27.12.2011. / 13:19

Autor: Deutsche Welle

Svijet kuka, Nijemci optimistični

Pesimistične prognoze konjunkturnog razvoja u 2012. godini čini se da uopće ne zabrinjavaju njemačke poduzetnike. Oni znaju da treba riješiti puno problema, no u novu godinu ulaze s optimizmom.

Nijemci su optimistični glede 2012. godineNijemci su optimistični glede 2012. godineDužnička kriza u Europi pogađa čak i najjače firme, to je rezultat jedne upravo objavljene studije. Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu na koncu svake godine tradicionalno provodi anketu kojom se ispituje raspoloženje, odnosno očekivanja za iduću godinu u 46 najvažnijih gospodarskih branši.

Jedno je jasno: "štimung" je trenutno lošiji nego prije 12 mjeseci. Tog su mišljenja članovi 23 od 46 ispitanih gospodarskih saveza.

"To je jedna strana medalje. U općenito nešto lošijoj atmosferi ipak bilježimo i konkretna, pozitivna očekivanja o razvoju pojedinih branši", kaže direktor IW-a Michael Hüther za DW-WORLD.DE.

Ekonomski stručnjak time zapravo želi reći sljedeće: baci li se malo detaljniji pogled na konjunkturnu situaciju u Njemačkoj, slika je optimisitičnija nego što bi se to moglo zaključiti nakon nedavne korekcije očekivanja gospodarskog rasta u 2012. A te su prognoze dijelom i drastično korigirane - prema dolje! Ključne industrijske branše u Njemačkoj su uglavnom optimistične.

Automobilski sektor, strojarstvo, kemijska industrija, građevinari i obrtnici u idućoj godini očekuju rastući, ili barem otprilike isti promet ostvaren u godini na izmaku. 26 branši očekuje porast prometa, a devet konstantne brojke.

Kriza koči konjunkturni razvoj

Opće je mišljenje da će dužnička kriza i njezine posljedice nastaviti kočiti konjunkturni razvoj. U to vjeruju čak i u gospodarskim područjima u kojima se ostvaruju rekordni poslovni rezultati. Imaju li Nijemci "luksuzne" brige? "Ne, ni u kom slučaju", tvrdi Michael Hüther i dodaje da ti podaci samo oslikavaju nesigurnost privrede obzirom na moguću eskalaciju krize i pitanja, da li politika doista ima sve pod kontrolom?

Njemačko je gospodarstvo dobro zaradilo u 2011. i profit želi "oploditi". 29 branši, sudeći po ispitivanju IW-a, i u idućoj godini želi investirati barem isti volumen kao i u tekućoj godini. U 31 sektoru se smatra da će u 2012. broj zaposlenika ostati konstantan, a samo osam gospodarskih saveza računa i s otkazima. Hüther tvrdi da se u Njemačkoj sve u svemu može očekivati čak i pad stope (već sad rekordne) nezaposlenosti, koja u ovom trenutku iznosi oko 7%.

Pesimistični novčari

U 2012. s najvećom dozom pesimizma ulazi prije svih financijska branša i energetski sektor. Banke i osiguravateljska društva najviše i pogađa dužnička kriza, odnosno loše ocjene državnih obveznica cijelog niza južnoeuropskih država - koje oni imaju masovno u svom portfelju. Energetski koncerni bore se s posljedicama nuklearne katastrofe u Fukušimi, odnosno odluke savezne vlade da za desetak godina ugasi sve njemačke nuklearke. To znači pojačano ulaganje u obnovljive izvore energije i modernizaciju dalekovoda.

IW, kako kaže Michael Hüther, u 2012. očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1%. "To nije puno", priznaje ovaj analitičar i odmah dodaje kako je njemačka prognoza za iduću godinu, obzirom na situaciju svjetskog gospodarstva i sve nesigurnosti, više nego solidna. No, sadašnje raspoloženje, kaže on, dodatno bi mogli pokvariti diskusija oko prezaduženosti pojedinih država, odnosno oko budućnosti eura.

Autor: K. Ulrich / S. Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika