04.01.2012. / 14:00

Autor: Hina

HUS traži od Sabora da se izjasni o "referendumu o referendumu"

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas Hrvatski sabor da se izjasni o planovima vezanim uz sudbinu režima referenduma građanskih inicijativa u što skorijem roku, a predsjednika Republike da se izjašnjavanjem o tom važnom pitanju stavi u službu Ustava koji ga određuje skrbnikom "redovitog i usklađenog djelovanja te stabilnosti državne vlasti".

Ozren MatijaševićOzren MatijaševićHrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas Hrvatski sabor da se izjasni o planovima vezanim uz sudbinu režima referenduma građanskih inicijativa u što skorijem roku, a predsjednika Republike da se izjašnjavanjem o tom važnom pitanju stavi u službu Ustava koji ga određuje skrbnikom "redovitog i usklađenog djelovanja te stabilnosti državne vlasti".

"Nedonošenjem odluke o raspisivanju referenduma o ublažavanju uvjeta referenduma građanskih inicijativa istodobno s referendumom o prijemu Hrvatske u EU, Sabor je iskazao prevrtljivost i nedosljednost kako u provođenju donesenih odluka, tako i u zastupanju iznesenih stavova", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Iz HUS-a pritom podsjećaju kako 10. lipnja 2010. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio amandman Kluba zastupnika SDP-a na prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava kojim se predlaže da se Ustavom propiše obveza raspisivanja referenduma ako to zatraži 5 posto od ukupnog broja birača.

Od 10 nazočnih članova Odbora, većina je bila protiv tog prijedloga, pa su tri člana iz reda SDP-a ostala nadglasana, podsjećaju iz HUS-a i navode kako je riječ o Ingrid Antičević Marinović, Borisu Špremu, sadašnjem predsjedniku Sabora, te novom premijeru Zoranu Milanoviću.

Danas, ističu iz HUS-a, koalicijska Vlada odbija mogućnost olakšavanja procedure raspisivanja referenduma građanskih inicijativa, ne želeći preuzeti obvezu prethodne Vlade koja se sporazumom sa sindikatima obvezala istodobno s referendumom o EU raspisati i referendum o referendumu.

U HUS-u smatraju i kako je žalosno da predsjednik Republike, koji je osobno zagovarao potpisivanje sporazuma Vlade i sindikata upravo u obliku u kojem je potpisan, uopće nije reagirao na događaje koji nagovještavaju izigravanje potpisanog sporazuma.

"Iskazana prevrtljivost vrha izvršne i zakonodavne vlasti opasan je signal partitokratskih tendencija 'Kukuriku koalicije'. Nepoštivanjem potpisanih obveza prethodnika, napuštanjem javno zagovaranih ideja i nesklonošću povećanjem participacije građana u politici, Vlada daje naslutiti da bi razdoblje pred nama, pored očekivanog produbljivanja gospodarske krize, moglo dovesti i do neočekivanog deficita demokracije", tvrde iz HUS-a.

U priopćenju se navodi kako posebno žalosti činjenica da će izjašnjavanje građana o ulasku Hrvatske u EU "propustiti priliku" da postane izjašnjavanje o sveobuhvatnom civilizacijskom iskoraku Hrvatske i prihvaćanju vrednota progresivnih društava.

Sindikati su dogovor o "referendumu o referendumu" postigli s prethodnom Vladom, a nakon što su sindikati prikupili više od 717 tisuća potpisa za referendum protiv prijedloga Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te poslije odluke Ustavnog suda da su, nakon što je Vlada povukla prijedlog, prestale postojati pretpostavke za održavanje referenduma.

Sindikalne su središnjice 23. studenog 2010. sklopile sporazum s Vladom dio kojeg se odnosi na održavanje referenduma o referendumu istovremeno s održavanjem referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pitanje za "referendum o referendumu" bilo bi: "Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?"

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 04.01.12. 16:05

Svakako bi bilo poželjno da se Sabor izjasni o postavljenom pitanju HUS-a, ako već sadašnja Vlada ne želi preuzeti obvezu prijašnje u vezi tog pitanja!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 04.01.12. 17:21

Kaže Ozren od Slobodne Dalmacije.


registracija
24/7/11

mrvek, 05.01.12. 09:16

A šutjeli ste dok su vas su prcali crnotorbari. Vi ste gamad koja je na strani KRADEZEA. Niste se imali muda buniti dok su oni bili na vlasti a sad nešto glumite. MRŠ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PLJUC!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika