28.12.2011. / 11:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Dogovor s USKOK-om

Mravak svjedok protiv HDZ-a

Njegov branitelj Branko Šerić kazao je da u slučaju pravomoćnosti presude Mravku preostaje odslužiti godinu dana zatvora, jer je ostatak već ranije odslužio u pritvoru

Ivan Mravak; foto: Pixsell (arhiva)Ivan Mravak; foto: Pixsell (arhiva)Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak osuđen je na godinu i pol dana zatvora na temelju nagodbe s USKOK-om kojem je priznao da je 2007. po nalogu tadašnjeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600 tisuća kuna.

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda prihvatilo je na ročištu zatvorenom za javnost nagodbu Mravka i USKOK-a, nakon čega je Mravak novinarima ispred Suda izjavio da je još prije godinu i pol rekao da će se braniti istinom te da je to dužan i učiniti bez obzira na posljedice za njega.

Njegov branitelj Branko Šerić kazao je da u slučaju pravomoćnosti presude Mravku preostaje odslužiti godinu dana zatvora, jer je ostatak već ranije odslužio u pritvoru.

USKOK je početkom studenog Mravka optužio zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom HEP-ove uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem jer su 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili dva milijuna eura mita za poslove gradnje pogona termoelektrana.

Bušić i Matić Mravku su isplatili 600 tisuća kuna mita koje je on proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a po čijem je nalogu Mravak navodno i tražio mito. U medijima se zbog toga nagađa da je USKOK na nagodbu s Mravkom pristao kako bi postao svjedok u slučaju Fimi media, gdje je uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih poduzeća.

Šerić je danas novinarima okupljenima ispred Suda potvrdio da je Mravak u slučaju Fimi media dobio "parcijalni imunitet te da će biti svjedok optužbe".

S USKOK-om su se nagodila i ostala četvorica suoptuženika pa su tako preostala dvojica čelnika HEP-a kao i Mravak osuđeni na godinu i pol dana zatvora dok je čelnik Monting PIM-a Bušić osuđen na deset mjeseci zbog davanja mita, a njegov kolega Matić na sedam mjeseci uvjetnog zatvora u koji obojica neće ići ako u iduće dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Šerić je pojasnio da u ovom slučaju nema oduzimanja imovinske koristi od optuženika jer 600 tisuća kuna nisu pribavili za svoju osobnu korist nego za HDZ.

USKOK-ova tužiteljica Vanja Marušić izrazila je zadovoljstvo postignutom nagodbom slikovito rekavši kako je u ovom slučaju pet prema nula za USKOK. Podsjetila je da su se sva petorica optuženika sami obratili USKOK-u i predložili nagodbu te dodala da je današnjom presudom Optužnog vijeća optuženima određena i sigurnosna mjera dvogodišnje zabrane obavljanja dužnosti.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika