Objavljeno u Nacionalu br. 416, 2003-11-05

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Vrući balkanski ritmovi kombinirana s brazilianom

Romi neće dobiti državu, ali nekima od njih pruža se prilika da osvoje čitav svijet

Ilko ČulićIlko ČulićRazni izvođači – ‘Electric Gypsyland’ (Crammed Discs / Trolik)

Frankfurtski producent Stephen Hantel pojavio se na europskoj downtempo sceni sredinom 90-ih, a malo poslije je pod imenom Shantel snimio dva jako dobra albuma za utjecajni label “Studio !K7”. Shantelov “Higher Than The Funk” bio je na listi najboljih albuma za 1998. prema magazinu Spin, dok je “Great Delay” iz 2001. prezentirao nešto poput njemačkog odgovora na Thievery Corporation. Hantel je u Frankfurtu držao kultni downtempo klub “Lissania”, no uskoro je do Njemačke stigao prvi val “Balkan-Gypsy” orkestara koji ga je podsjetio na njegove moldavske korijene. U sljedećih nekoliko godina, dok su romski virtuozi iz rumunjskih sastava Taraf De Haidouks, Fanfare Ciocarlia i makedonskog Kočani Orkestra osvajali zapadnoeuropsko “world music” tržište, Hantel je na frankfurtskoj klupskoj sceni etablirao pro-balkanski program karakterističnog imena “Bucovina Club”.

U gradu koji je bio možda najjače uporište techno glazbe na kontinentu on je progurao fuziju elektronike i balkanskih ritmova, pa su se bivši techno-freakovi uskoro zatekli na pravom derneku. Koncept “Bucovina Cluba” sada je preslikan na remiks album “Electric Gypsyland”, u izdanju belgijske kuće Crammed Discs za koju već godinama snimaju Taraf De Haidouks i Kočani Orkestar. Na remiksevima Tarafa i Kočana, orkestara koje je zagrebačka publika upoznala na koncertima u “Lisinskom” i “Tvornici”, radila je međunarodna ekipa s nekoliko veoma poznatih faca kao što su newyorški Brazilac Arto Lindsay, Glyn “Bigga” Bush (Lightning Head, ex-Rockers Hi Fi) i kod nas prilično popularni Senor Coconut. Ostatak studijskog tima čine producenti i remikseri iz Brazila, Belgije i Francuske, turski ethno-ambient inovator Mercan Dede, te vojvođanski Modem Quartet. Premda su samo potonji mogli imati dovoljno prilika za upoznavanje s autentičnom romskom tradicijom, kompilacija od 13 DJ remikseva i kompleksnih studijskih reworkinga predstavlja jedno od najzanimljivijih izdanja u kurentnoj ponudi etnički obojene glazbe.

Za otvaranje je izabran urnebesni Hantelov remiks rumunjskih “hajduka”, u kojem je njihova gypsy-rap verzija jamajkanskog evergreena “Oh Carolina” postavljena na moderni “dancehall riddim” a la Diwali. Bigga Bush napravio je dva izvrsna remiksa za Kočane, a Senor Coconut preradio je njihov koncertni favorit “Ušti, ušti baba”. Vrući balkanski ritmovi u nastavku su kombinirani s brazilianom, broken-beatom, jazzom i electro-dubom, a Mercan Dede je u svojih šest minuta daleko nadvisio Gorana Bregovića. Zbog sve većeg zanimanja za romsku glazbu balkanskog podrijetla “Electric Gypsylandu” je gotovo zajamčen prolaz na tržištima Njemačke i Beneluxa, no dobro postavljena distribucija Crammed Discsa je nakon uspješnog lansiranja Bebel Gilberto vjerojatno spremna i za veće pothvate. Romi nikad neće dobiti svoju državu, ali nekima od njih sada se pruža izgledna prilika za osvajanje cijelog svijeta.

Van Morrison – ‘What’s Wrong With This Picture?’ (Blue Note / Dallas)

Prema nekim statistikama ovo je 30. studijski album u “post-Them” diskografiji Vana Morrisona, ali se na legendarnom irskom soulmanu još uvijek ne vide tragovi umora nataloženog tijekom karijere koja se proteže kroz pet dekada, sve do rock klasika “Baby Please Don’t Go” i “Gloria” iz 1960. Nešto slabiju formu iz 90-ih Morrison je definitivno popravio na lanjskom albumu “Down The Road”, pa je kroz 13 pjesama raspoređenih na “What’s Wrong With This Picture?” vrlo opušteno demonstrirao što još može ponuditi u klasičnom rhythm ‘n’ bluesu, Celtic-swingu, trad-jazzu i “blue eyed” soulu. Možda manje nego što priželjkuju njegovi najvjerniji sljedbenici, ali još uvijek mnogo više od drugih rock veterana koji su ove godine proslavili 58. rođendan.

Finlay Quaye – ‘Much More Than Much Love’ (Sony / DOTC)

Na Finlayevu iznimno hvaljenom debut albumu “Maverick A Strike” iz 1997. bilo je dovoljno materijala za pretpostavku kako će Britanci uskoro imati svog Becka. Međutim, na drugom albumu “Vanguard” bilo je previše loših pjesama i gotovo svi su odustali od praćenja njegove karijere. Tri godine poslije debakla, napola otpisani kantautor vratio se u velikom stilu s albumom koji otkriva mnogo širi spektar interesa od početne fuzije reggaea, soula i trip hopa. Uvodna “Something To Say” je urbani blues ‘n’ folk crossover, “Beautiful Nature” izdaleka podsjeća na nekoga od braće Neville, aktualni singl “Dice” u raskošnoj produkciji Williama Orbita zvuči kao nastavak Madonnina “Frozena”, kroz “Lovers Return” i “Face To Face” Quaye ulazi na country-rock teritorij, vraća se u reggae s “Now And Forewer” i “Pearls Of Wisdom”, a onda odrađuje vrlo uvjerljivu rockersku završnicu s “Overcome”.

R.E.M – ‘The Best Of R.E.M In Time 1988-2003’ (Warner / Dancing Bear)

Rekapitulacija posljednjih 15 godina R.E.M.-ove karijere zauzela je dva CD-a s ukupno 128 minuta glazbe, ali ni to nije bilo dovoljno za prezentaciju svega što su Stipe, Buck, Mills i Berry napravili nakon prelaska na major label s genijalnim albumom “Green”. Prvi CD donosi uglavnom očekivani izbor svima znanih hitova, podebljan s podjednako vrijednim novim pjesmama “Bad Day” i “Animal”. Drugi CD je zbirka studijskih i koncertnih rariteta, B-strana singlova i pravih dragulja kao što je “Star Me Kitten”, snimljena s pokojnim W. Burroughsom. Za razliku od kompilacije rariteta iz 80-ih “Dead Letter Office” koja je zapamćena prije svega po coverima Velvet Undergrounda, ovdje su zanemarene briljantne R.E.M obrade Rockyja Ericksona (“I Walk With The Zombie” i Richarda Thompsona (“Wall Of Death”), no ako samo tražite argumente za tvrdnju da je to još uvijek najbolji band na svijetu, unutra ćete naći sve što bi vam moglo zatrebati.

Zvjezdice:
Electric Gypsyland – 4
Van Morrison – 3
Finlay Quaye – 4
R.E.M. – 5

Top-lista:
1.R.E.M. – ‘The Best Of R.E.M. In Time 1988-2003’
2.UNKLE – ‘Never Never Land’
3.Sergent Garcia – ‘La Semilla Escondida’
4..OutKast – ‘Speakerboxxx / The Love Below’
5. Razni izvođači – ‘Electric Gypsyland’

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika