12.01.2012. / 14:27

Autor: Nacional.hr

HND traži otvorenu Vladu i izmjene Zakona o medijima

Želimo da vladin Ured za odnose s javnošću, koji je u proteklih osam godina većinu novinarskih upita grubo ignorirao ili na njih odgovarao šupljim frazama, postane istinski servis za informiranje javnosti o radu Vlade

Zdenko DukaZdenko DukaIzvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva u otvorenom pismu od predsjednika Vlade Zorana Milanovića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić traži dopuštenje kako bi akreditirani novinari nakon sjednica vlade ponovo mogli postavljati pitanja vezana uz najvažnije odluke. U pismu je objašnjeno i što HND očekuje od vlasti oko promjena u medijskom zakonodavstvu. Tekst prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo novoj hrvatskoj Vladi

Za otvorenu Vladu i bolje medijske zakone

Hrvatsko novinarsko društvo traži od nove Vlade da napusti lošu i neodrživu praksu za javnost zatvorene vlade koju je svojedobno uveo njen bivši predsjednik Ivo Sanader.

Podsjećamo da su Sanader i glasnogovornik njegove Vlade Ratko Maček 2004. godine novinarima akreditiranim za praćenje rada vlade uskratili mogućnost da nakon vladinih redovitih tjednih sjednica premijeru i ministrima postavljaju pitanja vezana uz najvažnije odluke donesene na sjednicama.

Uvedena je nakaradna praksa u kojoj je Vlada pred kamerama pokazivala samo one aktivnosti koje je sama odabrala, bez mogućnosti da novinari članove Vlade pitaju o odlukama i planovima donesenim na njezinim sjednicama, a takvu je praksu nastavila i Vlada Jadranke Kosor.

Od novog predsjednika Zorana Milanovića i njegove Vlade očekujemo da vrati praksu koja je postojala u mandatu Ivice Račana, kad su novinari nakon svake vladine redovite sjednice imali mogućnost premijeru i ministrima postavljati pitanja i tražiti pojašnjenja najvažnijih odluka donesenih na sjednici, kao i o ostalim životno važnim pitanjima iz njihova djelokruga.

Tražimo također da Vlada, sukladno dobroj demokratskoj praksi, objavljuje dnevni red svojih zatvorenih sjednica i odluke koje su na njima donesene.

Želimo da vladin Ured za odnose s javnošću, koji je u proteklih osam godina većinu novinarskih upita grubo ignorirao ili na njih odgovarao šupljim frazama, postane istinski servis za informiranje javnosti o radu Vlade.

HND također očekuje da Ministarstvo kulture, Vlada, saborski Odbor za medije i Hrvatski sabor aktivno potpomognu rješavanju klijentelističkog, nekompetentnog i neodgovornog upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom. Bit će očito potrebno u Saboru donijeti konkretne odluke kako bi se zaustavio profesionalni pad, osobito u Informativnom programu Hrvatske televizije.

Ministarstvo kulture je najavilo skore izmjene Zakona o HRT-u. HND smatra da je izbor članova Programskog vijeća neodgovoran i politički kompromitiran te da bi bilo bolje da političari ni na koji način ne sudjeluju u izboru članova Programskog vijeća, koje izabire glavne urednike javne televizije i radija. Isto tako, mislimo da bi sastav Programskog vijeća trebao biti stručniji nego što je sada - usredotočen na javnu televiziju i radio i na novinarstvo.

HND očekuje od Ministarstva kulture i da vrlo skoro započne raditi na novom Zakonu o medijima. Postojeći zakon donesen je prije osam godina, a u međuvremenu se mnogo toga promijenilo u medijskoj slici Hrvatske. Osim toga, svih ovih godina nije postojao nadzor provođenja Zakona o medijima. Za medije i za rad novinara doista je potrebna velika sloboda, poželjna je deregulacija, ali to svakako ne znači da Hrvatska ne treba nikakvu medijsku politiku i da baš svu odgovornost za (ne)kvalitetu medija treba prepustiti isključivo vlasnicima medija i njihovim menadžerskim ekipama koje obično provode uređivačke politike vodeći se skoro isključivo logikom profita i zaokruživanjem sfera drugih osobnih i korporacijskih interesa.

HND traži i očekuje da se novim Zakonom o medijima jasno uredi da novinari i novinarska struka imaju značajan utjecaj na izbor glavnih urednika medija. Veći novinarski utjecaj unutar redakcija bit će na dobrobit medija i novinarstva i na dobrobit javnosti i društva jer će neizravno nadzirati i medijske vlasnike.

Potreban je i novi Zakon o Hini koji bi trebao omogućiti mnogo moderniju i profesionalniju javnu agenciju.

Osim otvaranja prema medijima i novinarima te nalaženja primjerenih zakonskih rješenja za medije, HND očekuje još i to da vlasti učine sve što je u njihovoj nadležnosti da se sačuva kultni zagrebački Radio 101. Pred vlastima je i odluka o dnevnom listu Vjesnik.

U svemu navedenom HND može i želi partnerski surađivati.

Od nove vlasti tražimo i punu potporu Hrvatskom vijeću za medije koje je kao samoregulatorno medijsko tijelo - zajednički sastavljeno od predstavnika HND-a te predstavnika nakladnika tiskanih i elektroničkih medija - osnovano krajem prošle godine i uskoro bi trebalo početi raditi. Osim zaprimanja pritužbi na rad medija i novinara te odlučivanja o tih pritužbama, u nadležnosti Vijeća za medije su i raspravljanje i predlaganje rješenja medijskih problema.

za Izvršni odbor HND-a

Zdenko Duka, predsjednik

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika