31.12.2011. / 16:07

Autor: Hina

Karzai odobrava Bidenove izjave o talibanima

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odobrio je u subotu izjave američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je prošlog tjedna rekao da "talibani u biti nisu američki neprijatelji".

Hamid KarzaiHamid KarzaiAfganistanski predsjednik Hamid Karzai odobrio je u subotu izjave američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je prošlog tjedna rekao da "talibani u biti nisu američki neprijatelji".

Izjave Joea Bidena za časopis Newsweek potaknule su nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama koje su deset godina ratovale protiv talibana, ali se sada s njima žele politički nagoditi.

"Sretni smo što je Amerika rekla da talibani nisu njezini neprijatelji. To će donijeti mir i stabilnost afganistanskom narodu", rekao je Karzai na svečanosti u Kabulu.

Afganistanski predsjednik je kazao da se neće protiviti ako SAD želi sastaviti talibansko izaslanstvo u Kataru radi mirovnih pregovora, bude li Afganistan sudjelovao u tom procesu.

Čini se da su mirovni pregovori zapeli pošto je u rujnu u Kabulu ubijen mirovni pregovarač predsjednika Karzaija, bivši predsjednik Burhanudin Rabani.

No nedavne, nepotvrđene informacije govore da bi SAD mogao pristati na transfer zatvorenika iz Guantanama.

Biden je u razgovoru za Newsweek istaknuo da talibani prethodno moraju prekinuti sve veze s Al Kaidom.

"Možemo reći da će biti dovoljno bude li se Afganistan distancirao i prekinuo veze s osobama koje štete SAD-u i njegovim saveznicima", kazao je.

Zauzimajući se za mirno rješenje, afganistanska vlada je promijenila stajalište prema pobunjenicima čije napade više ne naziva "talibanskim", već "terorističkim".

No mnogi se Afganistanci boje da će ulazak talibana u politički proces loše utjecati na ljudska prava i na građanske slobode u zemlji.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 31.12.11. 19:15

Kako Talibani nisu neprijatelji USA, ispade da su Ameri 8
Godina ratovali protiv Prijatelja. Uuuuuuppppsssss.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika