31.12.2011. / 10:50

Autor: Hina

Iran će ponuditi EU-u novi krug pregovora

Glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili uskoro će poslati pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton i izraziti joj iransku spremnost za novim krugom pregovora o iranskom nuklearnom programu, objavila je iranska novinska agencija Mehr.

Catherine AshtonCatherine AshtonGlavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili uskoro će poslati pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton i izraziti joj iransku spremnost za novim krugom pregovora o iranskom nuklearnom programu, objavila je iranska novinska agencija Mehr.

"Džalili će uskoro poslati pismo Catherine Ashton oko formata razgovora sa svjetskim silama", izjavio je toj agenciji iranski veleposlanik u Njemačkoj Alireza Atar.

Razgovori između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska) plus Njemačka zamrznuti su od siječnja. EU razmatra zabranu uvoza iranske nafte, koja je već na snazi u SAD-u, kako bi Iran prislilila na transparentnost svog nuklearnog programa.

Iranski ministar za naftu Rostam Kasemi izjavio je u subotu da bi takva odluka neizbježno povećala cijenu nafte na najmanje 200 dolara za barel.

Iran je u međuvremenu, nakon prijetnje da će zbog eventualnih naftnih sankcija zatvoriti Hormuški tjesnac, u subotu tijekom mornaričke vježbe u Perzijskom zaljevu pokusno ispalio jedan projektil duga dometa, objavila je agencija Fars. Pojedinosti o tome o kakvom se projektilu radi još nisu objavljene. Iran ima rakete velikog dometa, među ostalima i Šahab-3, koje mogu doletjeti do Izraela i američkih baza na Bliskome istoku.

Velika iranska 10-dnevna mornarička vježba u Zaljevu počela je prošli tjedan.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika