Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Fascinantan spektakl na tri Gabrielova DVD-a

Spremno je dočekao DVD revoluciju, ali nije dopustio spektaklu da mu pojede muziku

Ilko ČulićIlko ČulićČetvrt stoljeća nakon famoznog proročanstva Trevora Horna zapisanog u naslovu Bugglesovog hit singla “Video Killed The Radio Star” mijenja se još jedan od postulata diskografske industrije. Koncertni albumi otisnuti na vinilu ili audio CD-u polako odlaze u muzej tehnoloških “stariteta”, a njihovo mjesto na tržištu preuzima DVD. Novi koncertni dokumentarac Petera Gabriela “Growing Up” uopće nije objavljen u zasebnom audio formatu, ali njegovi simpatizeri neće požaliti zbog takve odluke. Dapače, briljantni DVD sa 130 minuta live materijala popravit će raspoloženje svakome tko je proljetos propustio dva nama najbliža koncerta Gabrielove svjetske turneje, u milanskom Filoforumu. Kao prvo ime na nevelikom popisu pop rock glazbenika koji su dodatno učvrstili umjetnički integritet ubacivanjem elemenata kazališne scenografije i neobičnih teatralija, on je potpuno spremno dočekao digitalnu tehnološku revoluciju i kanalizirao je u predstavu kakvu bi možda znali prirediti još samo Pink Floyd, ako bi ih neka basnoslovna ponuda probudila iz hibernacije.

Fascinantni prizori s Gabrielovih koncerata mogli bi izazvati duboku zavist kod ambicioznijih kazališnih redatelja i scenografa jer se iz njihovih budžeta naprosto ne daju pokriti troškovi održavanja ovako skupog digitalnog arsenala i honorara za ekipu od 60-ak savršeno uigranih tehničara. U pop galaktici, dakako, ima i drugih zvijezda koje mogu priuštiti toliki luksuz, ali 53-godišnjem art rock veteranu opet ostaje početna prednost jer je uvijek dobro pazio na to da mu scenski spektakl ne pojede muziku. Kad zatamnite sliku i ostavite samo tonski zapis, “Growing Up” pretvara se u vrhunski live album na kojem su ravnopravno zastupljeni “all time” favoriti poput “Mercy Street” ili “Digging In The Dirt”, i pjesme poskidane s lanjskog studijskog albuma “Up”.

Istu kvalitetu ima i osuvremenjeno DVD reizdanje dokumentarca “Secret World Live”, premijerno objavljenog 1994. u VHS formatu. U digitalnom remasteringu i transferu na “widescreen” možda nisu ispunjene baš sve želje razmaženih vlasnika kućnih kino projektora, ali snimka iz Modene, fokusirana na materijal s tada aktualnog albuma “Us” podsjeća na još jedno vrhunsko koncertno izdanje Petera Gabriela. Treći novitet u njegovoj diskografiji je dvostruki audio CD “Hit/Miss”, koji bi trebao zamijeniti nekoć popularnu kompilaciju “Shaking The Tree” iz 1990. “Hit” je besprijekorno zapakiran i unutra se nalaze svi važniji singlovi, od “Solisbury Hill” do aktualnog “Burn You Up, Burn You Down”, ali problematičan je drugi disk s manje poznatim pjesmama i raritetnim snimkama. Svaki pravi fan Petera Gabriela mogao je napraviti bolji izbor za “Miss”, a ovako su još jedanput zametnute dragocjenosti poput studijske snimke “Across The River” i Massive Attack remixa “Games Without Frontiers”.

Moby – ‘18 DVD + B Sides’ (Mute – Dallas)

Za ovo morate uzeti slobodan dan! DVD sadrži Mobyjev TV show (49 minuta), snimku ljetošnjeg “headline” nastupa na festivalu Glastonbury (74 minute), audio sekciju s demo snimkama (95 minuta) i dance megamixom (59 minuta), a tu je i bonus CD “18 B Sides” (70 minuta). U CD dodatku nalazi se hrpa jako dobre chill out glazbe, ali najatraktivniji dio paketa je svakako zapis s Glastonburyja. Trijumfalni nastup predstavlja sretan spoj pouzdanog pratećeg banda i visoke tehnologije, no visoki standardi postavljeni albumom “Play” traže pojačanja u vokalnim dionicama. Na velikoj pozornici Moby se nikako ne uspijeva nametnuti kao pravi koncertni frontman, dok pjevačici Diane Charlemagne (Goldie, Fatboy Slim) očigledno nedostaje iskustvo u live dance rock crossoverima.

Red Hot Chili Peppers – ‘Live At Slane Castle’ (WEA – Dancing Bear, DVD)

U DVD inačici kompilacije “Greatest Hits” nalazi se vrlo jasan odgovor na pitanje koliko su RHCP profitirali povratkom gitarista Johna Frusciantea. S njim je to opet moćan live band, ako ne i jedan od najjačih u stadionskoj rock areni. Međutim, koncertni je repertoar, barem za ovaj nastup u Irskoj, neopravdano sužen na pjesme sa svega tri albuma: “By The Way”, “Californication” i “Blood Sugar Sex Magik”. Prešućivanje slabašnog LP-ja “One Hot Minute” može se tumačiti kao neizravno priznanje da se radilo o totalnom promašaju, ali dugogodišnje sljedbenike možda će više zanimati zbog čega je zanemaren “Mother’s Milk”. Naime, neki od njih još uvijek vjeruju da je upravo to bio najbolji studijski rad Peppersa i teško će se pomiriti s činjenicom da oni više ne sviraju “Higher Ground” i “Taste The Pain”.

Youssou N’Dour – ‘Live At Union Chapel’ (Warner – Dancing Bear, DVD)

Prosinac 2002. Senegalski world music superstar s pratnjom od osam virtuoznih muzičara i tri ženska back vokala na koncertu u Londonu. Sto i sedamnaest minuta svirke, pedantno razrađena fuzija “mbalaxa” i euro popa, odlično raspoloženje na pozornici i neobično mlake reakcije publike koja se samo na momente uspijeva izvući iz kazališnog ambijenta dvorane Union Chapel. Snimka gostovanja na bilo kojem open air festivalu sigurno bi ostavila bolji dojam, ali prava stvar bio bi tek DVD s N’Dourovim nastupom pred domaćom publikom u Dakaru, u noćnom klubu Thiossane. Kao što je sam rekao u jednom intervjuu: “Razlika je prije svega u tome što ljudi u Senegalu razumiju o čemu pjevam”.

Zvjezdice:
Peter Gabriel – ‘Growing Up Live’ – 5 – ‘Secret World Live’ – 4
‘Hit’ – 3
Moby – 3
Red Hot Chili Peppers – 4
Youssou N’Dour – 3

Top lista:
1. Peter Gabriel – ‘Growing Up Live’
2. John Cale – ‘Hobo Sapiens’
3. Meshell Ndgeocello – ‘Comfort Woman’
4. R.E.M – ‘The Best Of In Time 1988-2003’
5. Ty – ‘Upwards’

Peter Gabriel – ‘Growing Up Live’ (Warner – Dancing Bear, DVD) – ‘Secret World Live’ (Real World – Dallas, DVD) – ‘Hit’ (Real World – Dallas, CD)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika