10.01.2012. / 17:53

Autor: Hina

SDA kritizira HDZ BiH zbog odlaska na proslavu RS

Stranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine u utorak je oštro osudila odluku visokih dužnosnika HDZ BiH da sudjeluju u proslavi obilježavanja dana osnutka Republike Srpske, što je u ponedjeljak održana u Banjoj Luci.

Milorad Dodik i Dragan ČovićMilorad Dodik i Dragan ČovićStranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine u utorak je oštro osudila odluku visokih dužnosnika HDZ BiH da sudjeluju u proslavi obilježavanja dana osnutka Republike Srpske, što je u ponedjeljak održana u Banjoj Luci.

"Predstavnici HDZ BiH Dragan Čović, Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i drugi takozvani legitimni predstavnici Hrvata koji su protjerani iz Republike Srpske svojim jučerašnjom prisutnošću u Banjoj Luci (pro)slavili su progon i etničko čišćenje kojim je hrvatski narod gotovo potpuno nestao iz entiteta RS", stoji u priopćenju SDA dostavljenom medijima u Sarajevu.

SDA, članica vladajuće koalicije u kojoj sudjeluje i HDZ BiH, poručila je kako je RS nastala "sustavnim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom" te da je ukupno ratno političko i vojno vodstvo RS završilo pred Haaškim sudom u svojstvu optuženika ili osuđenika za ratne zločine i genocid.

Stoga SDA smatra da se svi oni koji oni koji slave RS i 9. siječnja kao njezin praznik na taj način pridružuju veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Štoviše, SDA tvrdi da oni ujedno dokazuju da su sudjelovali u tome projektu.

Čović, Bevanda i Krišto u ponedjeljak su nazočili svečanoj akademiji u Banoj Luci kojom su vlasti RS obilježile dvadesetu obljetnicu osnutka samoproglašene srpske republike u BiH.

Za razliku od HDZ BiH, nitko od predstavnika drugih stranaka s hrvatskim predznakom niti bošnjačkih poličikih stranaka nije sudjelovao u proslavi.

Slavlje u Banjoj Luci, na koje su vlasti RS potrošile više od 330 tisuća eura, bojkotirali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH te diplomatskog zbora uz iznimku ruskog veleposlanika.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić odbio je primiti i odličje kojim ga je u povodu dana RS odlikovao entitetski predsjendik Dodik, prosvjedujući na taj način zbog diskriminacije Bošnjaka u RS.

Vezane vijesti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

SDA se neće dragovoljno povući iz vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u utorak nakon susreta u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da se… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 10.01.12. 18:12

cetnici i ustase i dalje suradjuju da bi unistili bosnu.


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 10.01.12. 19:18

Meni je žao muslimana što su od 1912. ostali bez svoje države na teritoriji bivše SFRJ - Osmanlijskog carstva. Danas to carstvo ne postoji, kao ni Austrougarska. Danas postoje Turska i Austrija ali one su malo daleko za vam muslimane. Jedino vam preostaje da na vašoj teritoriji napravite vašu tzv. Bošnjačku državu. Što se nas Srba tiče možete je urediti kako god hoćete. Možete u nju doseliti milione vaših sunarodnika iz Avganistana, Pakistana, Turske ili odakle već. Možete napraviti 100.000 novih džamija. I mi baš ništa nemamo protiv. VAŠ ALIJA JE ŽELEO NEOVISNOST I BIO JE SPREMAN DA JE PLATI KOLIKO KOŠTA. VI STE REKLI DA NEĆETE DA ŽIVITE SA SRBIMA ALI STE HTELI DA OTMETE SRPSKE TERITORIJE. Danas kada je Sarajevo 99% muslimansko vi nama pričate o multietničnosti, o ljubavi... Ali mi to od vas ne želimo. Ni u enciklopediji Britanica, ni u u enciklopediji Larousse nije zabeleženo postojanje nekakve države Bosne. Nismo mi vama krivi što imamo preko 200 godina državnosti a vi nemate. Mi vama ne verujemo, niti vam želimo verovati ikada više. Reći ću vam reči jedne čuvene Jevrejke: "To što ste vi nas ubijali - to vam možemo oprositi, ali to što ste vi nas naterali da ubijamo vas - e to vam nikada nećemo oprostiti". Da nećemo vam oprostiti ljagu koju ste naneli Srpskom imenu i proglašavajući sve Srbe genocidnima, vi muslimani koji ste u WWII imali čuvenu Handžar diviziju koja je zajedno sa ustašama klala sve što je srpsko. Ne vi niste rekli svetu za Jasenovac, Staru Gradišku i Jadovno u kojima je nestalo 20 puta više Srba nego vas u Srebrenici. Ne vaše pravosuđe nikog nije osudilo za Tuzlansku i Sarajevsku kolonu vojnika koji su se mirno povlačili. NIKOG!! A kao nudite nam multietničku državu?!?!? Vidite na Kosovu opet frka, ceo KFOR ne može da zaustavi 40 hiljada Srba na severu. A u RS ih ima milion i trista hiljada. Dakle, RS će biti u BIH samo dok je to u interesu RS. Danas, je veća prosečna plata u RS nego u Srbiji. Srbima više nije potreban novi rat, dobili su manje nego što im je pripadalo (pogledajte popis stanovništa Bosne u vreme Austrougarske) ali su i sa tim zadovoljni. Vi danas nemate nikakav mehanizam da naškodite RS ni uz svu podršku potkupljenih stranih predstavnika. Vama danas smeta prvenstveno Čović i njegov HDZ jer je na redu stvaranje trećeg entiteta.


registracija
9/1/12

unuk, 10.01.12. 20:25

@djolezemun:
Genocidom otudjeno nece ostati u rukama sadasnjih vlasnika.
Tuzba za ratne stete i pokolje ce unistiti rs.
Obiljezavanjem 20 godina sa slikama Haske ekipe preuzeta je obaveza za sve radnje od 92 pa na dalje.

Imamo spiskove civilne zastite za svaku granatu i svakog civila ubijenog. Kompletno vojno politicko rukovodsktvo rs je proglaseno krivim za genocid i (ili) zlocin protiv covjecnosti.

Nakon ovog rata stvarno je dosadno bilo kakvo listanje istorije. Ne mogu vjerovati da prodajes pricu o srpskom legalom pravu na genocid, ubijanje, koncentracione logore, masovna silovanja, van svakog razuma je granatiranje gradova u kom zive zivi ljudi, djeca..
Ako je to za tebe legalno.. kako onda da vi niste genocidan narod?


registracija
24/5/09

Sharp, 10.01.12. 20:35

Dole Dole, dobro si se ti nalokao brlje !
Nemoj tako o tvojim precima, koje su ti dali barem onoliko kulture, koje razlikuju primata od covjeka !
Sta si ti bolan tom encyklopedijom britanicom i larousse radio ? Lupao po glavi, misleci da ce ti tako svanut, ili ?!


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 10.01.12. 20:38

Selektivno pamćenje??? Koliko se sećam prvo je bilo ubistvo srpskog svata na jednoj svadbi od stane mudžahedina. Pa su onda Srbi iz Sarajeva bežali (uglavnom žene i deca) teretnim avionima na koje je stalno pucano. Pa su vojnici pobijeni ko zečevi ispred komande u centru grada i posle u koloni koja je bila pod zaštitom UN!!! Naravno, da je posle vaših zverstava došlo granatiranje. Ali ne vredi se prepucavati sa Mujom i Hasom iz vica!!! Koliko je meni poznato BIH je tužila Srbiju za genocid pred međunarodnim sudom pa je dobila ISTINU, tačnije kurac! Najbolje je vi što pojma nemate pričate nekakvu bajku o genocidu. Ako ste toliko pametni odgvorite samo ovo - ŠTA JE PO MEĐUNARODNOM PRAVU DEFINICIJA GENOCIDA???


registracija
9/1/12

unuk, 10.01.12. 20:52

Djole ti si jadni bijednik.
Tamo neki izolirani incident tumacis kao razlog i legano pravo srba na genocid.
Mi nismo imali armiju 92, moji roditelji su placali porez cijeli zivot za JNA da bi nas branila od neprijatelja. Iz mog grada Bihaca JNA je izisla bez mrkog pogleda. Uslijedilo je 4 godine bombardovanja bez ikakvog razloga.
Srbija je svojim pojedinacnim optuznicama otvorila jedno novo poglavlje. SVaki gradi moze da sastavi prema zapisniku civine zastite sve civilne zrtve. Nije nicje legalno pravo da ubija civile, pravi konc. logore.
TI mozes biti vulgaran i vrijedjati druge, ne pada mi napamet da budim neciju svijest. Postoje dokazi i ja cu licno dosta toga progurati. Zivi bili.
Sad vi slavite genocide i sve ono ceg se pametan i dostojanstven stidi...


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 10.01.12. 22:58

@unuk
Ti baš bosanska bukva. Ja nisam učestvovao u ratu iako sam mogao. Prvo, ja sam se javio komentarom na hrvatskom sajtu da bi pozdravio dolazak Čovića i delegacije HDZ-a na proslavu 20 godina RS. Da sam hteo da se prepucavam sa muslimanima došao bi na portal sarajevox. Prvi si počeo da vređaš i da sve Srbe proglašavaš četnicima (mada oni većinom ni u WWII nisu bili zločinci nego njih takvima proglasili komunistički zlikovci poput Tita, Kardelja, Tuđmana i drugih). Drugo spočitavaš nam neki genocid koji nije presuđen, niti je Srbija osuđena. Dakle, uporno se baviš laganjem i falsifikovanjem istorije. Treće, malo je to čudno ali je tako, Srbija ima odlične odnose sa Iranom, Libijom, Egiptom itd. Zato većina muslimanskih zemalja nije ni priznala Kosovo! Ali vi "Bošnjaci" iz Sarajeva imate bolje odnose sa Amerikom nego sa ugroženom muslimanskom braćom kojoj otimaju naftu. Vidiš, zemlja u kojoj su tvoji roditelji živeli SFRJ je imala ustav i JNA je po njemu morala braniti opstanak te države. SVAKA VOJSKA NA SVETU BRANI SVOJU DRŽAVU. To što se Sloba zalagao za opstanak SFRJ, uz Mila i Momira iz Crne Gore vojska je prepoznala kao šansu za opstanak države. I vojska se povukla iz Slovenije, a kasnije iz Makedonije (bez ispaljenog metka) i samo je štitila one teritorije na kojima je narod hteo da ostane u SFRJ. To što su strani okupatori uz "domaće" izdajnike izmislili neko pravo da se neki narodi otcepe protivno volji većine naroda u SFRJ i to što su granice SFRJ u UN odjednom po nekom francuskom pravniku prestale da važe a unutrašnje su postale validne (koje je odredio diktator Tito) to je najobičniji cirkus. Danas, svi stručnjaci predviđaju da su se Amerikanci namerno povukli iz Iraka kako bi se Irak za godinu dve raspao na tri države (i nije tačno da su sve trupe povučene - ostalo je oko 8 hiljada amera u kurdskom delu Iraka kako bi im obezbedili uskoro državu). Alija je bio ključ raspada SFRJ! Da je Bosna i Hercegovina ostala uz Srbiju i Crnu Goru, vrlo verovatno bi u tom slučaju ostala i Makedonija pa je pitanje kakvim tempom i na koji način bi se otcepile Slovenija i Hrvatska. Sigurno ne bi bilo rata u Bosni. A možda čak ni u Hrvatskoj. Zato mi Srbi mrzimo Aliju jer nam je doneo rat i sankcije, a vi ga slavite koliko hoćete za tu vašu državu zvanu Herceg-Bosna. Slavite Aliju (i njegovog sina) što vam je napravio državu okruženu "prijateljski" nastrojenim Srbima i Hercegovcima. A ja dobro znam da je samo pola godine pre rata meni u vojsci bilo super u Tuzli, i da smo se družili sa rajom i jeli jagnjeće ćevape! Svima je jasno da je RS država u državi, i da joj je to dato u Dejtonu. Verovali ste Amerima, pa se njima i žalite. Evo, najavili su i odlazak svojih trupa sa Kosova i Metohije krajem 2013. godine. HTELI STE RAZVOD, DOBILI STE GA, A CEO SPOR JE BIO OKO IMOVINE. NISTE HTELI VELIKU SFRJ JUGOSLAVIJU, A SAD HOĆETE MALU JUGOSLAVIJU U KOJOJ "BRATSKI" ŽIVE HRVATI, SRBI I MUSLIMANI U BOSNI???? MALOLETNIM DEVOJKAMA U SRBIJI SE KAO UPOZORENJE GOVORI - DA POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA. DAKLE, VI IMATE SVOJE, SRBI SVOJE (I NEMA NAČINA DA IH ISTERATE). I SREĆNO VAM BILO U VAŠOJ DRŽAVI HERCEG-BOSNI. FINITO, THE END, KRAJ BOLAN!!!


registracija
19/7/11

bubba, 10.01.12. 23:23

baš su bezvezni ti hrvati - veličaju rs, iz koje su ih protjerali umjesto da veličaju federaciju bih, iz koje ih sada protjeruju.


registracija
9/1/12

unuk, 10.01.12. 23:52

Pjeni Djole i pravaj se jadni bjednice. Prizivaj am. indijance, kurde i tuci crnce. Vi ste logore pravili prvim komsijama, bombardovali gradove.. to nikad niko u istoriji nije napravio svojim komsijama. Jednini na svijetu koji slave genocid, znaci genocidan narod.


registracija
12/12/10

Klarens, 11.01.12. 05:51

Tropapkari ne mogu
....................................
Dok se ne osove na strazhnje noge
........................................
Biti neshto o chemu normalan chovjek
.....................................
Zheli uopche razmishljati


registracija
12/12/10

Klarens, 11.01.12. 05:54

A oni sitnozubci koji s njima
...........................................
Kolo vode
..........................................
Jel su to oni
..............................................
Shto su oslobadjali
...........................................
Zagreb , Munich ,Hamburg , Stutgart.........


registracija
20/8/10

McCoy, 13.01.12. 17:38

@unuk
"... to nikad niko u istoriji nije napravio svojim komsijama."
Bice da nisi procitao onaj deo o Jasenovcu, Gradiski i Jadovnom. No ne mari, ti ionako ne vidis dalje od svog nosa.
Btw, i ja sam bio u Bihacu i tvoja tvrdnja da je vojska odatle otisla bez mrkog pogleda nije bas u potpunosti tacna. Ko je pucao na kasarnu i na avione na Zeljavi? Ili je to neko bacao petarde?


registracija
9/1/12

unuk, 17.01.12. 17:49

@McCoy:
Drago mi je da si se prisjetio Jasenovca, a bio bi red da se prisjetis i cetnickih pokolja u 2.svj ratu u istocnoj Bosni. U savremenom svjetu poslije 2 sv. rata kad bi trebalo da je svijest ljudi ne nekom nivou koji nebi trebao raditi stvari < 1945.; Srbi su napravili.
O kakvom pucketanju seres.
Mi smo se naurozali iz vasih stanova koje ste nakrcali oruzjem. Planirali ste to ko zna dosta dugo.
Eto zivio si u Bihacu i opravdavas ona bombardovanja a skolski drugovi i djeca iz mahle su ginuli po mjestima na kojim si se igrao. U augustu pade granata i ubi one tri curice u Midzic mahali..
To ti je tebi normalno.. i kako sad niste genocidan narod.
Fuj


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika