30.12.2011. / 17:36

Autor: Hina

Maribor u 2012. europska prijestolnica kulture

Zajedno s još pet manjih slovenskih gradova - partnera koji su uključeni u program Maribor kulturnim događajima u 2012. želi nadgraditi svoj kulturni identitet te privući više turista i posjetitelja iz zemlje i šire okolice

Maribor (Wikipedia)Maribor (Wikipedia)Drugi po veličini slovenski grad Maribor ponijet će u 2012. godini, zajedno s portugalskim gradom Guimaresom, titulu europske prijestolnice kulture.

Stari grad na rijeci Dravi, u blizini granice s Austrijom i Hrvatskom, središte je istočnog dijela Slovenije s bogatom arhitektonskom baštinom i poviješću obilježenom mnogim promjenama.

Zajedno s još pet manjih slovenskih gradova - partnera koji su uključeni u program Maribor kulturnim događajima u 2012. želi nadgraditi svoj kulturni identitet te privući više turista i posjetitelja iz zemlje i šire okolice.

Gospodarska kriza koja se razvila nakon kandidature Maribora za europsku prijestolnicu kulture prije četiri godine smanjila je raspoloživ novac na koji se računalo, ali program je svejedno ostao vrlo bogat i raznolik. Odustalo se od gradnje nove kulturne infrastrukture, za koju se mislilo namijeniti 150 milijuna eura, a novac za programske sadržaje sveden je na 8,5 milijuna eura.

Unatoč tome, u Mariboru će se iduće godine u sklopu projekta koji se pola financira državnim novcem, a pola iz lokalnih izvora održati 238 različitih kulturnih projekata s poznatim i manje poznatim umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Europe i svijeta.

Među ostalim, organizatori su za veljaču najavili koncert Ive Pogorelića i Zagrebačke filharmonije. Najviše posjetitelja iz Slovenije i inozemstva očekuje se lipnju, kad se održava i tradicionalni mariborski ljetni festival LENT.

Službena svečanost kojom će se otvoriti kulturni događaji u sklopu projekta europske prijestolnice kulture bit će u Mariboru 14. siječnja 2012.

Titula europske prijestolnice kulture dodjeljuje se od 1985., kad je to predložila negdašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri. Te je godine europskom prijestolnicom kulture proglašena Atena, a nakon nje i mnogi drugi europski gradovi. Godine 2011. europske prijestolnice kulture bili su finski grad Turku i estonski grad Tallinn.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika