da je to što je Brazil prestigao Veliku Britaniju dio rastućeg trenda.

"Mislim da je to dio velike ekonomske promjene, gdje ne samo da smo vidjeli pomak od zapada prema istoku, već isto vidimo da zemljama koje proizvode vitalno potrebnu robu, kao što su hrana i energenti, ide jako dobro i da se postupno penju na tablici gospodarske lige", rekao je McWilliams.

Izvješće se temelji na podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), objavljenim ranije ove godine, gdje se također kaže da će brazilsko gospodarstvo prestići Veliku Britaniju u 2011. Brazil ima populaciju od oko 200 milijuna ljudi, više nego trostruko u odnosu na broj stanovnika Velike Britanije.

Brazilsko je gospodarstvo poraslo za 7,5 posto prošle godine, no vlada je smanjila prognozu rasta za ovu godinu na 3,5 posto, nakon što je gospodarstvo prestalo rasti u trećem tromjesečju, za što analitičari okrivljuju visoke kamatne stope u zemlji i pogoršanja situacije u eurozoni.

CEBR je također objavio da je Rusija napredovala za jedno mjesto na njegovoj tablici i deveta je u 2011., uz predviđanje da će se popeti na četvrto mjesto do 2020.

Centar predviđa da će Indija, 10. najveće svjetsko gospodarstvo u 2011., postati peta na svijetu do 2020.

Europskim zemljama predviđa se silazna putanja na tablici, s Njemačkom koja bi pala s 4. mjesta u 2011. na 7. u 2020., Britanijom sa 7. na 8. mjesto u istom razdoblju, Francuskom s 5. mjesta na 9., te Italijom koja bi s 8. mjesta 2011. pala na 10. mjesto tablice do 2020.

Tri vodeće gospodarske sile u svijetu - SAD, Kina i Japan, po CEBR-u bi taj poredak zadržale i 2020. godine

Vezane vijesti

Obama, Cameron i Sarkozy: Libija mora prihvatiti rezoluciju

Obama, Cameron i Sarkozy: Libija mora prihvatiti rezoluciju

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u petak britanskog i francuskog kolegu te su se složili da se Libija mora pridržavati nove rezolucije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika