27.12.2011. / 20:54

Autor: Hina

Janković nema dovoljnu potporu za sastavljanje vlade

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk završio je u utorak popodne konzultacije sa strankama zastupljenim u novom parlamentu o mogućem mandataru za sastav nove vlade, ali se pokazalo da Zoran Janković za sada nema osiguranu parlamentarnu većinu, pa će se savjetovanja sa strankama nastaviti.

Zoran JankovićZoran JankovićSlovenski predsjednik Danilo Tuerk završio je u utorak popodne konzultacije sa strankama zastupljenim u novom parlamentu o mogućem mandataru za sastav nove vlade, ali se pokazalo da Zoran Janković za sada nema osiguranu parlamentarnu većinu, pa će se savjetovanja sa strankama nastaviti.

Predsjednik republike u utorak je održao prve konzultacije sa strankama, a razgovori o prijedlogu za mandatara nastavit će se idućih dana, objavljeno je iz Tuerkova ureda nakon njegovih razgovora s predstavnicima svih sedam parlamentarnih stranaka.

"Predsjednik će sa strankama ostati u kontaktu sve dok se ne donese odluka o mandataru", navedeno je u priopćenju iz ureda slovenskog predsjednika.

U razgovorima posvećenim konstituiranju nove vlasti i oblikovanju buduće koalicije sve su se političke stranke složile da bi prvu priliku za sastavljanje vlade trebao dobiti Zoran Janković kao "relativni pobjednik" prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca, dodaje se u priopćenju.

Prema izjavama koje su nakon susreta s Tuerkom dali predstavnici stranaka zastupanih u novom parlamentu, Jankovića bi u sadašnjem trenutku za mandatara prilikom glasovanja u parlamentu podržale samo dvije stranke: Pozitivna Slovenija koju vodi Janković, te Socijalni demokrati (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora. Te dvije stranke imaju zajedno 38 zastupnika, 8 manje od potrebne natpolovične većine koju prilikom tajnog glasovanja treba mandatar.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija na izborima je osvojila 28 mandata u parlamentu sa 90 mjesta, te tako i relativnu većinu, ali sama ne može sastaviti vladu ako u koaliciju ne uključi najmanje još dvije stranke.

Janković je do sada na svoju stranu u prvim neformalnim razgovorima koje vodi već tri tjedna uspio pridobiti samo Socijalne demokrate (SD) iako je o mogućoj koalicijskoj suradnji razgovarao je s još nekoliko stranaka, pokušavajući stvoriti "širu koaliciju" sa stabilnom parlamentarnom većinom.

Jankovićeve mogućnosti za sastavljanje vlade prošlog su tjedna prilično sužene nakon vještog manevra stranaka desnog centra, na konstitutivnoj sjednici parlamenta.

Nakon dva neuspješna kruga glasovanja, u kojima su za mjesto predsjednika parlamenta međusobno konkurirali predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor i kandidatkinja Jankovićeve stranke Maša Kociper, u trećem je krugu na to mjesto izabran Gregor Virant, glasovima svih stranaka centra i desnice, kojima se pridružila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Virant vodi centrističku Građansku listu koja je na izborima osvojila 8 zastupničkih mandata. Ta stranka bi sada mogla bitno utjecati na izbor mandatara, ali i budući sastav vlade, odlučujući se između Jankovića i nekadašnjeg premijera Janeza Janše, čija je stranka na izborima osvojila samo dva mandata manje od Pozitivne Slovenije.

Virant je u utorak nakon konzultacija kod predsjednika države rekao da njegovi zastupnici u sadašnjem trenutku u parlamentu ne bi bili spremni glasovati za Jankovića kao mandatara buduće vlade.

Bolje od toga, izjavio je Virant, bilo bi formiranje jedne vrste vlade nacionalnog jedinstva koju bi podržavala većina stranaka, a koja bi imala "ustavnu većinu" od preko 60 zastupnika. Virant idućih dana namjerava ispitati bi li među strankama za tu ideju bilo moguće dobiti političku potporu. Virant je naglasio da bi suglasnost za tehničku vladu odnosno vladu nacionalnog jedinstva trebalo osigurati oko prioriteta takve vlade i oko osobe koja bi takvu vladu mogla voditi.

Janković je pak najavio da će nastaviti neformalne razgovore s mogućim koalicijskim partnerima.

Nakon razgovora s Tuerkom, Janković je rekao da bi tehnička vlada ili vlada nacionalnog jedinstva, kako ju predlaže Virant, bila u suprotnosti s rezultatima izbora jer se takve prijelazne vlade obično formiraju u izuzetnim prilikama nakon pada vlade, a ne nakon izbora na na kojima se birači odlučuju o ponuđenim političkim programima.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 27.12.11. 21:43

super kako kaze JACA sad moste pravit novu JUGU.....


registracija
27/11/11

Culex, 28.12.11. 08:47

gosp.Jankovič je rođen u sr Srbiji,s roditeljima,kaodječak,odlazi trbuhom za kruhom u Sloveniju ,uči,završava fakultet,kao i mnogi Hrvati,svi pa i on ima jednaku šansu u privredi,politici,financijama,obogatio se,sređena obitelj...eto i sad je on jugonostalgičar??Pa zar vam se ne upali lampica da bi to mogla biti demokracija i omogućavanje uspjeha najboljima? Da,sve poćinje od kućne atmosfere i prvih primanja od roditelja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika