04.01.2012. / 15:03

Autor: Hina

Chevron mora obeštetiti domoroce za onečišćenje Amazone

Prizivni sud u Ekvadoru u utorak je potvrdio nižestupanjsku presudu kojom se američka naftna tvrtka Chevron Corp. osuđuje s 18 milijarda dolara obeštetiti oštećenike zbog onečišćenja amazonske prašume koje je izazvalo bolest i smrt domorodačkog stanovništva.

Foto: FlickrFoto: FlickrPrizivni sud u Ekvadoru u utorak je potvrdio nižestupanjsku presudu kojom se američka naftna tvrtka Chevron Corp. osuđuje s 18 milijarda dolara obeštetiti oštećenike zbog onečišćenja amazonske prašume koje je izazvalo bolest i smrt domorodačkog stanovništva.

Lokalni sud je u veljači 2011. presudio da Chevron mora platiti 8,6 milijarda dolara odštete za onečišćenje okoliša, a svota je podignuta na 18 milijarda dolara jer se Chevron nije javno ispričao, što je bio dužan učiniti.

"Potvrđujemo presudu od 14. veljače 2011., u svim njezinim dijelovima, uključujući i moralnu odštetu", objavio je sud u gradu Lago Agrio u Amazoniji. Naftna industrija pozorno je pratila suđenje koje će biti presedan za druge procese velikim tvrtkama za onečišćenje okoliša u zemljama u kojima eksploatiraju prirodna bogatstva.

Chevron je presudu nazvao "nezakonitom" i u priopćenju objavio da je "današnja odluka očit primjer politizacije i korupcije pravosudnog sustava Ekvadora koje od samog početka prate ovaj lažan predmet". Dodaje da će nastaviti pravosudni postupak protiv ekvadorskih tužitelja na američkom okružnom sudu u New Yorku, uz mogućnost žalbe ekvadorskom Vrhovnom sudu.

U presudi se navodi da je tvrtka Texaco, koju je Chevron kupio 2001. godine, osuđena za onečišćenje šume jer je materijal za bušenje nafte istovarivala u neuređena odlagališta te izazvala bolest i smrt među domorocima.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izrazio je zadovoljstvo presudom, opisavši suđenje kao borbu Davida protiv Golijata. Chevron, protiv kojeg je sudski postupak zbog onečišćenja okoliša pokrenut i u Brazilu, tvrdi da je cijeli pravosudni sustav korumpiran i sad nade polaže u međunarodnu arbitražu.

Sud u sklopu Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu naredio je prošle veljače Ekvadoru da zamrzne provedbu presude dok se on ne izjasni je li nadležan za taj predmet, a odluka se očekuje ovaj mjesec. Arbitraža bi mogla trajati godinama.

Vezane vijesti

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak u Quitu da će njegov narod odoljeti sve jačim pritiscima međunarodne zajednice oko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika