Objavljeno u Nacionalu br. 422, 2003-12-16

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Obračun dvojice boksača u zatvoru

Dugo očekivani veliki povratak kultnog redatelja Waltera Hilla ipak se nije dogodio

Dean ŠošaDean ŠošaNa prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete jedan od najzanimljivijih američkih redatelja bio je bez sumnje Walter Hill. Iako njegovi filmovi nisu mlatili pare kao Spielbergovi i Lucasovi, ili dobivali kritičarske hvalospjeve poput Scorseseovih, poduzetni Hill u svega desetak godina izgradio je iznimnu filmografiju (“Vozač”, “Ratnici podzemlja”, “Južnjačka utjeha”, “48 sati”) predstavivši se, poput njegovih kolega Johna Carpentera, Johna Miliusa ili Briana De Palme dostojnim baštinikom najsvjetlije tradicije klasičnih američkih redatelja – pripovjedača. Kako se od sredine 80-ih do danas Hill uglavnom bavi uništavanjem spomenute reputacije (“Lijepi Johnny”, “48 sati”, “Posljednji preživjeli”) možemo reći da već 15-ak godina čekamo njegov povratak.

A povratak je, nakon propasti Hillova prethodnog filma “Supernove” (realizirao je veći dio filma koji su nakon njegova napuštanja projekta premontirali Francis F. Coppola i Jack Sholder), mogla označiti zatvorska drama “Nepobjedivi”. Priča o zatvoru gdje su glavna atrakcija boksački mečevi osuđenika sigurno je imala potencijal za takvo nešto. Njeni glavni likovi, nepobjedivi svjetski prvak u teškoj kategoriji osuđen zbog silovanja (Ving Rhymes) i zatvorski boksački as (Wesley Snipes) skrojeni su po Hillovoj mjeri, šutljivi individualci među kojima se, unatoč neprijateljstvu, rađa mitski odnos. Film se bavi i čitavim nizom motiva iz najuspješnijih Hillovih ostvarenja: samopoštovanjem, muškim prijateljstvima, odnosom pojedinca i grupe te na kraju i boksom, centralnom temom Hillova briljantnog prvijenca “Čelična šaka”.

Ipak, Hillov spoj dvaju popularnih podžanrova, boksačkog i zatvorskog filma, tek je napola uspjelo djelce tako da, umjesto o redateljevom povratku, prije možemo govoriti o relativno pristojnom ostvarenju, poput njegovih filmova iz sredine 90-ih, “Geronima” ili “Divljeg Billa”. Hill priča priču uredno, vješto izbjegavajući sve klišeje, od suparništava crnaca i bijelaca do homoseksualnog zlostavljanja u zatvoru, no možda bi mu baš oni dobro došli: filmu jednostavno fali “safta”. Sve u “Nepobjedivima” djeluje korektno, no pomalo odrađeno i blijedo, čak i završni boksački obračun koji bi trebao predstavljati dramski vrhunac koji je, recimo, puno uspješnije nedavno uprizorio Ron Shelton u isto tako napola uspjelom filmu “Udri do kosti”. Drugu točkicu iz ocjene filma Hill tako može zahvaliti jedino sentimentalnoj vezanosti kritičara za njegov lik i djelo.

DVD izdanje donosi izvrsnu sliku, a od priloga tek nekoliko minuta razgovora s Wesleyjem Snipesom i Vingom Rhamesom. Ipak, teško da će netko zbog toga pretjerano žaliti.

BLITZ; DVD+VHS
Undisputed, am.-njem. krimin.drama; 2002.
R: Walter Hill
GL: Wesley Snipes, Ving Rhames, Peter Falk, Wes Studi, Jon Seda
FILM: 2
DVD: 1

CILJ BURMA
ISSA

Ratni film “Cilj Burma” jedno je od ponajboljih ostvarenja hollywoodskog klasika Raoula Walsha, a nije pretjerano reći kako se radi o filmu iz samoga vrha ratnog žanra. Priča o američkoj jedinici predvođenoj Errolom Flynnom koja se nakon izvršene diverzije probija bespućima Burme dolazi nam u vrlo dobrom DVD-u. Pored izvrsne slike izdanje sadrži i dva Warnerova vesela propagandna filmčića koji pozivaju američke momke na uključenje u artiljeriju i djeluju kao sjajan kontrapunkt mračnom Walshovom remek-djelu.

ISSA, samo DVD
Objective, Burma!, am. ratni film, 1945.
R: Raoul Walsh
GL: Errol Flynn, James Brown, William Prince
FILM: 3
DVD: 1

AGENT CODY BANKS
CONTINENTAL FILM, DVD+VHS

Šarmanti tinejdžerski akcić “Agent Cody Banks” je priča o klincu (Frank Muniz iz “Malcolma u sredini”), CIA agentu, koji mora osvojiti kći vrhunskog znanstvenika kako bi istog spasio od opasnih zlikovaca koji pomoću njegovog otkrića namjeravaju zagospodariti svijetom. Zabavno djelce na razmeđu između “Spy Kidsa” i Jamesa Bonda na uloženih 26 milijuna dolara samo je u SAD-u zaradilo 47, tako da nas uskoro očekuje i nastavak. DVD izdanje filma tek djelomično opravdava oznaku “posebno”. Dodaci, od kojih je najzanimljiviji redateljev dnevnik, razlomljeni su nepotrebno na bezbroj cjelina. Osim niza izbačenih scena, zgoda sa snimanja i slično, film možete gledati uz komentar redatelja Haralda Zwarta, Muniza i atraktivne Angie Harmon.

Agent Cody Banks, am.-kanad. akc. komedija; 2003.
R: Harald Zwart
GL: Frankie Muniz, Hilary Duff, Angie Harmon, Ian McShane
FILM: 1
DVD: 2

SVEMOGUĆI BRUCE
CONTINENTAL FILM, DVD+VHS

Izvrsni Jim Carrey uglavnom je puno bolji od filmova u kojima nastupa. Ne računajući ostvarenja braće Farrelly (“Glup gluplji”, “Ja, ja i Irene”), najsvjetlije trenutke Carrey je doživio u simpatičnim i nepretencioznim komedijama Toma Shadyaca “Ace Ventura” i “Lažljivac”. “Svemogući Bruce” istoga redatelja nije, doduše, na razini njihovih prethodnih suradnji (bolje je ne zamišljati što bi iz jedne takve priče izvukli tipovi poput Prestona Sturgesa ili Billyja Wildera), no riječ je o još uvijek poprilično dopadljivoj komediji s nekoliko izvrsnih Carreyjevih gegova i simpatičnima Jennifer Aniston i Morganom Freemanom u sporednim ulogama.
DVD izdanje “Svemogućeg Brucea” donosi čak pola sata izbačenih scena te solidni Shadyacov komentar.
R: Tom Shadyac
Bruce Almighty, am. fant. komedija, 2003.
GL: Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman
FILM: 2
DVD: 1

BITI JOHN MALKOVICH
BLITZ, samo DVD

Prva suradnja sada već kultnog scenarističko-redateljskog para Charlie Kaufman & Spike Jonze (“Adaptacija”) rezultirala je proslavljenom fantazijom “Biti John Malkovich”. Intrigantna dosjetka o ulaženju u um Johna Malkovicha omogućila je Kaufmanu i Jonzeu beskrajno poigravanje sa stvarnošću i fikcijom, no iako film uživa izniman status, teško se oteti dojmu da osim glavnoga štosa u njemu nema bog zna čega. S obzirom na reputaciju filma, tek nekoliko minuta dodataka njegovom DVD izdanju predstavljaju nemalo razočarenje.

Being John Malkovich; am. fant. humorna drama; 1999.
R: Spike Jonze
GL: John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich
FILM: 1
DVD: 0

Posljednja postaja VIDEO/DVD
(MG film)

Mark Malone zablistao je sredinom 90-ih film noirom ‘Ubojica’ i otad nikako da se izvuče iz geta jeftinih produkcija, samo što su scenariji koje bira mnogo lošiji. Štoviše, triler o grupi ljudi zarobljenih u snijegom zametenom motelu kao da je scenaristički rad kakva početnika ili TV rutinera, a samo ga poznate glumačke face i Maloneova korektna (iako povremeno neprimjereno pretenciozna) režija pretvaraju u podnošljivu razbibrigu.
Na DVD-u su osim filma i kraći (posve trivijalni) intervjui s najvažnijim članovima filmske ekipe. (N.P.)

The Last Stop, kan. triler, 1999. R: Mark Malone GL: Adam Beach, Jurgen Prochnow, Rose McGowan, Callum Keith Rennie, Winston Rekert

Film jedna
DVD nula

Mračna tajna VIDEO/DVD
(VTI)

Što ako je vaš sin serijski ubojica? Ofucan u nizu video produkcija, nekoć velika hollywoodska glumačka nada, Treat Williams ne nosi se najuvjerljivije s tom dvojbom u ovom jeftinom trileru, debitantskom redateljskom uratku scenarista Waynea Powersa (‘Dobar posao u Italiji’), no srećom mladi Jonathan Jackson prijeteći je uvjerljiv u ulozi traumatiziranog adolescenta koji za svoje probleme krivi sve i svakoga. Linda Hamilton uglavnom statira u filmu, no junakinja prvih dvaju ‘Terminatora’ dojmljiva je i u epizodama.
Na DVD-u je samo film. (N.P.)

Skeletons in the Closet, am. triler, 2000. R: Wayne Powers GL: Treat Williams, Linda Hamilton, Jonathan Jackson, Gordon Clapp

Film jedna
DVD nula

Dvije kule – posebno prošireno izdanje DVD
(Issa)

Sad je to već pravilo: ne srljajte u nabavu skupih blockbustera na DVD-u, radije se strpite koji mjesec, jer je u planu raskošnije izdanje, kojim se želi utržiti dvaput za istu stvar. ‘Dvije kule’ najprije su izdane na dvostrukom disku, s verzijom koja je igrala u kinima, a četverostruki disk nudi 43 minute dulji film, u kojem su sporedni likovi zaokruženiji, a neke od izostavljenih scena dojmljivije su od uvrštenih. Nedostaci cjeline – nespretno orkestrirane usporedne radnje, djetinjasti dijelovi s drvećem koje hoda i govori – i dalje su isti, ali se film ipak doima sugestivnije.
Uz četiri audio komentara, tu su i dva diska krcata dodacima, odlično napravljenim dokumentarcima koji znalački objašnjavaju stvaranje spektakla Petera Jacksona. Bez konkurencije DVD izdanje godine! (N.P.)

The Lord of the Rings: Two Towers – Special Extended DVD Edition, am.-novozel.-njem. fant. pust. spektakl, 2003. R: Peter Jackson

Film dva
DVD tri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika