31.12.2011. / 11:07

Autor: Nacional.hr

'Financije nisu tragične, ali je napeto'

Što se pitanja Ine tiče, premijer naglašava kako neće dopustiti da Ina postane ogranak MOL-a

Zoran MilanovićZoran MilanovićPremijer Zoran Milanović od prvog je dana svog mandata pokazao kako se ne libi oštrih rezova ne bi li zemlju izvukao iz krize. Iako mu kritičari predbacuju da će rezanjem troškova u proračunu i povećanjem poreza nužno naštetiti onim najsiromašnijima, Milanović je uvjeren kako rezanje može biti opravdano samo ako nakon njega slijedi rast.

U razgovoru za prilog Večernjeg lista, Obzor, Milanović je naglasio kako financije u državi nisu tragične, ali i priznao kako je stanje napeto. Istaknuo je da će, unatoč rezovima, za osnovne obveze novca biti.

Govoreći o glavnom cilju u prvoj godini svog mandata, Milanović je rekao kako mu je kratkoročni cilj ostvariti barem minimalni gospodarski rast te osigurati isplatu temeljnih plasmana iz državnog proračuna. Dugoročno pak želi postići financijski stabilniju i neovisniju državu.

Mnogi mu predbacuju i prozivaju ga da će sad kada je došao u Banske dvore, 'rasprodati obiteljsko srebro' - državne tvrtke koje najviše vrijede. Milanović im pak odgovara kako su HEP i JANAF beskompromisno hrvatski te kako ništa ne može otići iz Hrvatske.

Što se pitanja Ine tiče, premijer naglašava kako neće dopustiti da Ina postane ogranak MOL-a.

Oko privatizacije brodogradilišta lomila su se mnoga koplja, da bi na kraju ipak ispalo kako nije nužno privatizirati ih prije ulaska u EU. Jednu od ideja koje je Hrvatska imala za davanje brodogradilišta u koncesiju bilo je da vlasnici brodogradilišta državi plaćaju jedan posto koncesije na ukupan godišnji promet. No, to Milanović smatra pohlepnim jer je europski prosjek profit od dva posto, pa bi to značilo da vlasnik brodogradilišta sve dijeli s državom.

Za razliku od HDZ-a koji je Pelješkim mostom želio povezati jug Hrvatske s ostatkom, Milanović smatra da bi bilo bolje graditi prometni koridor kroz BiH.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 31.12.11. 11:28

Ne uopće nije katastrofa. Dug se povećava svaki dan za cca 59 miliona kuna, tj za 21 milijardu kuna godišnje. Nema razloga za paniku. Možemo se mi još zaduživati. ):-((. sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


registracija
26/10/11

iznogud, 31.12.11. 12:32

Pa da, samo treba izdržati do sezone, a onda će milijuni turista biti iskorišteni kao dokaz velike mudrosti našeg vodstva. Možda ove godine u turizmu dohvatimo 1990.


registracija
9/3/10

nostradurus, 31.12.11. 14:32

@ iznogud
Da i onda ćemo na jesen zbrojiti rezultate i vidjeti da turizam nije napravio skoro ništa (kao i ove godine). Još nam sam fali da Zoki dočekuje turiste na graničnim prelazima i dijeli prigodne suvenire.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika