04.01.2012. / 14:57

Autor: Hina

'Promijenila se politička kultura u Hrvatskoj'

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine kako je u procesu pristupa Hrvatske EU profitirala politička kultura, jer smatra da je tijekom pregovora s EU nastala spremnost za kompromis.

Vesna PusićVesna PusićHrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine kako je u procesu pristupa Hrvatske EU profitirala politička kultura, jer smatra da je tijekom pregovora s EU nastala spremnost za kompromis.

"U tome dugom procesu razrađeno je nešto, što je u našoj političkoj kulturi ranije potpuno nedostajalo, a to je spremnost na kompromis", izjavila je Pusić u razgovoru objavljenome u srijedu.

"Politička je kultura u Hrvatskoj profitirala od pristupnog procesa barem onoliko koliko su profitirali pravni sustav i institucionalna infrastruktura", dodala je Pusić.

Na pitanje, je li vrijeme za raspravu o pristupu EU prekratko, budući da je ona na dužnosti istom tjedan dana, a referendum o pristupu je zakazan za 22. siječnja, Pusić je ustvrdila da rasprava ne počinje tek sada, nego da traje već deset godina.

Intenzivno se raspravljalo o pojedinim područjima poput brodogradnje, ribolova, poljoprivrede, zaštite potrošača, u prošlome sazivu Sabora donešeno je 300 zakona i saborske je rasprave prenosila televizija, pojasnila je.

Sada treba obraditi informacije i učiniti ih dostupnima javnosti, rekla je Pusić novinaru FAZ-a, te najavila emitiranje spotova na televiziji u kojima će nastupiti državni čelnici.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova zadovoljna je potporom pristupu Hrvatske EU u anketama, kao i očekivanim visokim brojem birača koji bi trebali izići na referendum.

Prema njezinim riječima, nakon izbora u prosincu u Hrvatskoj vlada pozitivno raspoloženje.

"Svi očekuju da se napokon nešto dogodi. Tko se sad bude opirao promjenama, primjerice u javnim službama, taj će imati javno mnijenje protiv sebe", rekla je Pusić.

Ona smatra da Hrvati ne očekuju čuda, ali da očekuju da će "u iduće dvije, tri godine biti nešto bolje", naglašavajući kako Hrvatska mora jačati povjerenje međunarodnih financijskih institucija.

Prema njezinim riječima, na referendumu se pred Hrvate postavlja pitanje: "Vjerujete li da ova zemlja politički pripada Europi ili ne", te dodaje kako dosad nije bilo problema s HDZ-om glede priprema zemlje za EU, podsjećajući kako je i HDZ podupro zakon o referendumu.

Upitana o arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom, odnosno o tome zašto dosad nije imenovano arbitražno povjerenstvo, Pusić je izjavila kako je "malo uznemirena" zbog toga što Europska komisija, koja je inzistirala da se granično pitanje sa Slovenijom riješi što je moguće prije, još nije predočila popis kandidata za članove povjerenstva.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 04.01.12. 15:38

Konačno jedna kulturna i obrazovana osoba na ovoj osjetljivoj poziciji.


registracija
28/4/10

Zvonko, 04.01.12. 16:02

Svaka čast Vesna! od tebe se nije drugo ništa niti moglo očekivati!

Što se tiče izjave "u tome dugom procesu razrađeno je nešto, što je u našoj političkoj kulturi ranije potpuno nedostajalo, a to je spremnost na kompromis" si zaboravila reći da je kompromis činila samo Hrvatska, a po definiciji istog, to više nije kompromis nego ustupak ili u određenim slučajevima diktat i ucjena!

Vjerodostojnost na prvom mjestu!

Da, i u slučaju povlačenja tužbe ste ispali jako vjerodostojni. To je bila prva točka Plana 21 a dizanje PDV-a druga...


registracija
29/11/11

pkoeljo, 04.01.12. 20:07

Predstavnicima vlasti nedostaje samopouzdanja......boje se svojih nesposobnosti zato žure sa referendumom ulaska u EU dok su birači još uvijek omamljeni zanosom parlamentarnih izbora.


registracija
2/1/11

prohujalo, 06.01.12. 09:59

i evo jos jednom se pitam Zasto nam je trebao rat i tracenje nekih dvadestak godina.....sve je za njih u redu, hajmo dalje......ulazak u EU ali na koljenima....i to jos trebamo biti sretni, a ista ta EU fakticki isto tako na koljenima......dali sam ja to neinformisana ili postajem psihicki bolesna.....???????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika