12.06.2002. / 00:00

Autor: Eduard Šoštarić

PADDY ASHDOWN ZAPOČEO OBRAČUN S KRIMINALOM U BOSNI I HERCEGOVINI

Na meti su mu se našli visoki dužnosnici BiH u izvršnim tijelima vlasti, koje je prozvao na odgovornost jer su milioni maraka novca umjesto u budžetu, završili u džepovima kriminalaca


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown zatražio je ostavke ministara financija federalne Vlade Nikole Grabovca i Republike Srpske Milenka Vračara zbog niza skandala koji potresaju prethodnih tjedana BiH. Na meti su mu se našli visoki dužnosnici BiH u izvršnim tijelima vlasti, koje je prozvao na odgovornost jer su milioni maraka novca umjesto u budžetu, završili u džepovima kriminalaca.
Izgleda da su velike riječi kojima je Ashdown započeo svoj mandat već dobile sasvim konkretnu akciju.
Naravno, mnogo je krupnije to što ostavku mora iznuđivati visoki predstavnik, a ne oni koji već mjesecima aferu “AM Šped” u Federaciji BiH ili kriminal multimilionskih razmjera u Upravi carina RS pokušavaju gurnuti pod tepih ili minimizirati, piše u današnjem broju “Dnevni Avaz”.
Takav odlučni iskorak mogao bi biti ohrabrenje deprimiranoj javnosti da se ipak nešto mijenja i da u tom procesu treba sudjelovati. Za početak treba se registrirati i izaći na izbore, završava sarajevski “Dnevni Avaz”.
Oni ne mijenjaju sve, nisu čarobni stapić, ali jesu uvod u promjene. A promjene su nužne. One ne znače samo to da u vlasti umjesto “ovog” sjedi “onaj”, nego i mogućnost da se prekine sa višegodišnjom praksom da nam se funkcije koriste za zavlačenje ruke u naše džepove, piše “Dnevni Avaz”.
Po odlučnom udarcu u slučaju “AM Šped” i Carina RS izgleda da se ulazi u fazu u kojoj će BiH postati država u kojoj vladaju zakoni, a mafijaški klanovi i politički moćnici koji ih štite nisu na vlasti, već u ilegali i iza rešetaka.

Vezane vijesti

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH. Podnaslov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika