Objavljeno u Nacionalu br. 843, 2012-01-10

Autor: Robert Bajruši

Komuniciraju, ali bez dvostrukog glasa za manjine

Posljednjih dana došlo je do zatopljavanja odnosa između SDP-a i SDSS-a. Najprije su Zoran Milanović i Ivo Josipović sudjelovali na domjenku Srpskg narodnog vijeća, a potom i božićnoj liturgiji u crkvi Svetog preobraženja

Unatoč pomirljivim izjavama, između Vlade i SDSS-a još uvijek ima dosta otvorenih pitanjaUnatoč pomirljivim izjavama, između Vlade i SDSS-a još uvijek ima dosta otvorenih pitanjaU stvarnosti, još nismo postigli nikakav dogovor s manjinama oko izbornog zakonodavstva. Ono što je sigurno, jest da je SDP bio i ostao protiv SDSS-ova zahtjeva da listi koja dobije najveći broj glasova, automatski pripadnu sva tri mjesta u Saboru. Razumije se da želimo dobre odnose s Pupovčevom strankom, ali postoji granica preko koje ne namjeravamo ići", pojasnila je za Nacional osoba iz vrha Socijaldemokratske partije Hrvatske. Posljednjih dana došlo je do zatopljavanja odnosa između SDP-a i SDSS-a. Najprije su Zoran Milanović i Ivo Josipović sudjelovali na domjenku Srpskg narodnog vijeća, a potom i božićnoj liturgiji u crkvi Svetog preobraženja.

Osim što su vodeći političari u državi time iskazali poštovanje prema pravoslavnim vjernicima, bio je to i pokazatelj pomirenja Milanovića i Pupovca. Njih dvojica nisu komunicirali skoro godinu dana, nakon što je Pupovac u prosincu 2010. pregazio obećanje koje je dao Milanoviću i podržao tadašnju vladu Jadranke Kosor. Milanović je SDSS optužio kao stranku koja osigurava ostanak HDZ-a na vlasti i iz protesta prekinuo komunikaciju. Ali moglo se pretpostaviti da prekid na vezama neće dugo trajati. Kukuriku koaliciji su dobrodošli glasovi osmero manjinskih zastupnika, a i SDSS-u je u interesu dobra suradnja s novom vladom. Potvrdio je to i Milorad Pupovac u intervjuu Novom listu, gdje je naveo da je s Milanovićem postigao dogovor o rješavanju problema pripadnika manjina i promjenama izbornog zakonodavstva.

Premda Pupovac nije detaljnije objasnio o kakvim se zakonskim promjenama radi, reakcije vrha SDP-a prilično su suzdržane. Poznato je da su Milanović i socijaldemokrati bili protiv dvostrukog prava glasa za manjine, a Nacionalov sugovornik tvrdi da, zapravo, nije došlo do konkretnog dogovora. A to može značiti i da i ne. Principijelno, SDP-ovcima ideja o dvostrukom glasu nije draga, ali, pragmatično, nije isključeno da će u idućim mjesecima promijeniti mišljenje ako procijene da trebaju glasove manjinskih zastupnika.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika