10.01.2012. / 16:52

Autor: Hina

Institut za hrvatski jezik: Ministarstvo zdravstva, ali domovi zdravlja

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) priopćio je danas kako je analogija prema kojoj bi domove zdravlja trebalo preimenovati u domove zdravstva posve neutemeljena, jer je dom zdravlja dom u kojemu se vodi briga o zdravlju, a Ministarstvo zdravstva ministarstvo u kojemu se upravlja djelatnošću koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti.

Zoran MilanovićZoran MilanovićInstitut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) priopćio je danas kako je analogija prema kojoj bi domove zdravlja trebalo preimenovati u domove zdravstva posve neutemeljena, jer je dom zdravlja dom u kojemu se vodi briga o zdravlju, a Ministarstvo zdravstva ministarstvo u kojemu se upravlja djelatnošću koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti.

"Ime Ministarstvo zdravstva mnogo bolje odražava pravu djelatnost toga ministarstva, a riječ zdravlje znači 'stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje', a zdravstvo 'djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti", navodi Institut te dodaje kako se ministarstvo bavi djelatnošću, a ne stanjem pa bi svakako bolje bilo da se zove Ministarstvo zdravstva.

IHJJ ističe kako se to može ovako oprimjeriti: ministra novinar može upitati kakve su promjene u zdravstvu (dakle u onoj djelatnosti kojom se ministarstvo bavi), a ne može ga upitati kakve su promjene u zdravlju.

"Dom zdravlja uspostavljen je prema modelu Kuća ljudskih prava, dom kulture, Kuća zelenog čaja, Kuća ljubavi", navodi Institut te podsjeća kako su predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u pismu pojasnili model prema kojemu se uspostavljaju imena ministarstava kad god je to moguće, a koji se npr. odražava u uporabi imenica gospodarstvo, znanost (a ne znanje), pravosuđe (a ne pravda), pomorstvo (a ne more) u tim imenima.

Analogija s nazivima Ministarstvo kulture – dom kulture ovdje ne stoji jer se od imenice kultura ne može izvesti druga imenica kojom bi se označavala djelatnost kao od imenice zdravlje, navodi se u priopćenju te dodaje kako je dobro da se domovi zdravlja zovu domovima zdravlja, a u imenu ministarstva svakako bi, iz svih navedenih razloga, bilo bolje da stoji imenica zdravstvo.

Institut podsjeća kako je 3. siječnja uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, u kojemu ga upozorava da s jezikoslovnoga gledišta nije opravdana promjena imena Ministarstva zdravstva u Ministarstvo zdravlja, te da se u tom pismu ni jednom riječju ne spominje promjena domova zdravlja u domove zdravstva.

Napominje kako s obzirom na to da se posljednjih dana u medijima često pojavljuje izjava ministra zdravlja da bi u skladu s tom primjedbom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i domove zdravlja trebalo preimenovati u domove zdravstva, Institut ističe kako se njihova napomena odnosila samo na ime ministarstva.

Vezane vijesti

Klinika za dječje bolesti Zagreb ponovno samostalna

Klinika za dječje bolesti Zagreb ponovno samostalna

Upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica donijelo je odluku o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz sastava KBC-a, čime bi ona… Više

Komentari

registracija
21/4/11

Milankn, 10.01.12. 17:06

Kako je ono išlo, da ne treba dopustiti da se politika miješa u struku? Ali sada, kad je struka rekla svoje, politici se živo jebe... kukuriku.


registracija
16/1/10

blaise, 10.01.12. 18:04

A kako bi bilo da se struka ne miješa u politiku?


registracija
1/3/11

Laudate, 10.01.12. 19:15

Kad se ništa ne mijenja, mijenja se ime.


registracija
12/12/10

Klarens, 11.01.12. 06:18

A kak bi bilo da se vrnemo
............................................
ODGOJ , SHKOLSTVO , SHKOLOVANJE
...........................................
Umjest RUSKOG
...........................................
OBRAZOVANJA
..........................................
Tko li nas to
..............................................
Obrezuje ?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika