31.12.2011. / 15:12

Autor: Deutsche Welle

Godina skandala završava novim skandalom

Stanje na vrhu međunarodnog nogometnog saveza FIFA ni na kraju godine se nije primirilo. Za to skrbe najnovije optužbe na račun njezinog moćnog šefa Josepha Blattera.

Joseph BlatterJoseph BlatterNa kraju godine prepune skandala vezanih uz vrh možda najmoćnije sportske organizacije na svijetu na adresu središnjice FIFA-e stigle su nove optužbe. U njihovom središtu se iznova našlo dobro poznato ime: šefa FIFA-e Josepha Blattera njegov bivši zamjenik Jack Warner optužuje za korupciju.

Skandal zbog jednog dolara

Warner, koji je sredinom 2011. i sam zbog optužbi za korupciju bio prisiljen otići sa svog mjesta potpredsjednika FIFA-e, tvrdi da mu je Blatter prodao prava za prikazivanje Svjetskog prvenstva u nogometu 1998. za područje Kariba za jedan jedini dolar. Zauzvrat je Warner Blatteru u izboru za predsjednika FIFA-e osigurao glasove CONCACAF-a, nogometne udruge za srednju i sjevernu Ameriku. Slični postupak se ponavljao i u nastupajućim godinama.

"Blatter je meni, a ne Karipskoj nogometnoj uniji prodao prava za prikazivanje svjetskih prvenstava u nogometu. Nema nikakve sumnje da je to učinio isključivo u svrhu svog ponovnog izbora", rekao je Warner u svom priopćenju za medije podijeljenom u petak (30.12.). "Poslovni odnos" je prekinut prilikom ovogodišnjeg izbora za predsjednika izvršnog odbora FIFA-e kada su Blatterovi jedini protukandidati, sam Jack Warner i predstavnik azijskog nogometnog saveza Mohamed Bin Hamam suspendirani zbog optužbi za korupciju. Blatter je naravno izbore dobio s obzirom da više nije bilo protukandidata.

"Tsunami" kao osveta

Mediji procjenjuju da je Warnerovo obraćanje javnosti početak "tsunamija" kojeg je bivši dužnosnik FIFA-e najavio nakon svog svrgnuća sredinom godine. Warner je još prije nekoliko mjeseci objasnio da su on i Bin Hamam bili iskorišteni od strane Blattera po čijem su nalogu dužnosnicima s pravom biranja nudili poklone i ustupke u zamjenu za davanje glasa moćnom Švicarcu. Upravo zbog tih korupcijskih djela Warner i Bin Hamam su sredinom 2011. i "pali".

No mediji podsjećaju na to da je Warner sve samo ne nevinašce. Dugodošnji ministar prometa i veza karipske državice Trinidad i Tobago dugi niz godina i sam je profitirao od "sustava FIFA". Jedan od primjera za to je i turistička agencija "Simpauls Travel Agency" koja je posjedovala ekskluzivna prava za prodaju navijačkih aranžmana za svjetska prvenstva u nogometu. Samo za prodaju aranžmana za prvenstvo u Njemačkoj ova agencija je zaradila milijuna. Vlasnici ovog unosnog poduzeća koje je zbog ekskluzivnih ugovora zapravo tiskara novca su sam Warner, njegova supruga i njegovi sinovi. No Warner, po vlastitoj tvrdnji sve radi "za dobrobit karipskog nogometa". Tako je i zarada od televizijskih prava bila potrošena u tu svrhu.

FIFA je u svom poznatom šturom stilu najavila da će "provjeriti tvrdnje" iza kojih stoji Warner.

Autor: N. Kreizer (SID, dpa)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 31.12.11. 18:47

Profesionalni nogomet treba ukinuti i vratiti se igranju na ledinama.


registracija
1/1/12

euromillions, 01.01.12. 15:41

We were playing at the cheapest operator, the price of a Variant (the ticket) is € 2.35. Those on other sites that sell tickets EuroMillions have prices starting at 4.5 euros up to 7.2$, which is very expensive, considering that the oficial price is 2 euro) , sign up, buy tickets and GOOD LUCK!http://euromillionslive.weebly.com/ or http://euromillionsonline.blogspot.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika