06.01.2012. / 17:59

Autor: Deutsche Welle

Amerikanci se vratili u prodavaonice automobila

Uoči početka sajma automobila u Detroitu tradicionalno se objavljuju podaci o broju prodanih vozila u SAD-u. Ne na kraju zbog "slabog" eura, ima mnogo razloga da kod njemačkih proizvođača lete čepovi pjenušca.

Automobilski sajam uvijek privlači veliku pozornostAutomobilski sajam uvijek privlači veliku pozornostDok iz Sjedinjenih Američkih Država i dalje stižu vijesti o razmjerno visokom broju nezaposlenih i gospodarstvu koje nikako da uhvati pravu dinamiku, statistike o broju prodanih automobila su upravo nevjerojatno dobre i više sliče na statistike iz Indije ili Kine. Tako je prošle, 2011. godine prodano čak 12,8 milijuna vozila, što je porast od 10,3% u odnosu na prethodnu, 2010. godinu.

Vječiti optimizam Amerikanaca

Što se dogodilo? Don Johnson, direktor prodaje koncerna GM objašnjava kako, usprkos ne osobito dobrim vijestima iz gospodarstva, većina Amerikanaca ipak vjeruje da su "crni dani" iza njih i kako će im ubuduće biti bolje. To se pak poklopilo s činjenicom da su mnogi Amerikanci u lošijim godinama, vozili svoj stari auto, ali više nisu željeli riskirati da se počnu gomilati kvarovi i da im se auto "raspadne pod stražnjicom".

U toj jagmi na prodavaonice automobila su i njemački proizvođači uspjeli ugrabiti podosta "vrhnja" s američkog tržišta. Jer dok se u Europi širi zabrinutost o sudbini eura, pad njegove vrijednosti je značio i da su europski automobili postali povoljniji za američke kupce. Osobito u segmentu prestižnih vozila su Nijemci imali razloga biti zadovoljni, mada pitanje, što Amerikanci više vole, BMW ili Mercedes, ipak nije tako jednostavno.

Natjecanje Münchena i Stuttgarta

Jer ako se pogleda statistika o broju prodanih osobnih i terenskih vozila, onda je BMW na čelu jer je prodao 247.907 vozila. Ali ako Mercedes u svoju statistiku ubroji i preko 16 tisuća prodanih primjeraka kombija Sprinter - koji može poslužiti i za isporuku sanduka ribe, baš kao i biti opremljen kožnatim sjedalima za direktore - onda je pak Mercedes uvjerljivo na prvom mjestu jer je prodao više od 260 tisuća vozila prošle godine.

I dok su već to sjajni rezultati, još bolje vijesti se slave u koncernu Volkswagen. Oni su uspjeli povećati broj prodanih vozila u SAD-u za gotovo nevjerojatnih 26%: prodali su oko 324 tisuće vozila. Njima se isplatio trud prilagodbe modela američkom tržištu, jer dok se model Jetta razmjerno rijetko susreće na cestama Europe, u Americi je taj "Golf s prtljažnikom" još uvijek vrlo popularan. Tome treba dodati i model Passat - točnije, američku inačicu tog vozila koje sve više cijene i s onu stranu Atlantika.

Veliko - i američko

Sve u svemu, time se nastavlja lov VW-a na, Amerikancima još uvijek drage japanske i korejske automobile, mada još uvijek nema mnogo dvojbe, koji i kakav auto će Amerikanac odabrati kad odlazi u trgovinu. Sve te priče o ekologiji su lijepe, benzin je također sve skuplji, ali automobil i dalje mora biti velik - i američki! To će se vidjeti i na novim modelima koji će biti predstavljeni na sajmu u Detroitu i gdje će, već tradicionalno biti predstavljeni i novi hibridni, ekološki i električni automobili. Ali kad je riječ o odabiru novog metalnog ljubimca, onda su Amerikancima očito i dalje najvažniji kubici i konjske snage ispod tone čelika.

Ipak, za ovu, 2012. godinu su prognoze suzdržane. Malo tko vjeruje da će navala na nove automobile baš dugo potrajati i da će ubrzo opet početi lov na svakog kupca. Doduše, Chrysler je objavio kako će u Detroitu proširiti svoj pogon i zaposliti još 1.250 suradnika, ali i prošlogodišnji dobri rezultati su još daleko od broja prodanih automobila koliko ih se prodavalo u "zlatnim" vremenima prije krize. Tada je bilo godina kada se u SAD prodalo i po 17 milijuna novih vozila u jednoj godini.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika