11.01.2012. / 16:17

Autor: Hina

Mrsić najavio reorganizaciju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava planira reorganizirati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko 3000 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, doznaje se od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

Mirando MrsićMirando MrsićMinistarstvo rada i mirovinskog sustava planira reorganizirati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko 3000 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, doznaje se od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

To je ministarstvo zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina te upitnu investiciju u obnovi prizemlja zgrade središnje službe u Mihanovićevoj koja navodno stoji 4,4 milijuna kuna.

U Ministarstvu je danas održana i hitna sjednica Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj je, prema Mrsićevim riječima, razmatrano poslovanje zavoda te zatraženo očitovanje upravnog vijeća oko sumnji na nezakonite radnje, koje je već ranije u svoje ime predao ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina.

Iako o obnovi zgrade, koja je zaštićeni spomenik kulture, u Ministarstvu još čekaju pismeno očitovanje nadležnog gradskog ureda, prema usmenim informacijama iz tog ureda za obnovu zgrade nije zatražena nikakva dozvola još od 2004. godine.

Inače, Ministarstvo je jučer započelo izradu novog koncepta ustroja HZMO-a, a pojačanom nadzoru te službe trebao bi pridonijeti i novi ustroj Ministarstva u kojemu je predviđena služba drugostupanjskog medicinskog vještačenja te ostvarivanje prava na osnovi invalidnosti u drugom stupnju. Temeljem toga bit će, najavljuju, izmijenjen i Statut HZMO-a.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 11.01.12. 18:48

A istraga za pljačku mirovinskih fondova u 92.god. ? Pa Kutle je sam uzeo oko 12 kofera njemačkih maraka koje su mu "dostavljene"na ruke. Dakle,"ujeo vuk magare" ! "Bilo pa ga nije "!Prestrašno. Čisti blagoslov vladajućih prema najvećim lopovima koji su popljačkali sve živo što se moglo ukrasti. Ovo sada je samo miješanje ostataka boranije preostale od "velikog praska" iz 91.god. No važno je sada glasno rogoboriti o moralnim pretresima kriminalnog legla koje vedri i oblači već 20 godina. Dopktorima opet dati ovlast životnih odluka tko je a tko nije invalid.Upravo ta kasta je(tipovi Rubala i mnogi još uz njega) uzela najveće novcea da njih nitko sve ove godine ,nije kontrolirao.Rubala "pao"nakon stotina tisuća sumnjivih invalida.Što ratnih što civilnih.Šta je sa svim godinama unazad?Tko je uzeo pare i koliko?Ma koga briga.Pokri i idemo dalje.Opet doktori u špicu zbivanja i opet ista priča.Neznaš tko je gori lopov.Oni koji im daju da im srede papire ili oni koji to sređuju !? Ubi hrvatsku kravu.Tek tada ćemo shvatiti da mlijeka više nema.


registracija
31/1/10

STTony, 11.01.12. 19:18

fluid, pomalo. Za početak treba spriječiti daljnje pljačke u sustavu, zatim izbaciti kradezeove lopove iz sustava i tada je otvoren put i za procesuiranje.

To sve naravno ako budu imali volje i sposobnosti da se ova država konačno očisti od velelopovskog i veleizdajničkog kradeze šljama i počne funkcionirati kao prava država a ne lopovska sprdačina.


registracija
30/12/10

putusvemir, 11.01.12. 23:02

Tako je Fluid i STTony, priča se da svakom na obračunu penzije ukradu od par kuna do par desetaka, jer penzići ionako tu naučnu fantastiku od obračuna ne mogu izračunati. Vjerujem da je to istina, zamislite kolika je to lova godišnje. To treba sve pozatvarati i pročešljati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika