11.01.2012. / 17:46

Autor: Hina

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef Jukosa koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu da odluka Europskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da njegov slučaj nije bio politički motiviran predstavlja ustupak ruskim vlastima, prenose ruski mediji.

Mikhail HodorkovskiMikhail HodorkovskiMihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef Jukosa koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu da odluka Europskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da njegov slučaj nije bio politički motiviran predstavlja ustupak ruskim vlastima, prenose ruski mediji.

Hodorkovski, koji je nekoć smatran potencijalnom prijetnjom tadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu, u zatvoru je od 2003. Proglašen je krivim za prijevaru i utaju poreza, a trebao bi biti oslobođen 2016.

"Ja razumijem motive Europskog suda, koji je donio odluku da politički motivi koji stoje iza mog uhićenja i zatvaranja, iako su očiti, a čak su ih javno priznali ruski državni dužnosnici, nikada nisu dokazani (na sudu)", rekao je Hodorkovski u intervjuu za finske novine Helsingin Sanomat.

Dodao je da su politički motivi koji stoje iza bankrota Jukosa također očiti.

Po njegovim riječima, Europski sud za ljudska prava pokušava surađivati s ruskim vlastima na tom pitanju strahujući da bi inače mogao izgubiti mogućnost da se njegove odluke primjenjuju u Rusiji.

"Imajući to u vidu, sud je napravio prisilne ustupke ruskim vlastima. Nažalost, takvi ustupci ozbiljno štete ugledu suda...", rekao je Hodorkovski.

Europski sud za ljudska prava priopćio je 14. prosinca da je odbio ponovno razmotriti presudu od 31. ožujka u kojoj se navodi da nisu predstavljeni "neosporni dokazi" koji bi poduprijeli navode da je progon Hodorkovskog politički motiviran.

Međutim, suci u Strasbourgu tada su također izjavili da je Rusija prekršila prava Hodorkovskog tijekom njegova uhićenja i zatvaranja 2003.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika