Objavljeno u Nacionalu br. 423, 2003-12-23

Autor: Dean Šoša

VIDEO / DVD

Pričaj s njom vrhunac karijere Pedra Almodovara

Briljantna Almodovarova humorna melodrama 'Pričaj s njom' jedan je od najboljih filmova snimljenih posljednjih desetak godina

Dean ŠošaDean ŠošaPoklonici Pedra Almodovara mogu se podijeliti u dvije skupine. Dok se jednima ključni autor novije španjolske kinematografije sviđao oduvijek, druge, među koje bih ubrojio i svoju malenkost, osvojio je tek svojim predzadnjim filmom, izvrsnom melodramom “Sve o mojoj majci”. Teško je reći što se to dogodilo Almodovaru 1999., no dotadašnji ljubimac snobovskog dijela kritike preko noći je sazrio u prvorazrednog autora kojemu su od štoseva odjednom važniji postali dramaturgija i likovi. Za sada posljednji rezultat takvoga preokreta, humorna melodrama “Pričaj s njom”, bez ikakvih se ograda može proglasiti remek-djelom. Još uvijek vodeći filmski kritičar, Andrew Sarris, najbolje je okarakterizirao posljednji Almodovarov film jednom riječju: “transcendentno”. Almodovarov film o prijateljstvu, ljubavi, patnji, muško-ženskim odnosima, umjetnosti i još stotinu drugih stvari odiše upravo mudrošću čovjeka koji je bio negdje “drugdje” i spoznao svu kompliciranost života koju sada posreduje na tako jednostavan i suptilan način da se i tipovi poput Sarrisa, koji su apsolvirali Forda, Hitchcocka ili Sirka, gledajući “Pričaj s njom” prisjećaju mrtvih pripadnika svoje obitelji i pitaju što su to učinili sa svojim životima.
“Pričaj s njom” se bavi prijateljstvom dvojice muškaraca čije simpatije leže u dubokoj komi na odjelu bolnice u kojoj jedan od njih radi. Blago retardiranom bolničaru Benignu sviđa se balerina o kojoj se brine a melankoličnom novinaru Marcu njegova djevojka, toreadorica.
Upravo je nevjerojatno što je sve Almodovar uspio ugurati u manje od dva sata filma koji veličanstveno počinje i završava simboličnom koreografijom Pine Bausch. Iako se beskrajno igrao flash-backovima unutar flash-backova i zakučastim vremenskim prijelazima, teško je pronaći suvremeni film toliko čvrste strukture u kojemu čak i podulji “nijemi film”, nezaboravni “Ljubavnik koji se smanjuje”, ne djeluje kao strano tkivo.
Kao i u “Sve o mojoj majci”, Almodovar i ovoga puta uspijeva osim smijeha iz gledatelja izvući i pokoju suzu, dokazujući kako je još uvijek moguće baviti se najstarijim i najvažnijim temama na svjež i originalan način. Spomenute 1999. godine u Almodovarovoj se karijeri dogodio preokret čudesniji od onoga u filmu “Pričaj s njom”: art redatelj iznenada je postao klasični pripovjedač, jednak vodećim suvremenim autorima poput Eastwooda, Taverniera ili Kitana. Zvuči bizarno, no unatoč svoj pomaknutosti teme, ovaj je film duhovno bliži Johnu Fordu nego bilo kojem modernističkom ili postmodernističkom autoru.
DVD ne sadrži ni jedan dodatak, no ovo je valjda tek prvo u nizu izdanja jednoga budućeg klasika.

DISCOVERY, DVD+VHS
Hable Con Ella, španj. humorna drama, 2002.
R: Pedro Almodovar
GL: Javier Camára, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Geraldine Chaplin, Rosario Flores
FILM: 3
DVD: 0

Posljednja pljačka VIDEO/DVD
(Blitz)
Tipičan primjer europskog filma koji se uzaludno pokušava prodati pod američki, akcijski triler Gerarda Piresa, nesuđenog redatelja velikog hita “Taksi” (slomio je nogu uoči snimanja), zavrijedio bi prolaznu ocjenu da mu je priča bar malo suvislija, a likovi mrvicu uvjerljiviji. Dinamike filmu ne nedostaje, no to je praznjikava, površna kinetika: talentirana Natasha Henstridge potpuno je neiskorištena, a Bruce Payne i Steven Berkoff grozno glumataju.
Najveća vrijednost domaćeg DVD izdanja – na kojem je samo film – efektan je DTS zvuk. (N. P.)

Riders, franc.-kan. akc. triler, 2002. R: Gerard Pires GL: Stephen Dorff, Natasha Henstridge, Bruce Payne, Steven Berkoff

Film nula
Dvd jedna

Snovolovka VIDEO/DVD
(Issa)
Priča o četiri prijatelja iz djetinjstva koji kad odrastu doživljavaju neugodan susret sa zločestim izvanzemaljcima nepogrešivo će vas podsjetiti na svijet Stephena Kinga: s razlogom, jer je kralj horora ovaj roman napisao nakon gotovo kobne prometne nesreće. Za razliku od knjige, filmska prilagodba prošla je slabo unatoč tome što su je potpisali ugledni Lawrence Kasdan i dvostruki oskarovac William Goldman. Problem je u tome što je doživljavate kao reciklažu poznatih Kingovih motiva s potpuno neutemeljenim dramskim odvojcima i likovima (fanatični lovac na svemirce Morgana Freemana). Čak ni potencijalno provokativni prizori u zahodu i kupaonici nisu izvedeni kako treba.
Među dodacima je kraći Kingov intervju, a vrijedi pogledati i izbačene scene te alternativnu završnicu. (N. P.)

Dreamcatcher, am. fant. triler-horor, 2003. R: Lawrence Kasdan GL: Thomas Jane, Morgan Freeman, Jason Lee, Damian Lewis, Donnie Wahlberg

Film jedna
Dvd dva

Dečko mojih snova VIDEO/DVD
(Continental)
Prvi film po tinejdžerskoj hit seriji “Lizzie McGuire” (bit će ih zasigurno još jer je ovaj na domaćem tržištu utržio više od 40 milijuna dolara) namijenjen je isključivo srednjoškolkama koje su u stanju otrpjeti gomilu klišeja da bi strepile i patile sa svojom junakinjom na njezinu provodu po Rimu. Simpatična i svježa pop zvijezda Hilary Duff – s kojom se kompanija Disney neprestano nateže oko visine honorara – jedini je adut ove zašećerene splačine.
Dodatke na DVD-u mogu također otrpjeti samo obožavateljice serije i filma. (N. P.)

The Lizzie McGuire Movie, am. teen. glazb. komedija, 2003. R: Jim Fall GL: Hilary Duff, Adam Lamberg, Yani Gellman, Alex Borstein

Film jedna
Dvd jedna

Adaptacija VIDEO/DVD
(UCD)
Poklonicima meta narativnih igrarija redatelj Spike Jonze i scenarist Charlie Kaufman (“Biti John Malkovich”) ponudili su posebnu poslasticu: tobože autobiografsku priču u kojoj je Kaufman izmislio svog brata blizanca te opisao Hollywood kao mjesto u kojem caruju idioti a kreativni tipovi su u zapećku. Najgore je prošla autorica non-fiction bestselera “Kradljivac orhideja” Susan Orlean, čije se pustolovine po Floridi isprepleću s Kaufmanovom spisateljskom blokadom: u završnici je predstavljena kao osoba nad kojom bi trebala bdjeti čitava američka policija. Koliko god preuzetan, film je dramski vješto balansiran, s blistavim ulogama Meryl Streep i Chrisa Coopera. Čak se i Nicolas Cage sa svojim manirizmima ovdje doima suvislo.
Na DVD-u je samo film: to je valjda nečiji loš vic! (N. P.)

Adaptation, am. fant. satira, 2002. R: Spike Jonze GL: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton

Film tri
Dvd nula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika