30.12.2011. / 16:12

 

Mira Šuvar uoči emitiranja 'Tita':

'Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'

Ovaj puta Mira Šuvar navodi da postoji niz indicija prema kojima su Zafranović i partneri izveli više radnji koje upućuju i na počinjenje kaznenih djela

Tito (arhiva)Tito (arhiva)Novinarka Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, odaslala je otvoreno pismo uoči početka emitiranja dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana Zafranovića, još jednom podsjetivši da su u ovaj serijal uvršteni i dijelovih njezinih intervujua čije je emitiranje zabranila, i to zbog nepoštivanja i zloupotrebe autorskih prava. Štoviše, ovaj put Mira Šuvar navodi da postoji niz indicija prema kojima su Zafranović i partneri izveli više radnji koje upućuju i na počinjenje kaznenih djela

Mira Šuvar je u intervjuu za Nacional prije godinu dana opširno objasnia zašto će se boriti da kao koautorica, koja je razgovarala s većinom svjedoka i analitičara i koja je autorica scenarija što ga je prihvatio HTV, ne dopusti emitiranje serije koju uopće nije vidjela. Nakon intervjua javio se i prozvani Zafranović.

Pismo Mire Šuvar prenosimo u cijelosti:

"Obraćam se javnosti ovom izjavom, potaknuta, a zapravo prisiljena na to najavom da će HRT drugog siječnja početi s emitiranjem dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana Zafranovića. Takva bi odluka bila nedopustiva s obzirom da je redatelj u seriju uključio dijelove mojih intervjua sa svjedocima i analitičarima čije sam korištenje izrijekom zabranila pred godinu dana zbog nepoštivanja i zloupotrebe autorskih prava, a učinili su to i brojni ugledni svjedoci i nasljednici.

Osim toga, postoji niz indicija da su Lordan Zafranović i Hrvatska radiotelevizija, a zajedno s njima i Hrvatska autorska agencija Odvjetničkog društva Hraste&Partneri, koje zastupa L. Zafranovića u sudskom sporu sa mnom, izveli više radnji koje upućuju i na počinjenje kaznenih djela. Određenu nedoumicu u vezi s najavom emitiranja serije izaziva službena obavijest koju sam, kao direktorica Kino dokumenta d.o.o., dobila 10. 12. 2011. godine od Hrvatske radiotelevizije - da HRT neće emitirati seriju o Titu "dok se ne riješi sudski spor koji djelatnici Kino dokumenta d.o.o. međusobno vode". Dopis je potpisao urednik redakcije Dokumentarnog programa HTV-a Ninoslav Lovčević. Unatoč višekratnim urgencijama, od vodećih ljudi HRT-a do danas nisam uspjela dobiti odgovor - da li je istinita najava o emitiranju, odnosno da li je HRT promijenila raniju odluku.

A što se indicija za počinjenje kaznenih djela tiče, navest ću jedan eklatantan primjer. Nedavno sam u jednom spisu za raspravu na Trgovačkom sudu u Zagrebu vidjela u tajnosti potpisani Aneks II. glavnom Ugovoru (sklopljenom 07. 11. 2008. godine između Hrvatske radiotelevizije i Kino dokumenta d.o.o.) o produženju roka isporuke serije o Titu i isplati novca. Taj su aneks 23. 05. 2011. godine potpisali Josip Popovac, tadašnji privremeni glavni ravnatelj HRT-a i Lara Hraste, direktorica Hrvatske autorske agencije - Centra za intelektualno vlasništvo d.o.o., koju je agenciju Lordan Zafranović opunomoćio da Aneks potpiše u ime Kino dokumenta!

Na Aneks je zatim stavljena oznaka "Poslovna tajna" i dugo je skrivan od mene kao suvlasnice Kino dokumenta (50:50) i direktorice. Tek sam ga nedavno (pet mjeseci nakon potpisivanja) vidjela na sudu! A vodstvo HRT-a dobro je znalo da svaki pravovaljani ugovor Kino dokumenta d.o.o. mora imati suglasnost i potpise oba direktora. Znala je to i Hrvatska autorska agencija. U Aneksu II. značajno je izmijenjeno nekoliko članaka iz glavnog Ugovora. Tako je Lordan Zafranović, jedan od direktora i suvlasnik Kino dokumenta, neovlašteno prenio, u stvari prodao, sva prava firme, imovinska i autorska (privatnoj) Hrvatskoj autorskoj agenciji. Čak se obvezao da će, "u slučaju raskida ili otkaza ovog Ugovora", Kino dokument d.o.o. "bez odgađanja predati (HRT-u) u vlasništvo i posjed sve snimljene nemontirane (sirove) materijale Djela" (najvećim dijelom moje intervjue s izuzetnim povijesnim ličnostima Titove epohe)!

U Aneksu se "Kino dokument poglavito obvezuje i jamči HRT-u" da će "unaprijed i u cijelosti urediti sva autorska" i druga prava za korištenje Djela. A u trenutku potpisivanja tog aneksa i Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska autorska agencija i Lordan Zafranović već su znali za pola godine staru moju zabranu na korištenje 65 autorskih intervjua sa svjedocima i analitičarima, kao i za pojedinačne izjave, s potpisima 35 svjedoka ili njihovih nasljednika, o zabrani! "Vrlo pozitivnu" recenziju serije, koju je 29. 07. 2011. napisao Ninoslav Lovčević, urednik redakcije Dokumentarnog programa, prvi sam put vidjela dva mjeseca kasnije na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Iznenadili su me i sadržaj te recenzije (više lako dokazivih neistina, na primjer, da je serija "napravljena u skladu s usvojenom koncepcijom" i "prema scenariju koji je prihvatila HRT") i činjenica da je upućena i Hrvatskoj autorskoj agenciji, ali ne i meni kao scenaristici serije i autorici intervjua! U Aneksu II. HRT se obavezala da će, nakon isporuke serije, uplatiti 1.354.129,00 kn, plus PDV, na račun Hrvatske autorske agencije, "punomoćnika Kino dokumenta d.o.o. iz kojeg iznosa se HAA obvezuje podmiriti obveze društva Kino dokument u vezi nastanka Djela, uz prethodnu suglasnost HRT-a na isplatu pojedinog iznosa pojedinom vjerovniku". U posljednju godinu i pol dana na adresu Kino dokumenta d.o.o. nije stigao, niti je potpisan, ni jedan ugovor. Preko Knjigovodstva nije isplaćen ni jedan račun (a i račun je firme više od godinu i pol dana prazan). Dakle, stvari su se u tom vremenu odvijale mimo Kino dokumenta d.o.o."

Vezane vijesti

'Eksperti potvrdili da je sve čisto u seriji Tito'

'Eksperti potvrdili da je sve čisto u seriji Tito'

Nakon što je novinarka Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, odaslala otvoreno pismo uoči početka emitiranja dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika