09.01.2012. / 07:26

Autor: Hina

'Najave o povlačenju tužbe za genocid su pružanje ruke pomirenja'

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako izjave hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, glede eventualnog povlačenja međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, smatra ''pružanjem ruke pomirenja'' te da je intenziviranje racionalnih i dobronamjernih razgovora jedini ispravan put ka pomirenju i rješavanju problema.

Snežana MalovićSnežana MalovićSrbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako izjave hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, glede eventualnog povlačenja međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, smatra ''pružanjem ruke pomirenja'' te da je intenziviranje racionalnih i dobronamjernih razgovora jedini ispravan put ka pomirenju i rješavanju problema.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je za beogradski dnevnik "Blic" od nedjelje kako je, kada je riječ o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), važno da dvije zemlje barem pokušaju naći rješenje, te ponovila kako se prije svega moraju rješiti pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina.

Malović, u razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka, kaže kako nastup ministrice Pusić doživljava kao izuzetnu gestu i poruku da otvorena pitanja dvije zemlje moraju rješiti dogovorom, u prijateljskom ambijentu, i kao pruženu ruku pomirenja.

Dobronamjerna je, dodaje Malović, svaka izjava koja poziva na dogovor. Srbija će biti apsolutno konstruktivna u rješavanju problema koji tište dvije zemlje, navodi ona te izražava slaganje sa ministricom Pusić da određene uvjete sa obiju strana treba ispuniti. Proces pomirenja, ističe Malović, ne može biti zaokružen dok se ne rješe sva sporna pitanja nastala kao proizvod nerazumne politike vođene tijekom devedesetih godina.

"Pitanja nestalih, izbjeglih, ratnih zločina, opljačkane imovine i stanarskih prava, svakako moraju biti riješena i uvjerena sam da niti Hrvatska kao država koja ulazi u Europsku uniju, niti Srbija koja njoj teži, ne žele nositi mračnu hipoteku prošlosti", navodi ona.

Upitana bi li Srbija povukla tužbu ako bi to učinila Hrvatska, ističe kako nije važno tko će prvi povući tužbu te da je to tehničko pitanje koje nastupa onda kada se rješenje već nađe.

"Važno je postići dogovor u interesu građana i Srbije i Hrvatske. Tada je povlačenje tužbi za genocid samo po sebi realno. Dobra vijest je da se ta tema otvorila, da postoji javno izražena dobra namjera i od predsjednika naših dviju zemalja - Borisa Tadića i Ive Josipovića", navodi srbijanska ministrica.

Ministrica ukazuje kako je intenziviranje racionalnih i dobronamjernih razgovora jedini ispravan put koji će omogućiti pomirenje među narodima i opuštanje odnosa između dvije zemlje, te dodaje kako je sigurna da će to dovesti do rješenja ovih problema.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
9/1/12

hare123, 09.01.12. 15:14

svi mi hrvati smo za pomirenje,ali oni moraju platiti za ono što su nam napravili,porušili nam gradove,sve moraju platiti,samo tako možemo se pomiriti,ratnu odštetu moraju platiti,jer nismo mi njih napali niti im dolazili na tlo njihove države i rušili im gradove niti pljačkali njihove knjige i ostala blaga,,zato nema potpisa vesna dok ne plate ratnu odštetu,za sve zgrade koje smo morali ponovo izgraditi,,toliko,pazite nema pomaka dok se ne isplati sve porušeno u našoj domovini,onda čemo se rukovati,,pozdra,pazi vesna što radiš,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika