29.12.2011. / 18:09

Autor: Hina

Ljubičić: Jeftinije ulaznice za žene su diskriminacija

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je danas organizatore proslave dočeka Nove godine koji u svojim promidžbenim porukama reklamiraju jeftiniju cijenu ulaznice za žene da to predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola u pogledu pristupa tržišnim uslugama koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Višnja Ljubičić (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Višnja Ljubičić (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je danas organizatore proslave dočeka Nove godine koji u svojim promidžbenim porukama reklamiraju jeftiniju cijenu ulaznice za žene da to predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola u pogledu pristupa tržišnim uslugama koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Pravobraniteljica u priopćenju naglašava kako bez obzira što naizgled dovodi muškarce u nepovoljniji položaj takva praksa u biti dugoročno najviše šteti ženama jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. "nježnijeg" odnosno društveno slabijeg spola.

Stoga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odbacuje argumente kojima se takva diskriminatorna praksa nižih cijena usluge za žene učestalo pokušava opravdati navodnom činjenicom da žene na takvim događajima konzumiraju manje hrane i pića.

"Čak i da takvi argumenti imaju određenu statističku podlogu oni predstavljaju izraz rodno uvjetovanog stereotipnog poimanja žena i muškaraca koje Zakon o ravnopravnosti spolova, u skladu s pravnom stečevinom Europske Unije, zabranjuje", navodi se u priopćenju.

Pravobraniteljica Ljubičić podsjeća kako je jamstvo jednakog postupanja bez obzira na spol zakonom zajamčeno pravo svake žene i svakog muškarca kao jedinstvene osobe neovisno o njenoj pripadnosti nekoj društvenoj skupini. U tom smislu hrvatski pravni poredak zabranjuje bilo koji oblik ograničavanja jednakih prilika za žene i muškarce zasnovan na stereotipnom poimanju žena i muškaraca, bez obzira radi li se o nerazumnim ili o tzv. racionalnim stereotipovima.

Pravobraniteljica upozorava i kako se organizatori ovakvih tržišnih usluga izlažu mogućnosti pojedinačnih antidiskriminacijeskih tužbi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, odnosno udružne tužbe iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 29.12.11. 19:01

Pa i u Kini su napustili praksu da žene moraju ići u rudnik jer idu i muškarci da bi dokazali ravnopravnost spolova.

Pitanje za dotičnu gospođu: Podjela WC-a na muške i ženske u kafiću je također diskriminacija spolova; ili možda nije?


registracija
27/12/06

Skipp, 29.12.11. 21:02

Jezush....što mene ne diskriminiraju i puste me besplatno....a konačno nije da se po izgledu može uvijek zaključivati o karakteru ali ipak....


registracija
31/1/10

STTony, 30.12.11. 02:10

"Pravobraniteljica u priopćenju naglašava kako bez obzira što naizgled dovodi muškarce u nepovoljniji položaj takva praksa u biti dugoročno najviše šteti ženama jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. "nježnijeg" odnosno društveno slabijeg spola." - kakve su ovo bezobrazne gluposti?

Jeftinije ulaznice za žene su diskriminacija muškaraca i točka.

Za ovakvu pristranu i diskriminatorsku izjavu prema muškarcima bi trebala dati ostavku.


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 06:23

Srećom moja supruga nema ništa protiv "diskriminacije" i sasvim se dobro osijeća kad joj otvorim vrata, izvučem i primaknem stolicu itd


registracija
14/11/07

laufer, 30.12.11. 09:22

Ma bravo za pravobraniteljicu!
Odmah je detektirala pravi problem žena u Hrvatskoj.
Jeftinije ulaznice.


registracija
30/11/11

Rauber, 30.12.11. 10:46

Tako je emancipacija svima neka žene plačaju više a ne više mi.


registracija
30/12/11

jjosip, 30.12.11. 14:34

Doista tužno. Zar nije upravo kavalirski dopustiti damama da manje ili uopće ne plaćaju? Zar nećemo moći platiti kino djevojkama jer je to protivno europskim zakonima? Ako sutra Europa kaže da skočimo u bunar.....? Gdje to vodi?


registracija
27/12/06

Skipp, 30.12.11. 15:02

Laudate još bi se bolje "osijećala" kad bi se naučio pisati..ne bi je sramotio u društvu :-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika