27.12.2011. / 12:25

Autor: Nacional.hr

Otvoren natječaj Inteligentna energija u Europi vrijedan 67 milijuna eura

Ukupan proračun ovog natječaja iznosi oko 67 milijuna eura. Iz proračuna programa će se moći sufinancirati maksimalno 75% ukupnih prihvatljivih troškova projekta

Natječaji su usmjereni na 'zelenu energetiku'Natječaji su usmjereni na 'zelenu energetiku'Europska komisija otvorila je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima vrijedan 67 milijuna eura u okviru programa Inteligentna energija u Europi (IEE 2012), priopćio je danas Savez za energetiku Zagreba. Na internetskim stranicama Saveza za energetiku Zagreba moguće je preuzeti i hrvatsku verziju teksta javnog natječaja.

Inteligentna energija u Europi je program ustanovljen radi razvoja netehnoloških akcija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Osnovni mu je cilj podržati održivi rast u energetici, osiguravanje stalne opskrbe energijom, postizanje konkurentnosti energetskog sektora EU i bolju zaštitu okoliša. Ovaj program čini jednu od komponenti Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP), a provodi ga Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation - EACI), uz suradnju i nadzor Opće uprave za promet i energetiku (DG TREN).

Ukupan proračun ovog natječaja iznosi oko 67 milijuna eura. Iz proračuna programa će se moći sufinancirati maksimalno 75% ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Projekti mogu trajati do tri godine te moraju uključivati najmanje tri partnerske organizacije iz tri različite zemlje članice programa (EU 27, Island, Norveška, Hrvatska, Liechtenstein, Makedonija). Prijaviti se mogu javne ustanove, jedinice regionalne i lokalne uprave te privatne tvrtke.

Ovim programom EU sufinancira aktivnosti u sljedećim područjima:

(1) SAVE: ENERGETSKA UČINKOVITOST (OKVIRNI PRORAČUN: 15 MILIJUNA EURA)

- Industrijska izvrsnost u energetici: za aktivnosti koje povećavaju konkurentnost europskih malih i srednjih trgovačkih društava (SME) kroz poticanje uštede energije.
- Ponašanja potrošača: za aktivnosti koje pomažu transformaciju tržišta prema energetski učinkovitijim proizvodima i sustavima, te promjene u ponašanju potrošača.
- Energetske usluge: za aktivnosti koje će povećati transparentnost tržišta i povjerenje za sve tržišne dionike, razvoj tržišta energetskih usluga za male potrošače i osnaživanje kućanstava kako bi osigurala učinkovitost inteligentnih brojila.

(2) ALTENER: NOVI I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (OKVIRNI PRORAČUN: 11.5 MILIJUNA EURA)


- Električna energija iz obnovljivih izvora energije (OIE): za aktivnosti koje doprinose povećanju udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije EU;
- Bioenergija: za aktivnosti koje promiču povećanje proizvodnje i korištenje biomase, bio tekućina i bioplina na energetskim tržištima.

(3) STEER: ENERGIJA U PROMETU (OKVIRNI PRORAČUN: 12.5 MILIJUNA EURA)


- Energetski učinkovit prijevoz: za aktivnosti koje smanjuju potražnju za putovanja automobilom i cestovnim prijevozom tereta, te pomiču putovanja i prijevoz tereta na efikasnije oblike prijevoza.
- Čista i energetski učinkovita vozila: za djelatnosti koje pomažu u transformaciji tržišta prema više energetski učinkovitim vozilima, podupiranjem i nadopunjavanjem novijeg zakonodavstva u ovom području.

(4) INTEGRIRANE INICIJATIVE (OKVIRNI PRORAČUN: 27 MILIJUNA EURA)

- Energetski učinkovita javna potrošnja: nova inicijativa koja odgovara na naglasak koji je postavio Plan energetske učinkovitosti u pogledu potrošnje javnih tijela (integrirana inicijativa koja se odnosi na SAVE i STEER).
- Lokalno energetsko vodstvo: ciljana izgradnja multiplikatorskih kapaciteta u odnosu na akcijske planove održive energije, nastavak iz prethodnih godina (SAVE, ALTENER, STEER)
- Mobilizacija lokalnih energetskih investicija: tehnička podrška javnim tijelima za pripremu profitabilnih održivih energetskih projekata (SAVE, ALTENER, STEER)
- Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u zgradarstvu: certifikati o energetskoj učinkovitosti, obnova zgrada kojom se dostiže gotovo nulta potrošnja energije i usklađenost ključne su riječi ovogodišnjih prioriteta (SAVE i ALTENER).
- Build Up Skills: Posljednja prilika za uspostavu nacionalnih kvalifikacijskih platformi i smjernica (I. stup) i prva mogućnost za podnošenje prijedloga konkretnih kvalifikacijskih shema (II. stup).

Programom se financiraju aktivnosti kao što su: međunarodni prijenos iskustava; promicanje najbolje prakse; obrazovanje i osposobljavanje; jačanje i izgradnja institucionalnih kapaciteta; širenje informacija i jačanje svijesti; analize i pokazatelji za razvoj politike; stvaranje novih standarda i normi, itd.

Na internetskim stranicama Saveza za energetiku Zagreba moguće je pronaći opširnije informacije o natječaju kao i hrvatsku verziju teksta javnog natječaja.

Dodajmo ovome kako je uz ovaj natječaj dostupna i hrvatska verzija teksta javnog natječaja i natječajne dokumentacije nedavno otvorenog natječaja u okviru programa IPA - komponenta IIIC - regionalna konkurentnost.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 27.12.11. 13:09

mi imamo ideju prizvodnej struje sa ugradjenim novin Staklenim Prozorima i Vratima na svakom domacinstvu...znaci specijalna stakla ugradjena na prozore i vrta koja upijaju sunceve zrake i tako prizvode elekrticnu energiju...senzacionalno


registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 00:12

Daj neka zarade novce na tome!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika