12.01.2012. / 16:45

Autor: Deutsche Welle

Zašto su Pusić i Žbogar otišli kući praznih ruku?

FAZ spekulira o razlogu zbog kojeg EU oklijeva s predajom popisa kandidata za arbitražne suce u slovensko-hrvatskom sporu oko granice. Po ovim novinama, Füle možda čeka na promjenu na čelu Međunarodnog suda pravde

Photo: Žarko Bašić/PIXSELL Photo: Žarko Bašić/PIXSELL Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Samuel Žbogar očekivali su da im u utorak u Bruxellesu predaju popis stručnjaka, potencijalnih arbitražnih sudaca, koji bi mogli odlučivati u pograničnom sporu između dviju zemalja. No nakon četverosatnog sastanka s europskim povjerenikom za proširenje vratili su se kući praznih ruku, izvješćuju njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Povjerenik Štefan Füle izjavio je samo da će popis biti sastavljen u drugoj polovici siječnja, dodaje ovaj list.

FAZ kao mogući razlog za ovo odgađanje navodi predstojeću promjenu na čelu Međunarodnog suda pravde. Prema sporazumu kojeg su 2009. Slovenija i Hrvatska bile potpisale u Stockholmu, ove dvije zemlje imaju dva tjedna vremena, uz po jednog svog predstavnika zajednički izabrati preostala tri člana arbitražnog suda, i to s popisa kojeg im bude predala Europska unija. Ukoliko se ne bi mogle složiti, što je za očekivati, navodi FAZ, o tome odlučuje predsjednik Međunarodnog suda pravde. Početkom veljače birat će se novi predsjednik ovog Suda, pri čemu velikih izgleda ima slovački sudac Peter Tomka, izvješćujuju ove novine.

Ako Füle, kao što se očekuje, popis EU-a preda tek u drugoj polovici siječnja, Tomka bi u odlučivanju o arbitražnim sucima imao zadnju riječ. Moguće je da će on imati više sluha za Füleove ideje no dosadašnji predsjednik, Japanac Hisashi Owada, spekulira Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autor: Snježana Kobešćak/ FAZ

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 12.01.12. 17:28

Nije baš mudro prije referenduma o pristupanju mutiti,i tako,ne baš bistru vodu o. tom pitanju sa Slovenijom


registracija
1/3/11

Laudate, 12.01.12. 17:39

Ima li tko za posuditi foto aparat Nacionalu?

Vidim imaju jednu sliku gđe Pusić i par s popovima i to ponavljaju od članka do članka.

Za mene je pitanje, jel' uslikana u žurbi na putu za Brisel ili na povratku kući.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika