Objavljeno u Nacionalu br. 421, 2003-12-09

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Neuspješni romanopisac počinje raditi kao žigolo

Izvrsna humorna drama o propalom piscu-žigolu sa sjajnima Andyjem Garcijom i Mickom Jaggerom u glavnim ulogama

Dean ŠošaDean ŠošaNakon što smo vam nedavno predstavili film “Gospodin Schmidt” o problemima jednog američkog “penzića”, ovog vam tjedna najavljujemo film u kojemu je riječ o mukama američkih pisaca. Domaće kolege i jednih i drugih sigurno bi rado željeli dijeliti njihove probleme no, barem sudeći prema ovim filmovima, ni onima tamo nije lako.

”Žigolo” je priča o neuspješnom piscu Byronu Tilleru (Garcia), ocu malog klinca i suprugu predivne žene (Marguiles) koji, nakon što mu izdavač odbije objaviti najnoviji roman, doslovno nema od čega živjeti. Razočaranog Tillera primjećuje zagonetni Luther Fox (Jagger), vlasnik escort službe za zadovoljavanje starijih gospođa, i ubrzo ga nagovori da se i sam uključi u biznis. Prva Tillerova klijentica je supruga staroga i uglednog pisca (Coburn) s kojim ovaj uskoro uspostavlja neobičnu vezu…

Američki filmaš George Hickenlooper podjednako se istaknuo vrsnim dokumentarcima (koautor filma o Coppolinoj “Apokalipsi danas”), kao i ambicioznim igranim filmovima (“Dogtown”, “Big Brass Thing”). U potonjima Hickenlooperove ambicije nerijetko su bile veće od rezultata, no ”Žigolo” ga definitivno potvrđuje kao vrlo zanimljiva filmaša.

Na tragu godinu ranije snimljenog Hansonova remek-djela “Zlatni dečki”, Hickenlooperov film se bavi razočaranim piscima. Iako slabiji u odnosu na “Dečke”, i melankolični ”Žigolo” zgodno se zeza na račun umjetnika i umjetnosti, nenametljivo se dotičući niza vječitih pitanja. Nemale zasluge za kvalitetu filma imaju izvrsni glumci. Uloga razočaranog svodnika možda je i ponajbolja u karijeri Micka Jaggera, i za nadati se da će nakon najnovijih trzavica s Richardsom Jagger mikrofon zamijeniti filmskom kamerom. Hickenlooper se dobro zabavljao cinično se poigravajući s njegovim seksualnim preferencijama (na Garcijino pitanje mora li zadovoljavati samo žene Jagger odgovara : ”Žene, ja sam staromodan!”). Jednom davno, pišući u časopisu Kinoteka o najzanimljivijim novim glumcima 80-ih, kritičar Dejan Jovović kao najboljeg je istaknuo upravo Andyja Garciju. Iako je Garcia od tada ostvario svega nekoliko izvrsnih uloga (“Čekajući smrt u Denveru”, “Oceanovih 11”), i ovaj put dokazuje kako je veličina njegova talenta nesrazmjerna ostvarenoj karijeri. Njegov podigrani nastup posve odgovara liku slabića kojeg glumi.

Sve u svemu, ”Žigolo” je vrlo dobar staromodni film, sofisticiranog humora, slojevitih karaktera i izvrsnih glumačkih ostvarenja. Djelo možda nije veliko ostvarenje, no ove godine nismo vidjeli puno boljih filmova ni u kinima. Među dodacima solidnom DVD izdanju vrijedi izdvojiti audio-komentar Andyja Garcije i scenarista filma Phillipa Jaysona Laskera.

DISCOVERY, VHS+DVD

The Man From Elysian Fields, am. humorna drama, 2001.
R: George Hickenlooper
GL: Andy Garcia, Mick Jagger, Julianna Margulies, James Coburn, Anjelica Huston
FILM: 3
DVD: 1

DESPERATE HOURS
VTI
Samo DVD

Legendarni William Wyler, dio čuvene hollywoodske petorke 50-ih (Huston, Wilder, Zinnemann, Stevens), uglavnom se držao drama i spektakla tek rijetko posežući za drukčijim sižeima. Ipak, jedan od njegovih izleta u krimić rezultirao je izvrsnim “Satima očaja”, filmom nimalo slabijim u odnosu na “Ben-Hura” ili “Najbolje godine naših života”. Šteta što ovaj film ne dolazi u paketu s kriminalnim remakeom nesretnog Michaela Cimina iz 1990.
DVD izdanje gotovo je uobičajeno kad je riječ o Paramountu: izvrsna slika i zvuk, no bez dodataka.

Desperate Hours, am. triler, 1955.
R: William Wyler
GL: Humphrey Bogart, Fredric March, Arthur Kennedy
FILM: 3
DVD: 1

ISPOVIJEDI OPASNOG UMA
UCD,
DVD+VIDEO

Televizijska zvijezda Chuck Barris zasigurno nije bio dosadan čovjek. Objavivši svojedobno lažne memoare, Barris je šokirao javnost tvrdnjom kako je po nalogu CIA-a ubio 30-ak ljudi. Budući da je George Clooney uspio o jednom takvom intrigantnom tipu snimiti iznimno dosadan i pretenciozan film, jedini “opasni um” u cijeloj priči pripada zapravo njemu. A on ovoga izvrsnoga glumca očito tjera među velike umjetnike, no sve one režijske bravure koje u filmovima njegova prijatelja i “mentora” Stevena Soderbergha funkcioniraju kao umjetnost, u Clooneyjevu redateljskom prvijencu nisu više od kiča.
Solidno DVD izdanje donosi uz ostalo Clooneyjev audiokomentar te priču o pravome Chucku Barrisu u kojoj se on i pojavljuje.

Confessions of a Dangerous Mind, am. drama, 2002.
R: George Clooney
GL: Sam Rockwell, Drew Barrymore, George Clooney
FILM: 1
DVD: 1

Od kolijevke do groba VIDEO/DVD
(Issa)

U jednom od dodataka na ovom DVD-u producent Joel Silver (Matrix trilogija) objašnjava da se glavni kreativni proces na novom filmu azijske mega zvijezde Jeta Lija odigravao u dogovoru redatelja, koreografa akcijskih prizora i majstora specijalnih efekata: trebalo se dosjetiti tučnjava i trikova koji na ekranu još nisu prikazani. Da se djelić tog truda uložio u smišljanje priče, “Od kolijevke do groba” možda bi bio odličan film. Ovako je to samo zabavni štanceraj koji, ako ništa drugo, nema iluzija oko vlastitih ambicija. Ipak, prizor s borcima iz Ultimate Fighting Championshipa zaslužuje čistu peticu, a nije loš ni završni dvoboj Lija i Marca Dacascosa.
Film je izvrsno prebačen na disk, a tri kratka dokumentarca elaboriraju nastanak najzanimljivijih scena. (N.P.)

Cradle 2 the Grave, am. akcijski, 2003. R: Andrzej Bartkowiak GL: Jet Li, DMX, Marc Dacascos, Anthony Anderson, Gabrielle Union

Film jedna
Dvd dva

Je li jasno, prijatelju? DVD
(Blitz)
Redateljski prvijenac glumca Dejana Aćimovića pripada boljim hrvatskim filmovima zadnjeg desetljeća, a tematski predstavlja presedan jer je izdanak u svijetu vrlo popularnog zatvorskog podžanra. Uvjerljiv u prikazu življenja iza rešetaka, s nizom efektnih glumačkih nastupa (Aćimovićeva narcisoidna interpretacija zatvorskog čuvara zasigurno nije među njima), film razočarava tek dramskim središtem u kojem su dvojica potpuno blijedih junaka.
Film na disku izgleda solidno, ali dodataka nema: Aćimović se bar mogao odlučiti na audio komentar. (N.P.)

Je li jasno, prijatelju?, hrv. zatvor. drama, 2000. R: Dejan Aćimović GL: Milan Pleština, Milivoj Beader, Dejan Aćimović, Ivan Brkić

Film dvije
Dvd nula

Hotel sudbine
DVD
(Blitz)

Silazna putanja karijere kultnog redatelja Abela Ferrare uočljiva je i iz ove ekranizacije pripovijetke gurua cyber proze Williama Gibsona o preotimanju znanstvenika između velikih kompanija: ono malo zapleta izlaže se tek u razgovorima, a glavninu filma čini paradiranje troje glavnih glumaca po hotelskim sobama. Zadnja trećina ionako razvučenog djela – koji je nekim čudom uvršten u službeni program venecijanskog festivala – nizanje je prizora koje smo već vidjeli.
Prebacivanje filma na disk obavljeno je bez ambicija, a nema ni dodataka. (N.P.)

New Rose Hotel, am. art. futur. triler-melodrama, 1998. R: Abel Ferrara GL: Christopher Walken, Willem Dafoe, Asia Argento

Film jedna
Dvd nula

Nicholas Nickleby VIDEO/DVD
(Continental)

Podeblji roman Charlesa Dickensa, objavljivan u 20 mjesečnih nastavaka krajem 30-tih godina 19. stoljeća, već je imao zamjetan broj filmskih, tv i scenskih uprizorenja. Melodrama o mladiću koji je u sukobu s gramzljivim ujakom ponukala je i Douglasa McGratha da ponovi uspjeh koji je postigao ekranizacijom “Emme” Jane Austin: rezultat je opet solidan, a brojni odvojci Dickensova romana spretno su sažeti za potrebe 128-minutne filmske verzije. Charlie Hunnam (gay serija “Queer As Folk”) ponešto je blijed u naslovnoj ulozi, ali zato Christopher Plummer i niz poznatih karakternih glumaca upravo blistaju.
U dodacima je samo McGrathov audio komentar: šteta što je izostao polusatni dokumentarac iz američkog izdanja koji upoznaje gledatelja s Dickensovim djelom i vremenom. (N.P.)

Nicholas Nickleby, am.-brit.-njem.-nizoz. kostim. melodrama, 2002. R: Douglas McGrath GL: Charlie Hunnam, Christopher Plummer, Jamie Bell

Film dva
Dvd jedna

Praščićeva avantura VIDEO/DVD
(Continental)

Kompanija Disney ovog je proljeća dobila presudu po kojoj mora platiti 350 milijuna dolara za korištenje likova klasičnog engleskog dječjeg pisca A.A. Milnea, što joj ne bi trebao biti osobit problem, budući da je na njima zasnovala čitavu industriju. Ovaj cjelovečernji crtić tek je njezin skroman izdanak. Realiziran reduciranom animacijom, film je namijenjen predškolskoj djeci (šteta što nema hrvatske nasinhronizacije), a sjetan ugođaj i pjesme Carly Simon možda se dopadnu i odraslima.
Dodaci na disku namijenjeni su zabavi najmlađih. (N.P.)

Piglet’s Big Movie, am. crtić, 2003. R: Francis Glebas Pjesme: Carly Simon

Film jedna
Dvd nula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika