Objavljeno u Nacionalu br. 843, 2012-01-10

Autor: Dragan Petric

Internetska revolucija

Mobilni internet nadrastao fiksni

Uvođenjem četvrte generacije mobilne mreže internetski promet na mobitelima postaje veći nego na računalima, podaci postaju dostupni uvijek i svuda, što potpuno mijenja način života s tehnologijom

Gotovo svi mobilni operateri nude 
flat-tarife za pristup mobilnom internetuGotovo svi mobilni operateri nude flat-tarife za pristup mobilnom internetuKad su, već prvog radnog dana ove godine, analitičari mobilnih i fiksnih operatera diljem svijeta obradili internetski promet putom svojih mreža u 2011. godini, dobar ih je dio zaključio da je prvi put mobilni internet nadvladao fiksni. Doslovce je prema kriteriju izbrojenih terabajta podataka koji su prošli fiksnim, odnosno žičnim priključkom u usporedbi s brojem koji je ostvaren u prijenosu podataka mobilnim uređajima, dakle zračnom vezom, u nekim dalekoistočnim i skandinavskim zemljama ovaj drugi rezultat bio veći od prvoga. U mnogim drugim državama, a gotovo u pravilu se radi o tržištima na kojima su već lansirane komercijalne mobilne mreže četvrte generacije koje koriste standard LTE (Long Term Evolution), mobilni internet nadvladao je fiksni i prema broju aktivnih priključaka.


U Britaniji je 2011. dosegnut broj od 42,7 milijuna mobilnih veza na internet (36,3 milijuna putom smartphonea i tableta i 6,4 milijuna putom 3G USB-modema), dok je fiksnih priključaka bilo 42,5 milijuna. Bez fiksnog interneta, dakako, nećemo još godinama funkcionirati (a vjerojatno ga se nećemo odreći nikada), no u 2011. za mnoge se dogodilo nešto čemu se nisu nadali još dugo - mobilni priključak na internet postao im je primaran. Dolaskom mreža LTE i u Hrvatsku, što su T-Mobile i Vipnet najavili za 2012., ista promjena u navikama korištenja interneta počela se događati i kod nas.

Nekoliko je razloga zbog čega su se dolazak 4G-telefonije i sve veća navika da internet koristimo u pokretu preklopili baš sada. Kao prvo, revoluciju u korištenju mobilnog interneta donijela je ekspanzija tržišta smartphonea i tableta. Samim time što nam je internet kroz ove uređaje postao dostupan uvijek i svugdje, podsvjesno ga sve češće koristimo te tako generiramo sve veći promet kroz mobilne mreže.

Prema studiji koju je proveo Nokia Siemens Networks, u Hrvatskoj je već sada u upotrebi 500.000 smartphonea - mobilnih telefona koji koriste neki od naprednih operacijskih sustava, nadogradiv aplikacijama. Nije nas, stoji u istoj studiji, zaobišla ni tabletna (r)evolucija. Prema procjeni Nokia Siemens Networksa, broj tablet-računala u samo godinu dana je porastao s pet na gotovo 30 tisuća, a dvoznamenkasti rast očekuje se i u 2012. Kad se tomu dodaju stotine mobilnih aplikacija kojima se korisnici svakodnevno služe za posao, zabavu i informiranje, zatim napredne usluge poput mobilne televizije koju su ponudila tri operatera i digitalne televizije kojom se služi 40 posto kućanstava, kao i činjenica da se 1,4 milijuna naših sugrađana druži, komunicira i razmjenjuje sadržaje društvenim mrežama, može se zaključiti da i naše tržište slijedi globalne telekomunikacijske trendove.
Drugi važan razlog migracije korisnika na mobilni internet je to što danas gotovo svi mobilni operateri na svijetu nude flat-tarife za pristup mobilnom internetu, a posljedica toga je to što više nemamo psihičku barijeru kad je u pitanju količina spajanja preko mobilnih uređaja. Provjerimo li stanje na Facebooku samo jednom dnevno ili to učinimo svakih pet minuta, stajat će nas jednako. Zašto onda svakih pet minuta ne provjeriti i e-mail, vijesti na omiljenom novinskom portalu, Twitteru, Foursquareu, blogove, i tako dalje...

Treće, u svoj toj lakoj i jednostavnoj dostupnosti mobilnog interneta nemamo više volje uključivati računalo da bismo se spajali preko fiksnog priključka. Kad smo već udovoljili svojoj potrebi za internetom putom mobilnih naprava, nemamo dovoljno motiva da to činimo i preko "pravog" računala u onoj mjeri u kojoj smo to radili prije, pa analitičari s pravom prognoziraju da će stagnacija u količini prenesenih podataka fiksnim mrežama uskoro biti pretvorena u pad. Analitička kuća IDC Adriatics u istraživanju objavljenom početkom prosinca 2011. ponovila je da se ostvarila prognoza o padu domaćeg IT-tržišta, treću godinu zaredom. Sve su sastavnice hrvatskog IT-tržišta (hardver, softver i IT-usluge) u padu, a jedini segmenti tržišta koji su unutar toga rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema i usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja.

I ova studija, dakle, potvrđuje trend migracije korisnika s računala, koje karakterizira fiksni internetski priključak, prema mobilnim uređajima, s kojima se na internet spajamo putom mobilnih mreža. Naposljetku, tu je i taj famozni LTE koji je u brojnim državama već implementiran i pružen korisnicima mobilnih uređaja na upotrebu, a u nas samo što nije. Ta tehnologija "četvrte generacije" donosi mogućnost prijenosa podataka mobilnim mrežama brzinama većim i od onih kod tipičnog fiksnog priključka za kućne korisnike. To znači da je ugodnost u upotrebi mobilnog interneta postala usporediva s onom koju imamo na ADSL-u. Spomenutih studije preko kojih se došlo do brojke aktivnih smartphonea i tableta u Hrvatskoj ne iznenađuju, upravo zbog dolaska tehnologije LTE, jer tvrtke koje provode takve studije traže u njihovim rezultatima opravdanost da se pripreme za pružanje usluga izgradnje mreža LTE mobilnim operaterima. Sasvim je jasno da, prema broju mobilnih uređaja u nas i prema trendu kojim se kreću cijene mobilnog pristupa internetu, mobilni operateri doista planiraju implementirati tu tehnologiju tijekom 2012., pa je i Nokia Siemens Networks htio pokazati da je spreman biti tvorcima takve infrastrukture. Na globalnoj razini, prema istoj studiji, 2015. u internetskom prostoru će biti pet milijardi korisnika, što će dovesti do stopostotnog povećanja količine prenesenih podataka. Sve će nam biti dostupno uvijek i od bilo kuda te ćemo internet početi doživljavati kao bilo koji drugi infrastrukturalni civilizacijski doseg, poput vodovoda, električne energije, prometnica... Utoliko, svakodnevno ćemo koristiti usluge poput cloud computinga, e-uprave, e-prometa ili, primjerice, mobilne televizije i mobilnog mrežnog igranja.

To će nam stvoriti vremenske i financijske uštede, tvrtkama će omogućiti da zaposlenici koriste koncept mobilnog ureda kao radno mjesto umjesto golemih uredskih prostora, dok će operaterima LTE, ali i optičke veze kojima se planira nadograditi sustav za fiksni pristup internetu donijeti prilike za zaradu i rast. Izgleda da je ekspanzija tržišta smartphonea i tableta, kao i nadvladavanje mobilnog interneta nad fiksnim recept kojim će se tržište novih tehnologija othrvati trenutačnim teškim gospodarskim okolnostima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika