31.12.2011. / 19:23

Autor: Hina

Papademos želi da nova godina Grčkoj ne donese stečaj

Grčki premijer Lucas Papademos pozvao je Grke u novogodišnjoj poruci u subotu na nastavak "bolnih" mjera za oporavak prezadužene zemlje kako bi se spriječili "stečaj" i napuštanje eura.

Lucas PapademosLucas PapademosGrčki premijer Lucas Papademos pozvao je Grke u novogodišnjoj poruci u subotu na nastavak "bolnih" mjera za oporavak prezadužene zemlje kako bi se spriječili "stečaj" i napuštanje eura.

"Odlazi jedna veoma teška godina obilježena nužnim, ali i bolnim odlukama. Jedna veoma teška godina dolazi. Moramo odlučno nastaviti napore kako kriza ne bi uzrokovala nekontroliran i katastrofalan stečaj i kako bismo ostali u euru", rekao je Papademos po priopćenju.

Papademos koji je imenovan 11. studenog sa zadaćom da osigura provedbu drugog paketa financijske pomoći koji je u listopadu pripremila eurozona, a obuhvaća djelomično brisanje grčkog duga od strane privatnih vjerovnika, istaknuo je da će "iduće tromjesečje biti presudno".

Pozvao je političke snage - socijaliste, konzervativce i krajnju desnicu - koje podupiru njegovu prijelaznu vladu formiranu nakon ostavke socijalista Georgesa Papandreua, da pokažu "odgovornost i kooperativnost".

"Proživljavamo najtežu međunarodnu i nacionalnu krizu nakon rata, mi je možemo svladati, ali nema čarobnog rješenja", dodao je Papademos.

Usto je pozvao Grke na "solidarnost", priznavši da je "društvo na teškoj kušnji" zbog krize i mjera štednje koje su zemlji propisali njezini financijaši, EU i MMF.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika