Objavljeno u Nacionalu br. 843, 2012-01-10

Autor: Nataša Magdalenić Bantić

Kraljevstvo netolerancije

Osuda ubojica razotkrila engleski rasizam

Dok se Britanija pita je li napredovala u međurasnim odnosima od ubojstva Stephena Lawrencea, prva crna zastupnica u parlamenta optužena je za rasizam

Roditelji ubijenog Stephena Lawrencea Doreen i Neville; Ema West (lijevo)  u tramvaju je vrijeđala 'crnce i j..... Poljake'Roditelji ubijenog Stephena Lawrencea Doreen i Neville; Ema West (lijevo) u tramvaju je vrijeđala 'crnce i j..... Poljake'Na samom početku 2012. godina Britaniji je donijela - barem djelomično - dugo očekivanu pravdu i ponovno otvorila pitanje o stanju međurasnih odnosa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon 18 godina napokon su osuđena dvojica ubojica crnog tinejdžera Stephena Lawrencea, mladića koji je daleke večeri 22. travnja 1993. mirno čekao noćni autobus u južnoistočnom Londonu, kad ga je iz čista mira napala bjelačka banda i izbola nekoliko puta, rasistički ga vrijeđajući. Stephen je iskrvario od ubodnih rana, a uslijedilo je jedan od najbizarnijih pravnih slučajeva u Britaniji.


Policiji nitko nije htio otvoreno reći tko bi mogao biti kriv, ali su pod brisačima policijskih automobila i zalijepljena na telefonskim govornicama pronalažena imena mogućih krivaca, među njima i prošlog tjedna osuđenih Garyja Dobsona i Davida Norrisa, sina tada moćnog južnolondonskog gangstera. Unatoč tragovima koje je mogla slijediti, policija se isprva nije pretrgnula od posla i Stephenova obitelj je početkom svibnja 1993. izrazila svoju frustriranost policijskom nezainteresiranošću za smrt svog sina, optužujući je da je razlog u boji njegove kože. Tek nakon te vrlo citirane konferencije za novinare obitelji Lawrence policija je uhapsila svu petoricu anonimno imenovanih osumnjičenika: braću Neila i Jamieja Acourta, Davida Norrisa, Garyja Dobsona i Lukea Knighta.

Neil i Luke su prepoznati kao članovi bande koja je napala Lawrencea, ali tužiteljstvo smatra da dokazi protiv dvojca nisu pouzdani. Slično će se ponavljati idućih nekoliko godina: obitelj će pronaći novi dokaz, tužiteljstvo će ga odbiti, a propast će i privatna tužba obitelji Lawrence. Istraga o smrti - koja se u Britaniji provodi (kao što znaju svi čitatelji Agathe Christie) u svakom slučaju nasilne ili sumnjive smrti - 13. veljače 1997. zaključuje da su Stephena "u posve neprovociranom rasističkom napadu ubila petorica mladića". Samo dan kasnije tabloid Daily Mirror objavljuje fotografije sve petorice na naslovnici pozivajući ih da tuže ako su u krivu. Petorka je na televiziji negirala svoju krivnju, a ono što je neke od njih na kraju stajalo slobode dogodilo se koji mjesec kasnije: u svibnju 1997. Britanija je dobila novu vladu.

Cijelu dotadašnju istragu o Stephenovoj smrti prati optužba da je policija propustila učiniti sve što je mogla. Sredinom ožujka 1997. glavno istražno policijsko tijelo zaključuje da je zaista bilo tako, ali negira glavnu optužbu - da je to zbog rasističkog stava samih policajaca koji su istraživali slučaj. Javnost nije bila uvjerena, a novi ministar unutarnjih poslova bio je spreman slušati. Jack Straw zato naređuje javnu istragu koju predvodi Willam Macpherson, umirovljeni sudac vrhovnog suda. Straw je lani rekao da osnivanje te istrage smatra svojim apsolutno najvažnijim potezom na mjestu prvog državnog policajca. Objavljujući svoj izvještaj u veljači 1999. Macpherson je Metropolitan policiju optužio za "institucionalni rasizam". Policija se danas nada da će u zatvor uspjeti strpati i ostale članove bande, a državni odvjetnik razmatra može li produžiti relativno male zatvorske kazne (15-ak godina) koje su dobili Gary i David zato što su u trenutku ubojstva bili maloteljnici pa su tako morali biti tretirani, iako su danas u srednjim tridesetima.

I dok se Britanija pitala je li kao država napredovala u rasnoj toleranciji od proljeća 1993. do danas, jedna druga video snimka nedavno je također zabezeknula Britance zahvaljujući 11 milijuna posjeta na YouTubeu. Jedan je putnik u tramvaju u južnom Londonu 18. listopada snimio ničim provocirani ispad jedne putnice protiv "crnaca i j...... Poljaka": 34-godišnja Emma West, držeći svog dvogodišnjeg sina u naručju, verbalno je napala svoje suputnike optužujući - njih i njima slične - da uništavaju "njezinu Britaniju" negirajući ikome druge boje kože da mogu biti Britanci urlajući da se imaju vratiti "otkud su došli". Zbog tog verbalnog ispada nedavno je optužena za pozivanje na rasnu mržnju. Slučaj je to koji će javnost pratiti s nesumnjivom zainteresirainošću, a i sama činjenica da je Westova optužena dovela je do vruće rasprave o stanju međurasnih odnosa u današnjoj Britaniji.

Lawrenceov slučaj doveo je i do jedne nove političke afere. Prva crna zastupnica u donjem domu britanskog parlamenta, ministrica zdravstva u sjeni Diane Abbott, prošloga je tjedna optužena za rasizam zbog svog komentara na Twitteru. "Bijelci se vole igrati 'podijeli pa vladaj'", napisala je Abbottova. Zbog tog je komentara dobila i packu od svog stranačkog vođe Eda Milibanda - i to usred intervjua za Sky News. Miliband je i njoj i javnosti poručio da je njezin twitt bio neprihvatljiv. Zastupnica je rekla da je komentar izvučen iz konteksta i da je odgovarala na twitt u kojemu se novinar Bim Adewunmi bunio na izraz "vođe crnačke zajednice" upotrijebljen u vrlo općenitom smislu u brojnim izvještajima o slučaju Lawrence. Adewunmi se pitao o kojoj "crnoj zajednici" govore, ljut na trpanje svih crnaca u isti koš. Abbottova mu je odgovorila da takav stav odgovara namjerama "podijeli pa vladaj" i da "mi ne smijemo igrati njihovu (bjelačku - op. a.) igru". Taj je twitt izazvao lavinu negativnih reakcija pa se zastupnica ispričala i maknula ga sa svoje stranice. Laburistička stranka odmah se ogradila, dok su njihovi politički protivnici Abbottovoj poručili da je njezin twitt čisti rasizam. Konzervativni zastupnik Nadhim Zahawi rekao je da bi bilo koji bijeli zastupnik za takvu rečenicu bio nogiran sa svog položaja u samo nekoliko sati, pozivajući Abbottovu da podnese ostavku. Zahawi ima pravo, a kakvu će sudbinu Abbottova doživjeti u trenutku završavanja ove rečenice, još nije bilo poznato.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika