29.12.2011. / 17:02

Autor: Hina

Zagrebački policajci u istražnom zatvoru zbog odavanja povjerljivih informacija

Trojici zagrebačkih policajaca Dušku Krstiću, Željku Juriću i Vahidinu Velagiću, uhićenima zbog odavanja povjerljivih informacija skupini kriminalaca, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTrojici zagrebačkih policajaca Dušku Krstiću, Željku Juriću i Vahidinu Velagiću, uhićenima zbog odavanja povjerljivih informacija skupini kriminalaca, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić policajce je na zahtjev USKOK-a zatvorio zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Osim policajaca, osumnjičeno je još 14-ero pripadnika kriminalne skupine, među kojima su navodno i krijumčari oružja koje se terete kao poticatelje. Svu trojicu policajaca sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se Krstić tereti i za primanje mita, a Jurić i za krivotvorenje službene isprave.

Osumnjičeni su da su od 22. ožujka do 28. studenoga ove godine odavali službene povjerljive podatke iz MUP-ovog informacijskog sustava. Policajci su, tvrde u USKOK-u, u više navrata osobno obavljali tražene provjere i pribavljali podatke ili su te provjere na njihov zahtjev obavili njihove kolege policajaci.

Pribavljene podatke potom su navodno neovlašteno prosljedili ostalim osumnjičenicima, no tereti ih se i da su u više navrata svjesno poduzimali aktivnosti u cilju sprječavanja primjene pravodobnih policijskih mjera prema pojedinim osobama, a dijelom i evidentiranim počiniteljima raznih kaznenih djela. Osumnjičene policajce tereti se i da su ostalim osumnjičenicima davali upute o davanju izjava u službenim policijskim obradama.

Neslužbeno se doznaje da su policajci, koji se brane šutnjom, pojedine osumnjičenike čak brisali iz policijske evidencije ili u nju nisu unosili neka njihova nedjela.

Jedan od policajaca osumnjičen je i za primanje mita jer je primio sat, dok za drugu dvojicu nije poznato jesu li zauzvrat dobivali novac ili su im kriminalci "zahvaljivali" na neki drugi način.

Iz zagrebačke policije najavili su da će policajci biti udaljeni iz službe i da će se protiv njih pokrenuti stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika