30.12.2011. / 14:06

Autor: Nacional.hr

Od 1. siječnja viša referentna stopa

Osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine

Određena je nova, viša referentna stopaOdređena je nova, viša referentna stopaVijeće za zaštitu tržišnog natjecanja na 94. sjednici je odlučilo da ce osnovna referentna stopa od 1.siječnja 2012. iznositi 4,74 posto.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih. Stopa je izračunata temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana, zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore. Referentna kamatna stopa izračunata na ovaj način primjenjivat će se od 1. siječnja 2012.

Osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine, ukoliko će prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupati više od ±15 posto od zadnje utvrđenog prosjeka.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika