03.01.2012. / 14:55

Autor: Nacional.hr

Video: Tisuće ljudi prosvjedovale u Budimpešti

Politički protivnici tvrde kako je novi ustav prijetnja demokraciji, jer su ukinute odredbe koje nadziru vlast i ograničuju ovlasti pojedinih dijelova vladajućeg političkog sustava

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU glavnom mađarskom gradu Budimpešti zbog donošenja novog kontroverznog ustava prosvjedovalo je nekoiko desetaka tisuća ljudi, izvještava BBC.

Demonstracije u blizini mjesta gdje je mađarska vlada organizirala domjenak, kako bi se proslavio dan ranije usvojeni ustav, organiziralo je nekoliko umjereno lijevih stranaka iz opozicije.

Podsjetimo kako je vladajuća desničarska stranka Fidesz 'progurala' novi ustav kroz parlamentarnu proceduru u travnju, nedugo nakon što je na izborima osvojila dvije trećine zastupničkih mjesta. Politički protivnici tvrde kako je novi ustav prijetnja demokraciji, a napisan je kako bi pogodovao Fideszu.

Prosvjeduje se i zbog razgovora o novom financijskom ugovoru s EU i Međunarodnim monetarnim fondom. Demonstranti su premijera Viktora Orbana i njegovu vladu osudili kao diktatore. Europska unija i SAD isto su pozvale na 'povlačenje' novog ustava.

Kritika ustava i pratećih zakona odnosi se na preambulu koja uključuje intelektualnu i duhovnu uniju nacije, prava nerođenog djeteta, prava na brak, zakon o doživotnom zatvoru, promjenu zakona o izborima koji sad pogoduje vladajućoj stranci.

Stranka Fidesz dosad nije uspjela ostvariti predizborna obećanja kako će stvoriti nova radna mjesta i privući strane ulagače.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika