09.01.2012. / 13:52

Autor: Nacional.hr

Blokada prometa kroz Hormuški tjesnac uzdrmala bi svjetsku ekonomiju

Analitičari prognoziraju kako će cijena nafte u 2012. godini biti između 80 i 85 dolara po barelu, globalnu potražnju procjenjuju na 90 milijuna barela na dan

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU slučaju nemira u Hormuškom tjesnacu, zbog nestašice nafte došlo bi do ozbiljnih ekonomskih problema, izvještava Poslovni.hr.

Iranska mornarica upravo održava pomorske vježbe u Hormuškom tjesnacu, jednim od najvažnijih, svjetskih vodenih putova. Kroz tjesnac se dnevno prevozi oko 12 milijuna barela sirove nafte, što je 90 posto izvoza nafte iz Perzijskog zaljeva i 30 posto ukupnoga morskog prijevoza nafte.

"Eventualni pokušaj blokade prometa kroz Hormuški tjesnac sigurno bi izazvao brzu i agresivnu reakciju američke vojske kako bi zaštitila slobodnu plovidbu", ističe energetski analitičar Miroslav Krnić dodajući kako zemlje članice OPEC-a proizvode 29 milijuna barela nafte na dan.

U slučaju da samo jedan tankera ne obavi svoju zadaću globalne cijene nafte bi dramatično porasle, kao i cijene vozarina. Zatvaranjem Hormuškog tjesnaca cijena nafte bi vrlo brzo dosegla nove rekorde, sigurno bi prešla granicu od 150 dolara po barelu, a posljedice za ekonomiju bile bi drastične. Duži poremećaji u opskrbi naftom kroz Hormuški tjesnac izazvali bi nekontrolirani rast cijena nafte jer duže vremena ne bi bilo moguće nadoknaditi manjak od 12 milijuna barela na dan povećanjem proizvodnje.

"Pod uvjetom da tečaj dolara ostane na sadašnjoj razini od oko 5,7 kuna, cijene benzina i dizelskoga goriva povećale bi se čak 25 do 50 posto i iznosile bi oko 12, odnosno oko 15 kuna po litri", tvrdi Krnić.

Analitičari prognoziraju kako će cijena nafte u 2012. godini biti između 80 i 85 dolara po barelu, globalnu potražnju procjenjuju na 90 milijuna barela na dan. Prema podacima američke vlade, svjetska proizvodnje nafte nije se znatnije mijenjala od 2005. godine dok potražnja stalno raste.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.01.12. 09:22

Iran je jedna od malobrojnih država u kojoj ne vlada centralno bankarstvo. Neće valjda napraviti glupost kao Sadam i dati povod Amerima da ih osvoje i ekonomski porobe preko novca kao duga?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika