30.12.2011. / 17:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Inzko:

Svi problemi u BiH mogu biti riješeni u 2012.

Inzko je zaključio kako 2011. godina nije ispunila očekivanja građana BiH te da je zbog toga trpjela cijela zemlja dok su države u regiji napredovale

Valentin Inzko (Photo: FaH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL )Valentin Inzko (Photo: FaH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL )Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ocijenio je da nema nijednog problema u toj zemlji koji se ne bi mogao riješii u 2012. godini ako za to bude dovoljno političke volje.

"Vijest da su se politički čelnici Bosne i Hercegovine konačno dogovorili uspostaviti novu državnu vladu i poduzeti konkretne mjere na putu prema Europskoj uniji pruža nadu da će 2012. biti bolja za ovu zemlju", izjavio je Inzko u novogodišnjoj poruci građanima BiH koju je u petak objavio njegov ured u Sarajevu (OHR).

Inzko je zaključio kako 2011. godina nije ispunila očekivanja građana BiH te da je zbog toga trpjela cijela zemlja dok su države u regiji napredovale.

Umjesto na rješavanje stvarnih problema koje donosi rastuća financijska kriza, političari u BiH trošili su vrijeme na međusobne sukobe, a zbog toga su trpjeli svi, rekao je Inzko.

"Godina 2012. može i mora biti bolja, a bit će mnogo bolja ako politički predstavnici budu radili na provedbi postignutog dogovora, ako shvate hitnost situacije i budu istinski surađivali", poručio je visoki predstavnik.

Pozvao je na žurno donošenje proračuna za 2012. godinu, koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i provedbu međunarodnih obveza BiH te na žurno pokretanje mjera kako bi se promicao gospodarski rast i stimuliralo zapošljavanje.

Sljedeće na popisu prioriteta su obveze koje će osigurati napredak prema integriranju BiH u Europsku uniju te početak provedbe Akcijskoga plana za članstvo u NATO-savezu (MAP).

"S tim u vezi, pozdravljam imenovanje Vjekoslava Bevande za mandatara vlade. U svojoj prvoj javnoj izjavi on je naglasio da će gospodarstvo i integracija u EU biti njegovi vrhunski prioriteti", istaknuo je Inzko.

Tijekom 2012. godine energija vodstva zemlje treba biti usmjerena na to da Bosna i Hercegovina funkcionira i svim svojim građanima pruža usluge na koje oni imaju pravo kako bi bili sigurni, imali mogućnost dobiti pristojna radna mjesta i kako bi mogli živjeti slobodno i dostojanstveno, poručio je Inzko.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika