09.01.2012. / 19:38

Autor: Hina

UAE: Do lipnja naftovod koji će zaobići Hormuški tjesnac

Naftovod koji Ujedinjeni Arapski Emirati grade kako bi zaobišli Hormuški tjesnac pustit će se u rad do lipnja, rekao je ministar energetike Mohamed ben Dhaen al-Hamili.

Naftovod će omogućiti prijevoz nafte kopnomNaftovod će omogućiti prijevoz nafte kopnomNaftovod koji Ujedinjeni Arapski Emirati grade kako bi zaobišli Hormuški tjesnac pustit će se u rad do lipnja, rekao je ministar energetike Mohamed ben Dhaen al-Hamili.

Njime će se nafta dopremati u luke u Omanskome zaljevu, na istočnoj obali Emirata, mimoilazeći Hormuški tjesnac čijim je zatvaranjem Iran zaprijetio u slučaju novog embarga na izvoz njegove nafte, povezanog sa spornim iranskim nuklearnim programom.

"Naftovod je pred završetkom, bit će operativan za šest mjeseci, u svibnju ili u lipnju", rekao je ministar novinarima u prigodi konferencije o nafti u Abu Dhabiju.

"Za šest mjeseci, u lipnju ili svibnju, moći ćemo početi s izvozom", dodao je te napomenuo da je kapacitet naftovoda 1,5 milijuna barela na dan, a može dosegnuti i 1,8 milijuna barela.

Napetost između Irana i SAD-a dodatno je porasla nakon iranskih vojnih vježba i iranskoga nezadovoljstva zbog američke vojne nazočnosti u Perzijskome zaljevu, potičući strah zbog mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca kojim se prevozi 35 posto svjetske sirove nafte.

Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je da će SAD "uzvratiti" silom zatvori li Iran Hormuški tjesnac, a pritom je spomenuo "crvenu crtu" koju Iran ne smije prijeći.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika