28.12.2011. / 16:03

Autor: Hina

Odluka o novom mandataru slovenske vlade tek za koji tjedan

Prvi krug konzultacija predsjednika Danila Türka s političkim strankama pokazao je da za sada nijedan kandidat za mandatara nove slovenske vlade nema potrebnu parlamentarnu većinu za izbor, a na jasniju situaciju trebat će pričekati najmanje dva tjedna, iznose u srijedu slovenski mediji.

Danilo TürkDanilo TürkPrvi krug konzultacija predsjednika Danila Türka s političkim strankama pokazao je da za sada nijedan kandidat za mandatara nove slovenske vlade nema potrebnu parlamentarnu većinu za izbor, a na jasniju situaciju trebat će pričekati najmanje dva tjedna, iznose u srijedu slovenski mediji.

Nakon što se pokazalo da bi Zorana Jankovića kao mandatara za sada podržalo samo 38 zastupnika iz njegove Pozitivne Slovenije i Socijalnih demokrata (SD), međusobni kontakti stranaka i njihove konzultacije s predsjednikom će se nastaviti idućeg tjedna.

Türk parlamentu treba predložiti novog mandatara u 30-dnevnom roku od konstituiranja novog parlamenta, dakle do 21. siječnja, kazao je u srijedu za Slovensku televiziju stručnjak za ustavno pravo Miro Cerar.

Ako bi se dogodilo da predloženi mandatar u prvom glasovanju ne dobije potrebnu natpolovičnu većinu od 46 glasova, predsjednik države može nakon dodatnih konzultacija od parlamenta tražiti da se o istom kandidatu glasuje još jednom, a može predložiti i drugog mandatara. Tek ako bi i taj prijedlog bio odbijen, država bi se približila situaciji u kojoj bi bili potrebni novi prijevremeni parlamentarni izbori, ako se stranke u zadnjem trenutku ne bi odlučile istaknuti mandatara koji bi pokušao sastaviti manjinsku vladu, rekao je Cerar.

"Ključeve" rješenja za budući sastav vlade, pokazalo se proteklih dana, sada drži predsjednik novog parlamenta Gregor Virant. Nakon što je proteklih dana iznosio mišljenje da bi u sadašnjoj situaciji za Sloveniju najbolje rješenje bila tehnička vlada sa širokom političkom potporom stranaka u parlamentu ili pak vlada nacionalnog jedinstva, Virant je u srijedu najavio da će se njegova Građanska lista sa svojih osam parlamentarnih zastupnika do 17. siječnja odlučiti za jednu od dviju raspoloživih opcija: ili za ulazak u koaliciju koju im nudi Zoran Janković ili za ulazak u koaliciju koju im nudi predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Kako je javila Slovenska televizija, Janković bi u cilju pridobivanja Viranta na svoju stranu njegovoj Građanskoj listi bio spreman ponuditi više ministarskih mjesta u budućoj vladi, uključujući i mjesto ministra financija (što je prije odbijao), dok je Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) (koja je za sada sklonija paktiranju s Janšom) ponudio i važno mjesto ministra poljoprivrede.

Većina slovenskih komentatora u srijedu ocjenjuje kako potpuni poslijeizborni obrat, odnosno situacija u kojoj bi buduću vladu sastavljao Janša iako je osvojio dva zastupnička mandata manje od Jankovića, nije najvjerojatnija, iako nije u potpunosti isključena.

Komentatori bliski lijevom centru navode, međutim, da bi takvo rješenje, jednako kao i formiranje nekakve "tehničke vlade" s četverogodišnjim mandatom, bilo u suprotnosti s izbornim rezultatom i da birači na sljedećim izborima ne bi nagradili stranke koje bi pristale ući u takve kombinacije.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika