27.12.2011. / 16:11

Autor: Deutsche Welle

Iran ipak suodgovoran za napade 11. rujna?

Vlada u Teheranu nije bila samo informirana o planiranim napadima na SAD, već su se samo uz njezinu pomoć oni mogli i dogoditi. To tvrdi jedan američki sudac a dokazi koje za to ima su brojni i vrlo vjerodostojni.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaPrema procjeni američkog Prvostupanjskog suda u New Yorku, Iran je bio umješan u pripreme napada na SAD koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine. Naime, u okviru sudskog postupka vezanog za plaćanje odštete članovima obitelji stradalih u ovim napadima, sudac George B. Daniels izjavio je 15. studenog ove godine kako „Iran i postrojbe terorističke organizacije Hisbolah, terorističku mrežu Al Kaidu nisu samo materijalno potpomagali već su joj pružili i direktnu pomoć tijekom izvođenja napada". Sudac Daniels svoju je izjavu potkrijepio i konkretnim dokazima. Riječ je o dokumentima koje su pronašli odvjetnici članova obitelji stradalih tijekom svoje istrage u trajanju od sedam godina i koji su prema mišljenju suca Danielsa vjerodostojni i ispravni.

Na preporuku Istražne komisije koja se bavila rasvjetljavanjem napada 11.09.2001. godine, odvjetnici su započeli svoju vlastitu istragu kako bi pronašli vezu između organizacije Hisbolah, Irana i samih izvršitelja napada. Koristeći izjave mnogih stručnjaka, među njima nekolicine bivših članova spomenute Istražne komisije, suradnika CIA-e te trojce članova ondašnje iranske vlade (među njima i jednog bivšeg agenta iranske tajne službe), moglo bi se reći da im je ovaj poduhvat pošao za rukom.

Iran nabavaljao simulatore leta?

Tako primjerice jedan memorandum od 14. svibnja 2001. godine pokazuje kako je iranski državni poglavar ajatolah Ali Hamnei bio informiran o planiranim napadima. U svezi s time, on je izdao naređenje iranskoj tajnoj službi da „ograniči kontakte s Al Kaidom i pripadnicima Hisbollaha". Prema navodima spomenute američke Istražne komisije, Iran je osim toga direktno pomogao izvršiteljima atentata na ciljeve u SAD-u i to tako da im je pomogao prilikom ulaska u Afganistan gdje su ovi proveli nekoliko tjedana u jednom od logora za trening terorističke mreže Al Kaide. Ova pomoć je konkretno izgledala tako da snage granične policije (na granici između Irana i Afganistana) osmorici od desetorice kasnijih napadača nisu u putovnice udarili uobičajeni pečat, kako bi ovi kasnije mogli bez većih problema dobiti ulazne vize za Sjedinjene Američke Države.

Jedan od bivših agenata iranske tajne službe, koji je Istražnoj komisiji i spomenutim odvjetnicima, može se reći, stajao na usluzi, svjedočio je o tome kako je Iran bio taj koji je nabavio simulatore leta za zrakoplove tipa Boeing 757, 767 i 777 (služeći se lažnim identitetom jedne nepostojeće tvrtke ) na kojima su atentatori trenirali za svoj kasniji napad. On je isto tako rekao da je osobno bio član posebne radne skupine kojoj je cilj bio izraditi plan za „nekonvencionalno vođenje rata s SAD-om". Napadi na Trgovački svjetski centar, Bijelu kuću i Pentagon bili su, kako navodi bivši iranski tajni agent, neki od dijelova ovog plana. Samo nekoliko tjedana prije 11. rujna 2001. godine, u ruke su mu došle i informacije iz samog vrha vlade u Teheranu koje su govorile o tome da je ovaj „nekonvencionalni plan aktiviran".

Vlada u Washingtonu za sada nije reagirala na presudu Prvostupanjskog suda u New Yorku kao ni na dokaze i navode odvjetnika. Iranske vlasti su se već oglasile i sve optužbe na njihov račun nazvale „ potpuno neosnovanima te da one štete miru i sigurnosti u regiji".

Autor: Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 27.12.11. 18:34

Ok, zbog rusenja kula su napali Avganistan, sad znaci dodaju jos razloga ne bi li smislili cime da opravdaju napad na Iran. Verovatno ce u buducnosti smisliti i da je jos neko tu umesan, u zavisnosti od toga ko ce im tada biti na listi neprijatelja.


registracija
24/11/09

friz, 27.12.11. 19:59

jedino još nikada nitko nije odgovorio,kako to da na dan "rušenja" blizanaca NIJE NITI JEDAN JEDINI službenik zaposlen u IZRAELSKIM PODUZEĆIMA smještenim u blizancima ,NIJE došao TAJ DAN NA POSAO?????Zaključak je:ZNALI SU ŠTA ĆE SE DESITI!!! McCOY,sve stoji što si naveo!!


registracija
2/6/11

stereo, 28.12.11. 07:43

Pa daj se malo sjetite i bolje razmislite možda su sudjelovali i u ubojstvu JFK, Martina Luthera Kunga, pa čak se nisu libili niti skalpiranju Američkih Indijanaca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika