Objavljeno u Nacionalu br. 425, 2004-01-06

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Najbolje DVD izdanje na hrvatskom tržištu

Foxovo izdanje serijala "Alien", prigodno nazvano "Alien Quadrilogy" nadmašuje i Chaplina i sve ostalo do sada viđeno na hrvatskom DVD tržištu

Dean ŠošaDean ŠošaALIEN QUADRILOGY

Samo nekoliko tjedana nakon izlaska briljantnih devet diskova Warnerove “Chaplin kolekcije”, isto tako deveterostruko Foxovo izdanje serijala “Alien”, prigodno nazvano “Alien Quadrilogy” nadmašuje i Chaplina i sve ostalo do sada viđeno na hrvatskom DVD tržištu. Da bi se apsolvirale sve verzije filmova, komentari i dodaci koje nudi “Alien”, potrebno je blizu 40 sati, no trud je višestruko isplativ, prihvatimo li, naravno, da se filmove uopće isplati gledati.

Fox nije škrtario na “Alienima”, no tako i treba: ni jedan serijal nikada nije okupio toliko kreativaca na čelu s redateljima Ridleyjem Scottom, Jamesom Cameronom, Davidom Fincherom i Jean-Pierre Jeunetom. Desetak sati dokumentarnog materijala o “Alienima” osvjetljuje baš sve vezano uz njihov nastanak. Posebno je zanimljiv nastavak davnih prepirki autora ideje “Aliena” Dana O’Bannona i “sivih eminencija” serijala Davida Gilera i Waltera Hilla koji još uvijek misle kako je prvi O’Bannonov scenarij (prisutan, naravno, među dodacima) bio “smeće”.

Filmovi su predstavljeni u dvjema verzijama, kino i specijalnoj, u slučaju prvoga redateljskoj. Možda opečen nezgodnim primjerom redateljske verzije “Istrebljivača”, Scott je svoj film obradio minimalno, malo uvrštavajući izbačene scene, malo skraćujući uvrštene, tako da je nova verzija na kraju minutu kraća od originalne. Cameron je, pak, proširio “Aliens” još početkom 90-ih. Njegovu posebnu verziju najviše i vrijedi vidjeti, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog scene u kojoj se Sigourney Weaver raspituje o sudbini svoje kćeri koju na fotki glumi njezina stvarna majka! Gotovo pola sata dulja Fincherova “trojka” ne popravlja bitno dojam iz 1991., a specijalna verzija Jeunetove “četvorke” donosi uglavnom tek ponešto izmijenjen početak i kraj filma.

Audiokomentari uistinu su nevjerojatni: četiri filma tumači ukupno 36 sugovornika, a briljantni komentar dvojke (James Cameron i još 11 sugovornika), koji je kolega iz DVD Verdicta proglasio ponajboljim komentarom nekoga DVD-a uopće, objašnjava sve toliko detaljno da praktički dokida potrebu za pisanjem o Cameronovu filmu.

Filmovi? Scottov “Alien” je 25 godina nakon snimanja prvog nastavka još uvijek najbolji, a odlična je i Cameronova “dvojka”. Iako daleko ispod razine “Aliena” i “Aliensa”, Jeunetova “četvorka” ipak je superiorna Fincherovoj “trojci”.

Ako već nije bilo saveznik serijalu o “Alienima”, vrijeme je itekako išlo na ruku njihovoj ljutoj suparnici Sigourney Weaver. Nakon što su joj u “trojci” brijanjem uklonili s glave sumanuti modni relikt 80-ih, zablistala je. Pa ako je serijal u međuvremenu i propao, ona je, iako 20-ak godina starija, puno zgodnija bila u “četvorci” nego li u “jedinici”.

DISTRIBUTER: CONTINENTAL FILM
“Alien Quadrilogy”; am. SF filmovi; 1979.-1997.
R: Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet
GL: Sigourney Weaver
FILMOVI: “Alien” i “Aliens”: ocjena 3
“Alien 3” i “Alien Resurection”: ocjena 2
DVD: 3

PETAK 13.
ISSA
DVD

Za razliku od konkurentskih serijala, “Noći vještica” i “Strave u Ulici brijestova”, koji su započeli antologijskim ostvarenjima pa se zatim srozali, “Petak 13.” već je od prvoga filma neizrecivo loš. Ipak, DVD izdanje Cunninghamova originala, sa zabavnim dokumentarcem o serijalu i još zabavnijim audiokomentarom gomile njegovih autora, zaslužuje svaku pohvalu. Koliko je redatelja spremno priznati da im je jedino bitno kako prehraniti svoju djecu i scenarista horora koji priznaju da se poslije gledanja “Psycha” nisu tuširali godinama?

Friday the 13th, am. horor, 1980.
R: Sean C. Cunningham
GL: Betsy Palmer, Kevin Bacon, Adrienne King
FILM: 1
DVD: 2

TELEFONSKA GOVORNICA
CONTINENTAL FILM: DVD+VHS

Nakon neočekivano izvrsne “Zemlje tigrova” Joel Schumacher se vratio svom starom hobiju: upropaštavanju zanimljivih predložaka. Jedan takav, “Telefonsku govornicu” napisao je još prije 20-ak godina glasoviti nezavisni newyorški filmaš Larry Coen koji sve teže dobiva priliku režirati. Potencijalno zanimljiva urbana paranoja o snajperistu koji drži na nišanu čovjeka u telefonskoj govornici, u Schumacherovim rukama prerasla je u rutinski moralizatorski triler. Ipak, film snimljen za 10 dana s budžetom od malenih 10 milijuna dolara, zaradio je gotovo deseterostruko više.
Slika i zvuk na DVD izdanju “Telefonske govornice” su odlični, a dodaci – Schumacherov audiokomentar i polusatni dokumentarac o snimanju filma, poprilično dosadni.

Phone Booth, am. triler, 2002.
R: Joel Schumacher
GL: Colin Farrell, Forest Whitaker, Kiefer Sutherland, Katie Holmes
FILM: 1
DVD: 1

PUT BEZ POVRATKA 2
ISSA, DVD+VHS

Iznenađujuće zabavan, drugi “Put bez povratka”, čiju režiju potpisuje David Ellis (debitirao Disneyjevim filmom o psićima “Na putu kući: izgubljeni u San Franciscu”), prilično je pošten film čije je autore zanimalo jedino kako što maštovitije poubijati svoje žrtve. Ako bi se o njihovim namjerama još i dalo raspravljati, realizacija je izvrsna, a zarada od blizu 90 milijuna dolara na samo 26 uloženih jamči možda i još pokoji nastavak.
Vrlo dobro DVD izdanje “Puta bez povratka” donosi audiokomentar Ellisa, producenta i dvojice scenarista, desetak minuta izbačenih scena te izvrsni, polusatni dokumentarac “Bringing Death to Life” u kojima se pojavljuje duhovni otac svega ovoga, legendarni redatelj Herschell Gordon Lewis.

Final Destination 2, am. horor, 2003.
R: David R. Ellis
GL: Ali Larter, A. J. Cook, Michael Landes, David Paetkau
FILM: 2
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika