28.12.2011. / 18:43

Autor: Hina

Juanu Carlosu plaća od 300 tisuća eura na godinu

Španjolska kraljevska obitelj u srijedu je prvi put objavila stanje svojih financija, nastojeći tako troškove dvora učiniti javnim u vrijeme optužaba za korupciju na račun kraljeva zeta.

Kralj Juan Carlos i kraljica SophiaKralj Juan Carlos i kraljica SophiaŠpanjolska kraljevska obitelj u srijedu je prvi put objavila stanje svojih financija, nastojeći tako troškove dvora učiniti javnim u vrijeme optužaba za korupciju na račun kraljeva zeta.

Objavljeni podatci pokazali su da je 73-godišnji kralj Juan Carlos u godinu dana primio bruto plaću od 292.752 eura (2,2 milijuna kuna), u što su uključeni i troškovi reprezentacije. Njegov 43-godišnji sin, prestolonasljednik Felipe dobio je otprilike dvostruko manju plaću.

Izdržavanje kraljevske obitelji smanjeno je 2010. za 15 posto, a ove godine troškovi su i zamrznuti na toj razini.

Troškove reprezentacije primili su 2011. i kraljica Sofija, princeze Elena i Cristina te Felipeova supruga Letizia u ukupnom iznosu od 375.000 eura, navodi se u priopćenju. U tekstu se ističe da svi članovi kraljevske obitelji plaćaju porez.

Za usporedbu, bivši španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero primio je plaću od 78.315 eura na godinu.

Španjolski mediji tjednima se bave financijskim skandalom kraljeva zeta, bivšega proslavljenog rukometaša Inakija Urdangarina (43), koji je navodno javni novac preusmjeravao u privatnu tvrtku. On optužbe opovrgava.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika