28.12.2011. / 11:46

Autor: Nacional.hr

Matić:

'Lažnim braniteljima oduzet ćemo prava'

"Zasad nema govora ni spomena o diranju braniteljskih prava, a ako do toga dođe, sigurno da ću se zalagati da se u njih dira što manje", izjavio je ministar

Predrag Matić Predrag Matić Ministar branitelja Predrag Matić Fred najavio je kako će se 'kontrolirano' objaviti Registar branitelja, a lažnim braniteljima bit će oduzeta sva prava donošenjem pravomoćnog rješenja, piše Večernji list.

U slučaju žalbe i potvrđivanja odluke suda Hrvatska država tražit će povrat sve imovine plus kamate. "Objava Registra branitelja preduvjet je da bi branitelji u ovom društvu hodali uzdignute glave i to ćemo im omogućiti, ali ne u formi priloga u dnevnom tisku, nego na kontrolirani način. Nisam za to da se netko naslađuje niti da to bude tema po kafićima, nego da se time pozabave policija, DORH, USKOK i Ministarstvo obrane, a ja ću tražiti da se zapovjednicima postrojbe taj dokument da na uvid. Naime, ovdje je riječ o kaznenom djelu lažnog predstavljanja i uzimanja prava koja nekome ne pripadaju. Neće to biti lov na vještice pa istinski branitelji, ona golema šutljiva većina, mogu mirno spavati. Međutim, ako se nekome utvrdi da koristi prava koja mu ne pripadaju, sva će mu prava donošenjem pravomoćnog rješenja biti oduzeta. Naravno, postojat će i mogućnost žalbe ako netko smatra da je time nepravedno oštećen pa će mu u slučaju da se utvrdi pogreška sustava sve biti vraćeno. No, ako se netko žali, a ne dobije presudu u svoju korist, zatražit ćemo povrat sve imovine, stana, dionica, mirovine koju je svih ovih godina stekao. Plus kamate", rekao je bivši savjetnik za branitelje predsjednika Ive Josipovića.

Ministar i bivši vukovarski branitelj rekao je kako Vlada još nije raspravljala o smanjivanju mirovina te prava hrvatskih branitelja. "Zasad nema govora ni spomena o diranju braniteljskih prava, a ako do toga dođe, sigurno da ću se zalagati da se u njih dira što manje. Pritom će moja tzv. zadnja linija obrane biti najteži vojni invalidi i djeca poginulih branitelja. Oni su mi najbliži srcu i, po meni, najveći stradalnici Domovinskog rata. Branitelji, međutim, nikada nisu za sebe tvrdili da su povlašteni. Znam da su u kreditima i dugovima, ali nastojat ću da imaju prednost pri pronalaženju posla, dodatne zarade pa i krpanja kućnog budžeta", kazao je Matić.

Na pitanje o tonskim zapisima razgovora Mile Dedakovića Jastreba i predsjednika Tuđmana tijekom pada Vukovara odgovorio je kako se 'istina ne smije prešućivati'.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 28.12.11. 12:37

Javna je tajna da su istinski branitelji (pojedinci naravno) cisti podvodaci onih koji nisu zasluzili ni statuse a jos manje mirovine.Isti su sve ovo vrijeme krstarili svojim regijama i podvodili zainteresirane ,lijecnickim komisijama kao i onima koji su ispisivali i potpisivali kojekakve ratne puteve.Pojedinci su cak bili i osobni savjetnici Kosorice.Naglasavam ISTINSKI branitelji.Dakle oni koji su zaista stavili svoje zivote na raspolaganje..Tesko je povjerovati,no nakon rata mnogi su se okrenuli onoj mracnoj strani kriminalizacije sticanja statusa i mirovina a iz cega su i sami dodatno zaradjivali.Pa to je javna tajna koju svi u Hrvatskoj znaju.I kako sada presuditi? Sa jedne strane je istinski branitelj sa druge strane je ratni profiter i kriminalac !?Misljenja sam da treba objaviti Registar branitelja,donijeti cvrste i jasne kriterije o borbenom i neborbenom sektoru te postupati bez ikakvih sentimenata.Krivi van i kazna-zasluzni ono sto je logicno i srazmjerno hrvatskoj stvarnosti.Vjerujem da bi kniga spala na dva slova iliti,broj branitelja bi bio skresan na maksimalno do nekih 300.000 .Uz sve ovo nuzno je protresti zaista sve i jednu formaciju koja je na bilo kakav nacin sudjelovala u obrani.Od MUP-a posebno, pa preko tadasnjih Mjesnih zajednica do samih ministarstava.To uopce nije problem.Nedostaje samo volja.Kako je jato@ jednom rekao;da imam ovlasti,za mjesec dana bih napravio reda !Potpuno se slazem sa tim.Na redu je novi ministar branitelja.HDZ i Kosorica su nanijeli najvecu mogucu sramotu svojom metodom stvaranja fundusa branitelja pa sve do obezvredjivanja istinskih branitelja kao i udruga.U Hrvatskoj moze postojati samo jedna Udruga branitelja i tocka.Sve ostalo je rascjepkavanje iskljucivo iz razloga pogresne politike "zavadi i vladaj" ! Kosorica i HDZ su potpuno svjesno radili upravo na tome.Dakle problem je relativno lako rijesiti.Potrebna je samo politicka volja.Sve ostalo ce biti ruzna povijest.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.12.11. 12:48

Što ti je Hrvatska zbilja? Dali nas još nešto može iznenaditi?

Protiv Predraga Freda Matića (polutan) još 2008. godine vukovarski trpinjac Vinko Mažar podnio je kaznenu prijavu koja skuplja prašinu! Naime, izvučen iz podruma u listopadu 1991. prisilno mobilizirani Predrag do okupacije Vukovara nije nakupio niti punih mjesec dana braniteljskog staža, kao obični vojnik. No, po povratku iz zatočeništva brzim potezom pera dobiva čin pukovnika a kasnije i invalidnost, temeljem PTSP-a a za koji ne pije lijekove, od 80%. Od tada sinekuru nastavlja u MORH-u. Inače Njavrin sestrić pa možemo zaključiti odakle je pirilo. Da komedija bude potpunija, Petar Stipetić ga 2001. predlaže za počasni čin brigadnog generala (kopija prijedloga se može naći u njegovoj knjizi "Ništa lažno") a on će isto njemu vratiti što će Stipetića predložiti za junaka Domovinskog rata! Kakva trgovina, kakva licemjerština! Inače kum Fredov, Dragan Lapčević, 1997. osuđen je za ratni zločin u Vukovaru. Da, ali kao "oslobodilacVukovara".

Za njegovog zapovjednika Marka Babića svi govore da je istinski heroj koji je na trpinjskoj znao u danu skinuti i 15 tenkova dok o herojstvu Freda govori samo i jedino Predrag sam. Marko Babić je umro u srpnju 2007. godine sa istim činom pukovnika, kao i Predrag. Logoraši tvrde da se u srpskim logorima branio riječima: "nemojte mene, ja sam vaš, ja sam Srbin, mene su mobilizirali na silu". Prijatelja Aleksandra Jevtića, koji mu je uspio srediti povlašteni status u zarobljeništvu (kakav to igrač ima utjecaja na logorske uvijete?) on naziva srpskim Schindlerom!

Predraga su uhitili prilikom gašenja požara u Borovo Commercu(?). Isti ovaj čovjek danas kaže vukovarskim braniteljima, protiv kojih je prije 2 mjeseca Srbija reaktivirala stare JNA optužnice, sastavljene na temelju iskaza danih u logorima, da se nemaju čega bojati. Tko je ovdje lud? Predsjednik Josipović, Predrag ili mi svi ostali! Zamislimo situaciju da se nakon 1945. godine postupalo po optužnicama koje su podizali pravosudni organi NDH i da je Tito, kao danas Josipović, pozvao osloboditelje kao Simu Dubajića ili Josipa Boljkovca i Manolića da se izvole pojaviti na sudu i dokazati svoju nevinost za Karkovac i Bjelovar(?!). Ova j_b_č_n_ u zdrav mozak poprima razmjere groteske!

Ovakav čovjek da bude na čelu ministarstva branitelja je pljuvačka po pol čela svim braniteljima! Još i da predvodi reviziju (svakako potrebnu)? Hoće krenuti od sebe?

Postavlja se pitanje, tko danas štiti Matića i zašto nema u medijima osoba koje mogu više reći o ovom lažnom branitelju?


registracija
12/11/11

Janko1979, 28.12.11. 13:05

pa nemoj da to bude samo 10 ljudi!frede kremenko


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.12.11. 13:19

zvonko, jeli to fred tebe namjerava istražiti? što si se toliko uzvrtio? kako bi rekao pokojni Mao, nije važno jeli mačka žuta ili crna, bitno je lovi li miševe!


registracija
26/1/08

Rampa, 28.12.11. 13:32

Hajd Nino(Zvonko), odjebi u kamenjar tovarima i poskocima i ne zagađuj hrvatski medijski prostor!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika