28.12.2011. / 15:08

Autor: Hina

"Times": Mohamed Buazizi osoba godine

Britanski časopis "Times" proglasio je u srijedu osobom godine Mohameda Buazizija, 26-godišnjeg Tunišanina koji je očajničkim činom samospaljivanjem pokrenuo tunišku Revoluciju jasmina i Arapsko proljeće, za što je posmrtno odlikovan europskom mirovnom nagradom "Saharov".

Mohamed BouaziziMohamed BouaziziBritanski časopis "Times" proglasio je u srijedu osobom godine Mohameda Buazizija, 26-godišnjeg Tunišanina koji je očajničkim činom samospaljivanjem pokrenuo tunišku Revoluciju jasmina i Arapsko proljeće, za što je posmrtno odlikovan europskom mirovnom nagradom "Saharov".

"'Times' je osobom godine imenovao Mohameda Buazizija, uličnog prodavača koji je nadahnuo Arapsko proljeće", napisao je dnevnik na naslovnici.

Buazizi se zapalio u očaju i nemoći pred zgradom lokalne vlasti jer mu je oduzeta dozvola za prodavanje povrća, a nije imao novca platiti mito policiji koja ga je usput tukla i vrijeđala.

"Bouazizi nije bio revolucionar, no njegov usamljeni prosvjed pokrenuo je val pobuna koje su preobrazile Bliski istok", navodi dnevnik "Times".

U intervju za Reuters Buazizijeva majka Manubia pozvala je nove vođe arapskih zemalja, izabrane na demokratskim izborima nakon rušenja autokratskih režima, da žrtvu njezina sina nagrade tako što će pomoći siromašnim ljudima kakav je bio i on sam.

Buazizijeva smrt potaknula je prosvjede u Tunisu i proširila se drugim arapskim državama te temeljito uzdrmala višedesetljetni autokratski ustroj te regije.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika