06.01.2012. / 19:59

Autor: Hina

Arapska liga zatražila pomoć od Hamasa u Siriji

Čelnik Arapske lige u petak je zatražio od vođe palestinske skupine Hamas da od Sirije zatraži da zaustavi nasilje i rekao da se po mirovnom sporazumu o zaustavljanju obračuna s prosvjednicima treba još toga učiniti.

Arapska liga traži pomoć oko SirijeArapska liga traži pomoć oko SirijeČelnik Arapske lige u petak je zatražio od vođe palestinske skupine Hamas da od Sirije zatraži da zaustavi nasilje i rekao da se po mirovnom sporazumu o zaustavljanju obračuna s prosvjednicima treba još toga učiniti.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elarabi razgovarao je s vođom Hamasa Halidom Mešalom u Kairu nakon sjednice Arapske lige. "Danas sam mu dao poruku za sirijske vlasti da je nužno raditi s integritetom, transparentnošću i vjerodostojnošću kako bi sezaustavilo nasilje koje se događa u Siriji", rekao je Elarabi.

Arapska liga poslala je promatrače u Siriju koji trebaju nadzirati poštuje li sirijska vlada obećanje da će okončati nasilje nad prosvjednicima.

Elarabi je rekao da se još toga treba učiniti po sporazummu Lige i Sirije glede smanjivanja vojne nazočnosti u gradovima i 3.000 prosvjednika pritvorenih od početaka protuvladinih prosvjeda u ožujku.

"Promatrači se trude riješiti stanje, ostvariti zaustavljanje nasilja, postići puštanje pritvorenih i povlačenje vojnih vozila. Stoga ima posla", rekao je.

Također je kazao da promatrači u Siriji sada "ostvaruju misiju koja je veća od one koja je od njih tražena", no nije naveo pojedinosti.

Elarabi je napomenuo da je Mešal odigrao ulogu pri uvjeravanju sirijske vlade da potpiše protokol Arapske lige.

"Od početka krize mi u Hamasu i ja osobno učinili smo velik napor da riješimo krizu politički i nastavili smo s tim naporima", rekao je Mešal.

U Damasku se nalazi glavno sjedište Hamasa izvan Pojasa Gaze, kojim ta skupina upravlja od 2007. godine.

Uz Iran, Sirija je jedna od glavnih saveznica Hamasa u regiji no od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada odnosi su postali zategnutiji jer je Hamas razljutio Siriju odbivši organizirati skupove podrške Asadovoj vladi u palestinskim izbjegličkim logorima.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika