Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Nova frizura za novi referendum

Našoj ministrici vanjskih i europskih poslova gđi Vesni Pusić najviše je stalo da uđemo u EU, jer baš se sad lijepo dotjerala za Europski parlament

Ivan StarčevićIvan StarčevićDAN HOO-a

Utorak, HRT 2, 20.00

Nastavlja se sumnjiva veza HOO-a i HRT-a. I večeras su najbolji hrvatski sportaši pljeskali voditeljskim taštinama Barbare Kolar i Ivice Blažička, odjevenog u ambalažu plavog dizela, tj. u svoj tradicionalni bačvasti sako, model 200L (dvjesto litara). Godinu za godinom u našem društveno-političkom poretkiću (prosvijećena demokracija) na jedan dan se u izravnom prijenosu sastaju Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska televizija. Ljubavni sastanak duhovne sirotinje i sitnih lopova rezultira uvijek istom grandioznom emisijom, pravljenom po mjeri sljubljenih strana. Proglašuju se najbolji, a između svakog proglašenja nastupa i po jedna trećerazredna pjevačica ili pjevač, kojima najbolji plješću. Zanimljiva koncepcija. Najbolja sportašica, najbolji sportaš, najbolja ženska momčad, najbolja muška momčad, u kraće: puna dvorana najboljih. Bilo bi normalno da sve bude podređeno njima, da budu slavljeni isključivo oni, ali netko skroman i inteligentan (i debeo) iz Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske televizije pomislio je da bi sportašima bilo strašno dosadno slušati kako ih se slavi.


DNEVNIK 3

Srijeda, HRT 1, 23.15

Uginula je Tarzanova majmunica Čita (Čita), stara 90 godina, zavodljivo nam priopćuje gđa voditeljica koja svoj totalno neadekvatan vegeta smiješak gura u ali baš svaku vijest. Da Tončica Čeljuska živi u Sjevernoj Koreji, ona bi i smrt Dragog vođe priopćila sa smiješkom koji bi je odveo pred streljački vod. Gđa Čeljuska ima večeras sve moguće razloge da se ne veseli. Ipak je majmun prvi čovjekov srodnik, pa se voditeljica možda smije tome što je prvih deset minuta emisije otišlo na vijesti o HDZ-u koje nikoga ne zanimaju, a ipak su tu – i eto malog trijumfa. Ne budimo površni. Sjetimo se osnovnog: svaka sekunda koju ova osoba provede na ekranu velika je pobjeda. Ne zna se točno čega, ali to da problemi njenog muža sa zakonom nemaju nikakvog utjecaja na njeno pojavljivanje pred kamerom, e to je već ogroman razlog za kronično veselje. Čim na kameri u studiju zasvijetli crvena lampica, gđa Tončica Čeljuska zna da je u eteru, da je vani, da je u programu. A to, ponajprije njoj, zaista jest smiješno.

PROVJERENO

Četvrtak, Nova TV, 21.00

Prva tema: ostavka zbog moralne odgovornosti. Od ponovnog početka računanja vremena, tj. od 1990. do danas, dogodila se jedna, jedina, jedinstvena, unikatna takva ostavka. Njeno ime je liječnica Ana Stavljenić Rukavina. Ona je bila ministrica zdravstva koja je podnijela ostavku kad je zbog neispravnog aparata za dijalizu umro jedan bubrežni bolesnik. Gospođi bi spomenik trebali podići svi hrvatski političari koji nisu podnijeli ostavku, a trebali su. Ima ih toliko i toliko su potkoženi da bi se začas našlo novca i za umjetnika i za materijal, a ugledna lokacija mogla bi se ishoditi kakvim dodatnim grijehom u novčanom obliku. Najnoviji kandidat za spomenik, bivši šef HEP-a Ivan Mravak, nije obrađen, ali bit će: g. Mravak je izgovorio povijesnu rečenicu: to sam dužan hrvatskoj javnosti. A dužan je bio priznanje da je šesto tisuća kuna nezakonito oteo i strpao u kasu HDZ-a. Priznao je i priznanje obrazložio na način koji bi trebao obvezivati ostalu gospodu.

NEDJELJOM U DVA

Nedjeljom, HRT 1, 14.00

Publicist Predrag Matvejević bio je komunist u komunizmu, a g. Miroslav Krleža, njegov publicistički kolega, bio je komunist u kapitalizmu. Svoju kritički krajnje nezahvalnu poziciju g. Matvejević nije ni danas, u razgovoru s A. Stankovićem, uspio osvijestiti. Na odlično i više puta ponovljeno pitanje o ljudskim slobodama, naš lokalni staljinist odgovorio je da su one u komunizmu bile uskraćene stanovitim kategorijama ljudi. Vidimo da je kategorijalni aparat uvaženog g. P. M. ostao isti, a njegov humanizam s godinama nimalo ne blijedi. Nedostaje im sitnica: stvarnost, pa da opet bude sve u redu, kao nekad. Ljudi bi bili ubijani i zatvarani, zato što spadaju u stanovite kategorije, a g. Predrag Matvejević ne bi se tek svakih sedam godina morao mučiti s kojekakvim intervjuima kod Stankovića koji je iskazao svoju uobičajenu pobožnost, uredno čuvanu za prvokategornike.

PP

Ponedjeljak, HRT 1, 17.59

Predsjednik naše države i predsjednik vlade raspričali su nam se vrlo izravno o potrebi da glasujemo za ulazak u Europsku uniju. To je dobro, jer novogodišnji program HRT-a bio je najgledaniji, baš kao i onda u izbornoj noći, kad je HRT potukla konkurenciju. Pojavila se i uvažena gđa ministrica Vesna Pusić, sa svježe odrezanim šiškama i širokom gestom pozvala sve nas da izađemo na referendum. Ona je “ministrica vanjskih i europskih poslova”, pa bi joj bilo presudno da svi mi glasujemo za ulazak u Europski savez, tj. uniju. Ako ne uđemo u Uniju, gđi Pusić će otpasti onaj dio titule o europskim poslovima. Povratak gđe Pusić svojoj staroj frizuri i uslugama Hrvatske televizije znak je velike hrabrosti i optimizma vladajuće koalicije koja opet igra na sigurno, kao i u predizbornoj kampanji. Toliko nam je loše da smo počeli vjerovati da će nam biti bolje.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika